Κυριακή, 26 Μαΐου 2024, 1:48:44 πμ
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009 06:32

Σύσκεψη δημάρχων για εγκληματικότητα

Τα κρούσματα εγκληματικότητας και τα προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας στις περιοχές των Δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης κυριάρχησαν σε σύσκεψη δημάρχων υπό τον υφυπουργό προστασίας του Πολίτη Σπύρου Βούγια που έγινε στη Θέρμη.


Σύμφωνα με τους δημάρχους, το μείζον πρόβλημα είναι η αύξηση των κρουσμάτων κλοπών και διαρρήξεων σε Δήμους με μεγάλες εκτάσεις όπου το έργο της αστυνόμευσης καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των ελλείψεων της αστυνομίας σε προσωπικό, υποδομές και μέσα. Όπως επισήμανε, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Δημήτρης Παπαδόπουλος, η αύξηση των μικροκλοπών και μικροδιαρρήξεων, ιδιαίτερα από χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ήταν ιδιαίτερα μεγάλη τον τελευταίο χρόνο, παρά το γεγονός ότι η βαριά εγκληματικότητα μειώθηκε κατά 60% σε σχέση με πέρσι.
Οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των Δήμων Θέρμης, Μηχανιώνας, Μίκρας, Επανωμής, Χορτιάτη, Βασιλικών, Θερμαϊκού, Πανοράματος, Πυλαίας, Μαδύτου, Κορώνειας, Αγίου Γεωργίου και Ρεντίνας ζήτησαν την ενίσχυση των αστυνομικών περιπολιών, την αποδέσμευση της αστυνομίας από διοικητικές ευθύνες, την προμήθεια ειδικών οχημάτων που να μπορούν να κινούνται σε αγροτικούς δρόμους αλλά και τη διατήρηση των αστυνομικών τμημάτων κοντά στις τοπικές κοινωνίες.
Από την πλευρά του ο κ. Βούγιας προανήγγειλε την παρουσίαση, από την κυβέρνηση, του νέου σχεδίου για την αντιεγκληματική πολιτική, επισήμανε ότι με τις νέες συνενώσεις των Δήμων θα υπάρχει ένα ισχυρό και πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα ανά Δήμο και τόνισε ότι θα δοθεί βαρύτητα στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της αστυνομίας μέσω της απεμπλοκής του από καθήκοντα που δεν έχουν σχέση με την εγκληματικότητα.
Όπως έγινε γνωστό, σε έξι μήνες η συνάντηση εργασίας θα επαναληφθεί προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος που θα γίνει στον τομέα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας.