Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 8:35:09 μμ
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 14:26

Τεράστιος γουλιανός στα δίχτυα της Δοϊράνης

doirani


Δεν είναι ασυνήθιστο στη λίμνη της Δοϊράνης να πιάνεται μεγάλος γουλιανός, δεκάδων κιλών. Το πιο ασυνήθιστο είναι να πιάνεται με τα δίχτυα. Κι αυτό γιατί συνήθως ο γουλιανός πιάνεται με τα «νταούλια» Ετσι, ο Γιάννης Μάρκου, από τους λίγους επαγγελματίες ψαράδες που έμειναν στη λίμνη, «τρόμαξε» όταν είδε έναν μεγάλο γουλιανό στα δίχτυα του. Και το ερώτημα ήταν πως θα τον έβαζε στη βάρκα του κι ήταν και μόνος του στο μάζεμα των διχτυών. Ηταν αδύνατο το ψάρι να τραβηχτεί επάνω στη βάρκα. Ζωντανός γουλιανός, βάρους 70 κιλών, που χτυπιέται στα δίχτυα για να ξεφύγει, είναι αδύνατο να σηκωθεί σε βάρκα και μάλιστα από έναν άνθρωπο.
Επί τρεις ώρες έδωσε πραγματική «μάχη» ο ψαράς για να μπορέσει να δέσει τον γουλιανό από το κεφάλι. Το ψάρι αντιστέκονταν και διαρκώς υπήρχε ο κίνδυνος είτε ν’ αναποδογυρίσει η βάρκα, είτε να βρεθεί ο ψαράς μέσα στη λίμνη!
Μετά από τρεις ώρες, λοιπόν, κι αφού ο γουλιανός δέθηκε στο κεφάλι, ο ψαράς οδήγησε τη βάρκα του προς την παραλία, τραβώντας μαζί και το μεγάλο ψάρι.
Όταν η βάρκα έδεσε στη στεριά, όλα ήταν πια εύκολα για τον ψαρά και σαφώς δύσκολα για το… άτυχο ψάρι!