Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 6:52:33 πμ
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010 14:29

Τα σκουπίδια και πάλι στο προσκήνιο

skoupidia


Ιδού ένα θέμα που κατά πως φαίνεται θα αποτελέσει αιτία προεκλογικών προστριβών. Τα σκουπίδια των τεσσάρων δήμων του νέου δήμου Παιονίας και η τύχη τους ενόψει του υψηλότατου προστίμου που επικρέμαται από τις 16 Ιουλίου και εντεύθεν. Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι τέσσερις δήμαρχοι Στ. Παπαπαναγιώτου της Γουμένισσας, Δημήτρης Σμυδάκης του Πολυκάστρου, Ευθύμης Κουρτζανίδης του Ευρωπού και Σόνια Συμεωνίδου της Αξιούπολης μετά τις 16 Ιουλίου όταν και ξεκίνησε να «τρέχει» η ποινή της Κομισιόν για όσους εξακολουθούν να εναποθέτουν τα σκουπίδια τους σε πρόχειρες χωματερές.
Το ημερήσιο πρόστιμο ανέρχεται σε 34.000 για κάθε μια από τις 250 χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν στην χώρα μας μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις του ν. Κιλκίς.
Η εναλλακτική λύση, δοθείσης της αδυναμίας των τεσσάρων δήμων να λύσουν από τα μέσα της δεκαετίας με κατασκευή δικού τους ΧΥΤΑ το πρόβλημα ήταν αρχικά η διάθεση των απορριμμάτων τους στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Προβλήθηκε η λύση αυτή στη διαδικασία συγκρότησης του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού αλλά αποδείχθηκε αίολη καθώς δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές διαθέσεις της διοίκησης της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης και του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Αναγκαστικά λοιπόν οι τέσσερις δήμαρχοι στράφηκαν εδώ και μήνες στο Δήμο Κιλκίς ζητώντας να «φιλοξενηθούν» τα σκουπίδια τους; Στο νέο ΧΥΤΑ Κιλκίς. Το αίτημά τους πέρυσι τέτοιο καιρό αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από τη διοίκηση του δήμου. Ο δήμαρχος Δ. Τερζίδης έθεσε σειρά αντισταθμιστικών ωφελημάτων – αιτημάτων που θα έπρεπε να εγκρίνει η Περιφέρεια ( χρηματοδότηση του περιμετρικού δρόμου προϋπολογισμού 10 εκατ. Ευρώ, αποθήκη Αυστροελληνικής, λόφος Αγ. Γεωργίου κ.α.)
Έκτοτε και παρά την επιμονή των τεσσάρων δημάρχων που «επιστράτευσαν» και τη νέα Περιφερειάρχη Μαρία Λιονή το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων παραμένει άλυτο και αίολο το αίτημα της προσωρινής απόθεσής τους στον ΧΥΤΑ Κιλκίς.
Από τις 16 Ιουλίου λοιπόν  «τρέχουν»  τα πρόστιμα, αλλά συνάμα ξεκίνησε και η προεκλογική περίοδος όπου η φιλοξενία των σκουπιδιών όλου του νομού στον ΧΥΤΑ Κιλκίς δεν θα είναι και από τα δημοφιλέστερα θέματα που θα διαχειριστεί ο δήμαρχος και υποψήφιος στις εκλογές του Νοεμβρίου Δ. Τερζίδης.
Οι τέσσερις (Σμυδάκης, Κουρτζανίδης, Συμεωνίδου, Παπαπαναγιώτου) ζητούν κατανόηση και το ελάχιστο της αλληλεγγύης. Ο ένας (Τερζίδης) μπορεί να επιδείξει κατανόηση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επιδείξουν την ίδια κατανόηση και οι ψηφοφόροι, ιδιαίτερα αν το θέμα χρησιμοποιηθεί προεκλογικά από τους αντιπάλους του δημάρχου.
Τυπικά δεν απαιτείται ούτε καν η σύμφωνη γνώμη του δήμου Κιλκίς, παρά η απόφαση του ΦΟΣΔΑ ν. Κιλκίς όπου προεδρεύει ο δήμαρχος Κιλκίς.
Θα τολμήσει όμως ο κ. Τερζίδης να αναλάβει μόνος του το «φορτίο» αυτό; Οι προσεχείς μέρες θα δείξουν. Ιδιαίτερα μάλιστα αν ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα, οπότε θα φουντώσουν οι φωνές…
Και να σκεφτεί κάποιος ότι η μόνιμη λύση για τους τέσσερις βρέθηκε ελέω Καλλικράτη με τη συνδρομή του δήμου Γουμένισσας.  Οι τέσσερις δήμοι θα αποθέτουν τα απορρίμματά τους στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γιαννιτσών, που κατασκευάζεται στα όρια του δήμου Γουμένισσας και επομένως στα όρια του νέου δήμου Παιονίας.
Το πολύ σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμος. Αλλά μέχρι τότε;