Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 1:42:54 μμ
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 21:35

Σύσκεψη στο ΤΑΙΠΕΔ για ΠΑΘΕ, Πολύκαστρο-Χαλάστρα: Περιμένουμε από την χελώνα να πετάξει!

Η σύσκεψη των αυτοδιοικητικών της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (Τζιτζικώστας, Βεργίδης, Παπαστεργίου, Χαραλαμπίδου) και του Δήμου Παιονίας (Κώστας Σιωνίδης, Θανάσης Τζούρτζος)  απέδειξε το αυτονόητο: Μέχρι τώρα το ΤΑΙΠΕΔ εργάστηκε με ρυθμούς χελώνας,  έστειλε το φάκελο του έργου στο Ελεγκτικό μόλις πριν μια εβδομάδα!

 

Όταν τέλος  καλοκαιριού σκοτωνόταν τέσσερις δυστυχείς στο φριχτό δυστύχημα…

Όταν οι πολίτες της Παιονίας διαδήλωναν τον Σεπτέμβρη απαιτώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να κατασκευαστεί επιτέλους αυτοκινητόδρομος στη διαδρομή – καραμανιόλα Πολυκάστρου-Χαλάστρας…

Όταν στις αρχές του μήνα ο Υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος, απαντώντας,  υποτίθεται, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κιλκίς Στέφανου Παραστατίδης περί της τύχης του πολύπαθου δρόμου  προανήγγειλε πως τάχα η σύμβαση με τον προτιμητέο από το 2021 επενδυτή (ΤΕΡΝΑ) θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους

Όταν συνέβαιναν όλα αυτά, δηλαδή μέχρι τις αρχές του Νοεμβρίου 2023,  το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε στείλει καν τον φάκελο της δημοπρασίας προς τελική έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο!

Το έπραξε στις 8 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν μια εβδομάδα και τώρα η κοροϊδία συνεχίζεται πως τάχα μέχρι το τέλος του χρόνου ή τον Γενάρη του 2024 το Ελεγκτικό θα προλάβει να μελετήσει τον φάκελο του έργου (με φορτηγό μεταφέρθηκε στο Ελεγκτικό) και θα εκδώσει την εγκριτική απόφαση για να συναφθεί στη συνέχεια η σύμβαση ανάθεσης του έργου και να δοθεί από την εταιρεία προτεραιότητα για να ξεκινήσουν τα έργα…

Πάντα ταύτα συνάγονται ευχερώς μετά την κοινή σύσκεψη στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου με τους αυτοδιοικητικούς της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και του Δήμου Παιονίας (Τζιτζικώστας, Βεργίδης, Σιωνίδης, Παπαστεργίου, Χαραλαμπίδου) και του Μιχάλη Τσερνικούδη από την Κίνηση Πολιτών Παιονίας νωρίς το βράδυ της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Εκεί όπου οι μεν αυτοδιοικητικοί πίεσαν να ξεκινήσουν νωρίς τα έργα, αλλά όταν άκουσαν πως ο φάκελος εστάλη προς έγκριση στο Ελεγκτικό μόλις πριν μια εβδομάδα ενώ η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή (ΤΕΡΝΑ) έγινε από το 2021, οι προσδοκίες χαμήλωσαν. Για την τιμή των όπλων βεβαίως διατυπώθηκαν αισιόδοξες εκτιμήσεις, ευχές για εγρήγορση της κυβέρνησης…

Αλλά στο ερώτημα  που ήταν τάχα η κυβέρνηση όλα αυτά τα δυόμισι χρόνια και ποιος παρακολουθούσε την πορεία του διαγωνισμού ώστε να αντιδράσει έγκαιρα και να μην περάσει άπρακτος τόσος πολύς χρόνος απάντηση δεν θα δοθεί ποτέ. Ή μάλλον απάντηση δόθηκε. Η κυβέρνηση ήταν απούσα και την πορεία του διαγωνισμού δεν την παρακολουθούσε κανείς.

Και το θέμα έβγαινε στην επιφάνεια στο Κιλκίς μόνο ύστερα από κάποιο τροχαίο δυστύχημα. Και στην Αθήνα ποτέ. Δυστυχώς.

Από τη σύσκεψη προφανώς και θα υπάρξουν ανακοινώσεις, δηλώσεις, υποδείξεις, ευχές, προτροπές των συμμετεχόντων  προς κάθε κατεύθυνση.

Για να τρέξουν όλοι και κυρίως να πιέσει η κυβέρνηση το ΤΑΙΠΕΔ, την εταιρεία για να ξεκινήσει γρήγορα το έργο της κατασκευής  αυτοκινητόδρομου στη διαδρομή Πολύκαστρο-Χαλάστρα.

Αλλά το γεγονός παραμένει ένα: Ο φάκελος του διαγωνισμού εστάλη προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο πριν μια εβδομάδα! Όταν η επιλογή της εταιρείας σύμφωνα με τη διαγωνιστική διαδικασία έγινε καλοκαίρι του 2021!

Και τώρα ζητάμε, προσδοκούμε  ή ευχόμαστε από την χελώνα να πετάξει.

 

Κίνηση Πολιτών: Αν δεν διεκδικήσεις δεν σου δίνουν τίποτα

Ο κ. Μιχάλης Τσερνικούδης, συντονιστής της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ, μετά τη σύσκεψη στο ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα του δρόμου Πολυκάστρου-Χαλάστρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση- απολογισμό της σύσκεψης:

«Μετά την κινητοποίηση που κάναμε για το πολύπαθο κομμάτι της ΠΑΘΕ που μας αφορά, συμμετείχαμε στην συνάντηση στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ που προκάλεσε ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας μετά τις αντιδράσεις μας. Τον συγχαίρουμε για αυτό. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις μας στην εκδήλωση διαμαρτυρίας και την δημοσιοποίηση του προβλήματος από την πλευρά μας, το ΤΑΙΠΕΔ με καθυστέρηση 2,5 ετών έδωσε στο ελεγκτικό συνέδριο την σύμβαση με τον προτιμητέο επενδυτή. Ζητήσαμε ως ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ εξηγήσεις για την καθυστέρηση αυτή.

Στην ουσία αυτό που ακούσαμε, ήταν αυτό που ξέραμε. Αν δεν διεκδικήσεις, δεν θα σου δώσουν τίποτα!

Περιμένουμε σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι τον Ιανουάριο να υπογράφει η σύμβαση και σε σύντομο και εύλογο χρόνο (λίγων μηνών ) να ξεκινήσουν τα έργα για έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο (όπως το γράφουμε) δυο λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και στηθαίο στην μέση. Με 5ετη υποχρέωση της εταιρίας για την αποπεράτωση του έργου.

Εμείς ως ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ ήρθαμε στην Αθήνα, πιέσαμε, ρωτήσαμε, διεκδικήσαμε!

Με τον Περιφεριάρχη κ. Τζιτζικώστα θα μιλήσουμε και με την Εγνατία Οδό για να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την συντήρηση του δρόμου μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα.

Δεν σταματάμε να πιέζουμε, να διεκδικούμε, να φωνάζουμε για το δίκιο μας».