Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024, 8:01:27 πμ
Κυριακή, 03 Απριλίου 2022 19:18

Success story για τη ΒΙΠΕ Κιλκίς: Απασχολεί περισσότερους τώρα από όσους το 2010

ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς: «Τα δάκρυα δεν ταιριάζουν» στο αυτοδιαχειριζόμενο βιομηχανικό πρότυπο της Ελλάδας. Με συνταγή το υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, την εξωστρέφεια και την  παρουσία εμβληματικών επιχειρήσεων κατόρθωσε όχι μόνο να αντέξει στην κρίση, αλλά και να αναπτυχθεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr.

 

Σε πείσμα των Ιερεμιάδων και της καταστροφολογίας που κατά καιρούς αναπέμπονται από μέσα ενημέρωσης της Αθήνας (και της Θεσσαλονίκης) με επίκληση λανθασμένων στοιχείων, στο ν. Κιλκίς και ειδικότερα στη Βιομηχανική Περιοχή Κιλκίς η κρίση αντί συρρίκνωσης οδήγησε σε μεγέθυνση.
Να μην αδικούμε όμως τους εκτός Κιλκίς. Κι εμείς είχαμε την εντύπωση πως η ΒΙΠΕ στα χρόνια της κρίσης είχε συρρικνωθεί, οι εργαζόμενοι είχαν μειωθεί τα αδιάθετα και τα εγκαταλειμμένα οικόπεδα περίσσεψαν…
Με έκπληξη λοιπόν ακούσαμε τους ηγέτες της Κλέμαν πριν δυο χρόνια, όταν ξεναγούσαν στο εργοστάσιό τους υπουργό της νέας τότε κυβέρνησης να δηλώνουν πως στη Βιομηχανική Περιοχή Σταυροχωρίου οι εργαζόμενοι τότε ήταν περισσότεροι από όσοι στην ακμή της ΒΙΠΕ, πριν την κρίση δηλαδή.
Κι όμως, αν επιστρατεύαμε τη μνήμη μας θα γνωρίζαμε πως στις χειρότερες μέρες της κρίσης ο ηγέτης του ίδιου εμβληματικού εργοστασίου Νίκος Κουκούντζος είχε περιγράψει αναλυτικά τη συνταγή της εξόδου από την κρίση και της ανάπτυξης της τοπικής βιομηχανίας: η μαγική λέξη εξωστρέφεια κυριαρχούσε στο λόγο του καθώς περιέγραφε, βοηθούμενος από τα επιτελικά στελέχη του, τις πρωτοβουλίες που ανέπτυσσε η επιχείρηση για να εξαπλωθεί στα τέσσερα σημεία του παγκόσμιου οικονομικού ορίζοντα και κυρίως εκεί όπου η ζήτηση αυξανόταν με πρωτόγνωρους ρυθμούς.
Ένα ρεπορτάζ ιστοσελίδας της Βόρειας Ελλάδας μας έδωσε την αφορμή να αναζητήσουμε την αλήθεια. Στο ρεπορτάζ αναφερόταν πως στη ΒΙΠΕ Κιλκίς μειώθηκαν οι εργαζόμενοι, αυξήθηκαν τα αδιάθετα επιχειρηματικά οικόπεδα αυξήθηκαν κ.ο.κ.
Απευθυνθήκαμε λοιπόν στην ίδια την ΒΙΠΕ και στον Φορέα Διαχείρισής της. Τα στοιχεία είναι επίσημα, δεν αμφισβητούνται και -προ πάντων- βάζουν τέλος στις Ιερεμιάδες και την καταστροφολογία: Η ΒΙΠΕ Κιλκίς όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε, αλλά ύστερα από την κρίση εξήλθε και ενισχυμένη.
Ιδού τα αποδεικτικά στοιχεία:
Το 2010 θεωρείται το υψηλότερο σημείο της βιομηχανικής ακμής της χώρας.
Τότε λοιπόν στη ΒΙΠΕ Κιλκίς υπήρχαν
Λειτουργούσες βιομηχανίες σε 720 στρέμματα
Ανενεργά (εγκαταλειμμένα) 240 στρέμμα βιομηχανικών οικοπέδων
Αδιάθετα βιομηχανικά οικόπεδα 220 στρεμμάτων
Σύνολο εργαζομένων στις λειτουργούσες επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Κιλκίς: 2.574

Ρωτάμε τον επικεφαλής της Διαχείρισης της ΒΙΠΕ Αθανάσιο Δημητριάδη: Ποια είναι η σημερινή εικόνα; Η εικόνα στις αρχές του 2022
Ιδού η απάντηση
Λειτουργούσες βιομηχανίες σε 840 στρέμματα. Αύξηση 16%
Ανενεργά (εγκαταλειμμένα) 170 στρέμμα βιομηχανικών οικοπέδων. Μείωση 26%
Αδιάθετα βιομηχανικά οικόπεδα 162 στρεμμάτων
Σύνολο εργαζομένων στις λειτουργούσες επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Κιλκίς: 2.997. Αύξηση 16%.

Αυτά είναι τα μόνα πραγματικά-αληθή στοιχεία ταυτότητας της Βιομηχανικής Περιοχής Κιλκίς.
Όσοι αναρωτηθείτε πως και γιατί η ΒΙΠΕ του Κιλκίς αναπτύχθηκε όταν άλλες ισχυρότερες όπως π.χ. της Σίνδου ή πανταχόθεν της χώρας υποχώρησαν, μαγική λέξη δεν είναι μία, αλλά τουλάχιστον δυο.
Η πρώτη: Το υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον εντός του οποίου λειτουργεί η ΒΙΠΕ. Είναι η πρώτη αυτοδιαχειριζόμενη Βιομηχανική περιοχή της χώρας. Και παρότι ακολούθησαν στα χνάρια της ο Βόλος και ο Σχιστός, η ΒΙΠΕ του Κιλκίς παραμένει το πρότυπο.
Είναι σημαντικό για τον επιχειρηματία να γνωρίζει την ακριβή εικόνα του χώρου όπου θα επενδύσει. Να είναι βέβαιος ότι δεν θα αντιμετωπίζει το τέρας της γραφειοκρατίας, της ασάφειας, της αλληλοεπικάλυψης, της άσκοπής χρονοτριβής. Και η αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΠΕ του Κιλκίς προσφέρει την ασφάλεια αυτή.
Κι τούτων δοθέντων εξηγείται η μεγάλη μείωση των αδιάθετων και των εγκαταλειμμένων οικοπέδων με νέες επενδύσεις.
Η δεύτερη: Η εμβληματική παρουσία και ο βαρύνον ρόλος των επιχειρήσεων της Κλέμαν και της Αλουμύλ. Αποτελούν τους ηγέτες (leader) του τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται, ανέλαβαν ενεργότατο ρόλο στην επέκταση της ΒΙΠΕ. Επένδυσαν οι ίδιες εντός της ΒΙΠΕ ενώ και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν όπως η ΡΗΤΟΣ, η ΠΥΡΑΜΙΣ, η Μπράιτ Κόλορς κ.α.
Είναι μια εικόνα υγείας που αποπνέει η ΒΙΠΕ του Κιλκίς. Όχι πως δεν υπάρχουν προβλήματα, ιδιαίτερα τώρα με τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση. Αλλά στα δύσκολα απέδειξε πως μπορεί όχι απλά να επιβιώνει, αλλά και να αναπτύσσεται.
Επομένως, «τα δάκρυα δεν ταιριάζουν στη ΒΙΠΕ». Κι όποιος μπορεί να βοηθήσει το πράττει. Οι άλλοι …

Θεοφύλακτος Παγλαρίδης