Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 11:34:59 πμ
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 23:31

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ - του Κώστα Πινέλη

pinelis
Τοπική Διοίκηση και αντιλαικές επιλογές
Η συμβιβασμένη και υποτελής Τοπική Διοίκηση (κάποτε Τοπική Αυτοδιοίκηση), έγινε, όπως τονίζαμε από τα μέσα της 10ετίας του ’90, το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας έχοντας αποδεχθεί  όλες τις αντιλαϊκές επιλογές.
 Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, υλοποιούν διαχρονικά αυτή την πολιτική και δεν κρύβουν τις προθέσεις τους: Να συμβάλει η Τοπική Διοίκηση όσο το δυνατόν στην υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής. Προσπαθούν, όμως, να κρύψουν ότι αυτή η πολιτική εξαθλιώνει τις λαϊκές οικογένειες και καταργεί ή οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση τις - έστω και υποτυπώδεις αλλά αναγκαίες για έναν κόσμο - κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών των δήμων, (που την τελευταία 3ετία έχουν φτάσει στο 60%) προβλέπεται νέα μείωση στη χρηματοδότηση που εισπράττουν οι δήμοι. Συγκεκριμένα από τα περίπου 2,6 δισ. ευρώ που εκτιμά η ΚΕΔΕ ως το ανελαστικό κόστος λειτουργίας, προβλέπεται να δοθούν μόλις περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Τη διαφορά προφανώς θα επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα, είτε με νέους φόρους είτε με διακοπή των όποιων υπηρεσιών παρέχονταν μέχρι τώρα.

Τοπική Διοίκηση, ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις.
Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ με το νομικό τους οπλοστάσιο, στοχεύουν στη συρρίκνωση-κατάργηση δημοσίων δομών και υπηρεσιών και  θέλουν:
•    Να πετύχουν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος με τις διαθεσιμότητες και απολύσεις προσωπικού.
•    Να επιταχύνουν την παράδοση αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ (καθαριότητα, σίτιση, νερό τεχνική υποστήριξη κ.λ.π.) σε επιχειρηματικούς ομίλους για να αυξηθεί η κερδοφορία τους.
•    Να συρρικνώσουν  κοινωνικές υπηρεσίες (Παιδικούς Σταθμούς κ.λ.π).
•    Να φορτώσουν τα βάρη με διάφορες μορφές στην λαϊκή οικογένεια.

Χρειάζεται αγώνας
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πολιτική. Εργαζόμενοι των ΟΤΑ και λαϊκά στρώματα που τη ζουν στο πετσί τους ενωτικά σαν μια γροθιά πρέπει να ορθώσουν τείχος. Ο εχθρός είναι κοινός.
Χρειάζεται αγώνας για:
•    Να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες από τους ΟΤΑ.
•    Να μην γίνει καμιά ιδιωτικοποίηση, καμιά εκχώρηση αρμοδιοτήτων. Έξω  οι ΜΚΟ από τους Δήμους.
•    Να μην δοθούν οι ΔΕΥΑ σε ιδιώτες. Φθηνό και υγιεινό  νερό στον λαό.
•    Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
•    Κοινωνικές υπηρεσίες και δομές υψηλού επιπέδου, χωρίς τροφεία και ανταποδοτικότητα. Δημόσιους και δωρεάν Παιδικούς Σταθμούς για όλα τα παιδιά.
•    Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Όχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες.

Ολοκαυτώματα και Χρυσή Αυγή
Σύμφωνα με τους νεοναζί ολοκαύτωμα δεν υπήρξε». Που σημαίνει πως δεν υπήρξαν ποτέ οι Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Βέροιας κι ούτε ποτέ εξοντώθηκαν από τους ναζί...
Μπορεί, μάλιστα, να μην υπήρξαν οι πάνω από 100 πόλεις και χωριά που υπέστησαν ολοκαυτώματα. Ούτε ο Χορτιάτης, Ούτε τα Καλάβρυτα. Ούτε το Δίστομο. Ούτε η Βιάνος. Ούτε η Κάνδανος, ούτε τα τρία χωριά των Κρουσίων... Ούτε το μπλόκο της Καλογρέζας. Ούτε το μπλόκο της Κοκκινιάς. Ούτε καν ο τοίχος της Καισαριανής...και ούτε οι χιλιάδες σκελετωμένοι πατριώτες μας και τα πρησμένα μικρά παιδιά που πέθαναν απ’ την πείνα… Αυτός είναι ο «πατριωτισμός» της χρυσαυγίτικης ναζιστικής συμμορίας.
«Ο πατριωτισμός των φασιστών - έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις - έχει τόση σχέση με την πατρίδα, όση σχέση μπορεί να έχουν με τον πατριωτισμό τα άλογα επειδή συμμετέχουν στις παρελάσεις»...

Ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι εσύ…
Όπως λέει και το γνωστό ανέκδοτο: «Λέγε με Θανάση, ένας είμαι».
Μετά την μαζικότατη λαϊκή συνέλευση; Η επόμενη να γίνει στο Θέατρο Λόφου για να χωρέσουν τα πλήθη του λαού1
Πάντως ο πολιτικαντισμός και η υποκρισία πάνε σύννεφο.. και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη και κατάργηση των μνημονίων…και χωρίς λαϊκή συμμετοχή.
Ένα θα τους πω: εάν το ΚΚΕ είχε 27% θα ξεκινούσε η επανάσταση. Γιατί σημαίνει ότι ο λαός θα είχε πάρει απόφαση να ανατρέψει το σύστημα να αλλάξει τη ζωή του…

Σαμαράς: κοιτάζω μπροστά
Πως το είπε ο Σαμαράς όταν έγινε γνωστή η έκθεση του ΔΝΤ ότι έκανα λάθος με το πρόγραμμα για την Ελλάδα; «Κοιτάω μπροστά, δεν κοιτάω πίσω». Ο «μπροστάρης», ο «οραματιστής». Το γκεσέμι της Τρόικας, των τραπεζιτών, του κεφαλαίου… «κοιτάει μπροστά» εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική…

ΔΗΜΑΡ και αντιρατσιστικό
Αυτή η πολιτική ξεφτίλα της ΔΗΜΑΡ δεν έχει τέλος! Έχουν αποδεχθεί και στηρίζουν όλες τις αντιλαϊκές επιλογές που έχουν εξαθλιώσει τον κόσμο και το ξεπούλημα των υποδομών και του πλούτου της χώρας και τάχα αντιδρούν  στην μη ψήφιση του «αντιρατσιστικού» νόμου…

Σπίγκος και μαθήματα
Μαρξισμού-Λενινισμού
Χρήστο μου, τώρα είναι καιρός να μελετήσεις και να σπουδάσεις τον Μαρξισμό-Λενινισμό. Το ΚΜΕ στη διάθεσή σου. Για να πάψεις να είσαι «Χαρούλης, Αστούλης, Αριστερούλης» και να ξεφύγεις από  τον οπορτουνισμό.
Και όταν με το καλό τελειώσεις και πάρεις το ντοκτορά στην κοσμοθεωρία μας να βοηθήσεις με διαλέξεις στην εκλαΐκευσή του, αφού «λέγειν» διαθέτεις…
Να δω τον Σπίγκο να παρουσιάζει το «Κεφάλαιο», τον «Αποστάτη Κάουτσκι», το «Τι να κάνουμε» και να διακηρύττει ότι «Ο κομουνισμός είναι η νιότη του κόσμου» και ας πεθάνω ρε παιδί μου, γιατί θα τα έχω δει όλα…