Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 7:51:53 μμ
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 05:53

Τα 45άρια ξανά στο προσκήνιο

Οι απ’ ευθείας αναθέσεις ή επί το ακριβέστερον οι αναθέσεις έργων με προφορικούς διαγωνισμούς προκάλεσαν μια ακόμα έκρηξη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αφού η παράταξη του κ. Γιώργου Συμπιλίδη επέλεξε να μην παραστεί. Ως εκδήλωση ακραίας αντίθεσης στα περιβόητα 45άρια, νομαρχιακοί σύμβουλοι του συνδυασμού της «Ανεξάρτητης Νομαρχιακής Συμπαράταξης» του Γ. Συμπιλίδη από το βράδυ της Δευτέρας είχαν αποφασίσει να μην παραστούν στη συνεδρίαση και συμφώνησαν να επιδώσουν με τον κ. Λάμπη Αντωνιάδη γραπτή ανακοίνωση- καταγγελία του συνδυασμού στον πρόεδρο του σώματος.

Στη συνεδρίαση δεν προσήλθε επίσης και ο κ. Κ. Χαλίτσιος, αλλά η απουσία του δεν συνδυάζεται με την κίνηση Συμπιλίδη.
Το κείμενο της καταγγελίας διάβασε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Γ. Γεωργαντάς (δημοσιεύεται αυτούσιο σε διπλανή στήλη) και έδωσε την αφορμή στο Νομάρχη Ευάγ. Μπαλάσκα να καταγγείλει ότι ο συνδυασμός δεν γνωρίζει τα πραγματικά προβλήματα του νομού. «Τα μισά από τα έργα είναι συνεχιζόμενα. Κι από τα υπόλοιπα οι μισές πιστώσεις κατευθύνονται σε μεγάλα έργα. Σε ποια ακριβώς έργα είναι αντίθετοι; Στα μικρά φράγματα, σε ποτίστρες,  σε βελτίωση του οδικού δικτύου, σε γέφυρες;  Ο συνδυασμός Συμπιλίδη αδυνατεί να παρακολουθήσει τα προβλήματα του νομού. Αμφιβάλλω αν μετά τις εκλογές πήγαν στα χωριά για να δουν…» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλάσκας, ενώ στη συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης όπου εγκρίθηκαν με τη μέθοδο των αναθέσεων διάφορες πιστώσεις σε μικρά έργα ο αντινομάρχης Αν. Αμανατίδης επανέλαβε ότι η Νομαρχία χωρίς διακρίσεις ικανοποιεί ανάγκες σε όλους τους οικισμούς.
Ο κ. Γιώργος Φραγγίδης επανέλαβε την πάγια θέση του ότι ο συνδυασμός δεν θα ψηφίζει έργα με ανάθεση εκτός αν πρόκειται για πραγματικά επείγουσες ανάγκες και ιδιαίτερα στον τομέα της σχολικής στέγης. Κατά τη συζήτηση των θεμάτων υπερψήφισε μόνο τα έργα που είχαν προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 45.000 ευρώ και επομένως θα εκτελεστούν με δημοπρασία.
Επί της ουσίας το συμβούλιο ενέκρινε πιστώσεις σε συνεχιζόμενα έργα από αναπορρόφητες πιστώσεις της Γ,.Γ.Α (αθλητικός πυρήνας Σταυροχωρίου), της ΣΑΕΠ 2007 (λογιστική τακτοποίηση μικροποσού) του Οργανισμού Σχολικών κτηρίων 2007 (λογιστική τακτοποίηση μικροποσών), ανταποδοτικών 2007 (λογιστική τακτοποίηση), από μεταβιβάσεις αυτοκινήτων έτους 2007 όπου μεταξύ των μικροποσών σε συνεχιζόμενα έργα χρηματοδοτείται με 132.000 ευρώ η σύνταξη μελέτης βελτίωσης των γεωμετρικών χαρ5ακτηριστικών του δρόμου Κιλκίς - κόμβου Πολυκάστρου.
Ο κ. Μπαλάσκας τόνισε, με αφορμή και ερώτηση του νομαρχιακού σύμβούλου κ., Αβραμίδη για την επικινδυνότητα της στροφής στη Μεγάλη Βρύση όπου πρόσφατα σημειώθηκε τροχαίο δυστύχημα, ότι η κατασκευή του δρόμου Κιλκίς - Γουμένισσα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη Νομαρχία «κι αν είναι να κατασκευάσουμε ένα έργο ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα είναι ο δρόμος αυτός»
Από το εν λόγω πρόγραμμα διατίθενται επίσης 95.000 ευρώ για την κατασκευή γέφυρας στο αγρόκτημα Βαφειοχωρίου.
Επίσης κατανεμήθηκαν ποσά (30.000 ευρώ) από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση από ΚΑΠ 2007 σε συνεχιζόμενα οδικά έργα και από τις αναπορρόφητες πιστώσεις ΚΑΠ 2007 μικροποσά σε συνεχιζόμενα και τρία νέα έργα (συντηρήσεις  οδών Αργυρούπολης - Κορωνούδας - Θεοδοσίων με 20.338 ευρώ, Γράιβας - Καστανερής - Μ. Λιβαδίων με 14.000 ευρώ και κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης στην οδό προς Κοκκινιά με 15.000 ευρώ).

Έργα από τους ΚΑΠ 2008
Από τις πιστώσεις τω κεντρικών αυτοτελών πόρων 2008 χρηματοδορτείται η κατασκευή ορισμένων μεγάλων έργων, όπως: η μελέτη ανασύνταξης της πλαίας Νομαρχίας με 100.000 ευρώ, η ασφαλτόστρωση του δρόμου Π. Αγιονερίου - ορίων νομού με 220.000 ευρώ, η ασφαλτόστρωση συντήρηση του δρόμου Γουμένισσας - Πενταλόφου με 280.000 ευρώ, και η διαμόρφωση του οδοστρώματος της οδού Αξιούπολης - Γουμένισσας (τμήμα Γοργόπης) με 150.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα νέα έργα είναι προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ.
Το σύνολο του προγράμματος των ΚΑΠ 2008 ανέρχεται σε 2.661. 000 ευρώ, αλλά πίστωση 1.047.600 ευρώ είναι δεσμευμένη ως αποθεματικό.
Μικρά έργα μέχρι 45.000 ευρώ χρηματοδοτούνται επίσης από πιστώσεις του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας και από έσοδα μεταβιβάσεων αυτοκινήτων 2008. Από το τελευταίο πρόγραμμα διατίθενται, πέραν των μικροποσών, και 80.000 ευρώ σε έργα αγροτικού εξηλεκτρισμού και 250.000 ευρώ στην ασφαλτόστρωση της οδού Κιλκίς - Ποταμιάς.

Σύνδεση Ασπρου -
Ν. Γυναικοκάστρου
Εκτός ημερήσιας διάταξης το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε πίστωση 500.000 ευρώ για την κατασκευή τμήματος του δρόμου σύνδεσης του Άσπρου με το Νέο Γυναικόκαστρο. Ο κ. Μπαλάσκας ανακοίνωσε ότι η υπολειπόμενη πίστωση για την ολοκλήρωση του έργου θα διατεθεί από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Επίσης απαντώντας σε προ ημερήσιας διάταξης ερωτήσεις του κ. Φραγγίδη ως προς τον χρόνο αποπεράτωσης της αούτομπαν Κιλκίς - Θεσσαλονίκης ανανκοίνωσε ότι το μισό υπό κατασκευή έργο αποπερατώνεται εντός ολίγου καθώς δεν υφίσταται οποιοδήποτε κώλυμα, ενώ η κατασκευή  του τμήματος κόμβος Μαυρονεριου - είσοδος Κιλκίς δημοπρατείται εντός του 2008.
Επίσης διεκρίνισε, απαντώντας σε ερώτησή μας, ότι για την υπόλοιπη αούτομπαν (Σάντα - κόμβος Εγνατίας) η μελέτη ολοκληρώνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2008 και σε κάθε περίπτωση θα δημοπρατηθεί εντός του προσεχούς έτους από πιστώσεις του Δ’ Κ.Π.Σ. στο οποίο έχει προενταχθεί ήδη.

Αρνητική γνωμοδότηση
για εργοστάσιο
κατεργασίας
υποπροϊόντων
Η αρνητική θέση των Δήμων Πικρολίμνης και Πολυκάστρου καθώς και της Κτηνιατρικής υπηρεσίας, ιδιαίτερα των πρώτων, βάρυνε αποφασιστικά και το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα τοποθετήθηκε αρνητικά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εταιρείας που ζητούσε έγκριση για κατασκευή μονάδας επεξεργασίας υποπροϊόντων σφαγείων, φυτικών υλών κλ.π.
Παρά τη θετική εισήγηση του τμήματος Περιβάλλοντος για την αρτιότητα της μελέτης και τη γενική «ευχή» που εξέφρασαν τόσο ο κ. Μπαλάσκας όσο και ο κ. Φραγγίδης για την αναγκαιότητα λειτουργίας τέτοιων μονάδων, με την επίκληση της αρνητικής θέσης των τοπικών κοινωνιών η μελέτη απορρίφθηκε. Πρωτοστάτησαν κατά της μελέτης στο διάλογο που διεξήχθη οι κ. Δ. Βεκηδημητριάδης και Ν. Ορφανίδης.