Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, 4:25:08 πμ
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 11:05

Τα άγια τοις κυσίν;

Παρέμβαση - διαμαρτυρία για την επιλογή του χώρου λειτουργίας κυνοκομείου εκδηλώνεται από την Κοινωνία Πολιτών με επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς.
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
Αξιότιμοι κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι


Όπως πληροφορούμεθα προτίθεσθε να κατασκευάσετε εγκαταστάσεις για την υποδοχή των αδέσποτων σκύλων ( κοινώς κυνοκομείο), σε κοινόχρηστη περιοχή που σας υπέδειξε η Διεύθυνση Γεωργίας σε παρακείμενη έκταση του ιστορικού λόφου του Ηρώου της μάχης του 1913.
Επικροτούμε την προσπάθειά σας για την επίλυση ενός χρονίζοντος προβλήματος που ταλαιπωρεί την πόλη και διογκώνεται όσο αυξάνεται ο πληθυσμός της. Επιβάλλεται η λύση αυτού του προβλήματος εξασφαλίζοντας την ασφάλεια, την υγιεινή και την αισθητική των πολιτών αυτής της πόλης.
Η προσπάθειά σας θα τύχει της στήριξης όλων και της δικής μας σαν « Κοινωνία Πολιτών Ν. Κιλκίς».
Η ένστασή μας συνίσταται στην επιλογή του χώρου όπου προτίθεσθε να το κατασκευάσετε. Σας κάνουμε γνωστό ότι στον συγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο υπάρχει το μοναδικό οχυρωματικό έργο από την ιστορική μάχη του Κιλκίς το 1913 και όμοιό του δεν υπάρχει στην γύρω περιοχή, είναι εμφανής η χάραξή του και χαρακτηριστική η τοποθεσία του για τον έλεγχο της περιοχής.
Θα κατανοούσαμε,  αν στην συγκεκριμένη περιοχή σήμερα ή αύριο προγραμματιζόταν ένας χώρος αναψυχής ή ένας χώρος ιστορικής μνήμης, ή πολιτιστικών δραστηριοτήτων αναδεικνύοντας την ιστορικότητα του χώρου, όχι όμως για την κατασκευή ενός κυνοκομείου , αναγκαίου κατά τα άλλα για την πόλη. Η εναντίωσή μας πηγάζει από το ενδιαφέρον μας γι’ αυτή την πόλη που δεν έχει να επιδείξει πολλά ιστορικά μνημεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το δικό σας ενδιαφέρον έχει διαφορετικό περιεχόμενο.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή σας προέκυψε από άγνοια της ιστορικότητας του χώρου, κάτι το οποίο δεν μπορείτε να παραβλέψετε.
Παρακαλούμε να επανεξετάσετε το θέμα για να αποτραπεί η υποβάθμιση μιας περιοχής την οποία θα πρέπει να αναδείξουμε στο μέλλον.
Η μελλοντική ανάπτυξη της πόλης, σαν συνέπεια του ρόλου της ως περιφερειακό αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα προκύψει και προς την περιοχή του Ηρώου και δεν πρέπει να επαναλάβουμε προηγούμενες λαθεμένες αποφάσεις, όπως αυτές του παλιού σκουπιδότοπου και των σφαγείων στην έξοδο προς Μεταλλικό.
Σε αντίθετη περίπτωση η αντίδρασή μας είναι δεδομένη για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης.