Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 2:58:25 μμ
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008 08:43

Σύγχρονος εξοπλισμός στο νοσοκομείο Γουμένισσας

 Έχοντας ως στόχο την βελτίωση στις υπηρεσίες Φροντίδας Υγείας στους πολίτες, στο Νοσοκομείο Γουμένισσας εγκαταστάθηκε και λειτουργεί συσκευή θωρακικής ρεογραφίας (impedance cardiography).
Το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι από τα πρώτα στη χώρα και το μοναδικό αυτή τη στιγμή στην κεντρική Μακεδονία, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το έχουν προμηθευτεί το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο και το Αττικό.
Με τη συσκευή αυτή οι γιατροί μπορούνε να υπολογίσουνε εύκολα και αναίμακτα παραμέτρους της κυκλοφορίας, που μέχρι σήμερα λαμβάνανε αξιόπιστα μόνο με καρδιακό καθετηριασμό. Η μέθοδος έχει εφαρμοστεί κλινικά σε πολλές μελέτες και έχει αποδειχθεί ικανοποιητική συσχέτιση (75-80%) με τα δεδομένα του καθετηριασμού.
Με δεδομένη την ευκολία εφαρμογής της μεθόδου μπορούνε πλέον να λάβουνε αξιόπιστα αιμοδυναμικά δεδομένα σε ασθενείς τακτικού ιατρείου αλλά και επείγοντα περιστατικά με καρδιακή ανεπάρκεια ή γενικότερα κυκλοφορικές διαταραχές, λαμβάνοντας δεδομένα με μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σχέση με τις κλασικές διαγνωστικές μεθόδους, όπως για παράδειγμα το υπερηχογράφημα μυοκαρδίου.
Ακόμη, μπορούνε άμεσα να εκτιμήσουνε το αποτέλεσμα οποιασδήποτε θεραπευτικής παρέμβασης.
«Η πρωτοπόρα αυτή μέθοδος, σημειώνει ο κ. Γκοράνης, μας δίνει τη δυνατότητα διαχείρισης ιδιαίτερων περιστατικών, όπου υπάρχει κλινικά αμφιβολία για την αναγκαιότητα ή την ωφέλεια συγκεκριμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Πρόθεσή μας είναι πέραν της καλύτερης αντιμετώπισης των ασθενών που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης μας, ο εν λόγω εξοπλισμός να εξυπηρετήσει, μετά από συνεννόηση, και τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής σε τυχόν δυσεπίλυτα κλινικά προβλήματα.
Ήδη υπάρχει συνεργασία σε κλινικό αλλά και ερευνητικό επίπεδο με το νοσοκομείο του Κιλκίς και ευελπιστούμε σε ευρύτερη αποδοχή της πρότασής μας για συνεργασία με σκοπό την βελτίωση των παροχών υγείας στην περιοχή».