Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 19:05
Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι
Οι 55 Δικηγορικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα, πλην του ΔΣ Αθήνας και του ΔΣ Πειραιά και 5 άλλων μικρών περιφερειακών Συλλόγων, εκπροσωπήθηκαν στις εργασίες της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που έγιναν στην Αθήνα, Σάββατο, 12.2.2011, στα γραφεία του ΛΕΔΕ, ύστερα από προηγούμενη διακοπή των εργασιών της, που έγιναν στη Λάρισα, στις 6.2.2011.
Σύμφωνα με την ενημέρωση:
Α. Ο κλάδος, σε αντίθεση με άλλους κλάδους (πχ. ΤΕΕ κλπ.) δεν εμφανίστηκε «συμπαγής» με διεκδικητικές θέσεις, η δε εμφάνισή του πλέον γίνεται με σημαντική καθυστέρηση.
Β. Η ενημέρωση που τους είχε δοθεί από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του κλάδου ως προς τις πραγματικές επιπτώσεις της εφαρμογής αυτής της δέσμης των μέτρων ήταν ελλιπής έως ανύπαρκτη, ενώ ο κλάδος εμφανιζόταν κατά βάση «ικανοποιημένος» για τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ενώ η κυβέρνηση διατηρούσε την πεποίθηση ότι το μέτωπο με τους δικηγόρους - σε αντίθεση με άλλους προς «απελευθέρωση» κλάδους - ήταν «κλειστό».
Γ. Κατά τις συναντήσεις αυτές, έστω και αν έγιναν τελευταία στιγμή, από την τετραμελή επιτροπή αναδείχθηκαν κορυφαία ζητήματα, όπως:
- Αυτό της προστασίας των ελαχίστων αμοιβών των δικηγόρων, ιδιαίτερα των νέων και συνεργατών Τραπεζών, Ασφαλιστικών Εταιρειών και κατασκευαστικών επιχειρήσεων, οι οποίοι θα κληθούν ελλείψει ενός κατώτατου ορίου προστασίας των ελαχίστων αμοιβών τους για τυποποιημένες νομικές εργασίες (προσημειώσεις κλπ.) θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αντί «πινακίου φακής» και:
- Της δημιουργίας των δικηγορικών εταιρειών με τη μορφή «χταποδιού», οι οποίες μέσω των ανά την Ελλάδα - σε απεριόριστο αριθμό - «εταίρων» τους θα συγκεντρώνουν δικηγορική ύλη, όση έχει απομείνει, στην έδρα της εταιρείας, και με δεδομένο ότι οι «εταίροι» δεν θα μπορούν να δικηγορούν αυτοτελώς εκεί όπου διατηρούν το γραφείο τους, θα λειτουργούν αφενός αντικειμενικά σαν «υποκαταστήματα» των εταιρειών, αφετέρου σαν «ατζέντηδες», που θα λειτουργούν απλά διεκπεραιωτικά. Επιπλέον δε έντονος είναι ο κίνδυνος δημιουργίας ολιγοπωλιακών καταστάσεων («καρτέλ») που θα προκαλέσουν «ασφυξία» στην υποτίθεται «ελεύθερη» αγορά νομικών υπηρεσιών και νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Δ. Οι θέσεις αυτές όπως διατυπώθηκαν ευσύνοπτα και με σαφήνεια έγιναν κατανοητές από σχεδόν όλους τους παράγοντες, με τους οποίους έγιναν οι επαφές, πλην όμως όλοι παρέπεμψαν στη πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Μάλιστα από ορισμένες πλευρές προβλήθηκε ότι η τυχόν απαγόρευση ίδρυσης «διατοπικών» δικηγορικών εταιρειών («χταποδιών») είναι αντισυνταγματική!
Αποφάσισε την Τετάρτη, ημέρα έναρξης της συζήτησης και ψηφοφορίας του ν/σχεδίου στη Βουλή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας σε πανελλαδικό επίπεδο δίωρο αποκλεισμό των δικαστικών μεγάρων (8πμ-10πμ) και κλείσιμο όλων των δικηγορικών συλλόγων.
Τέλος, με βάση τις πληροφορίες για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι και Παρασκευή 18.2, η Ολομέλεια αποφάσισε τη συνέχιση της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΟΧΗΣ μέχρι και τη Δευτέρα 21.2.2011…