Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022, 5:27:52 μμ
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 21:32

Θα πέσει πολύ «ξύλο» τον Χειμώνα

Τρελή πτήση τιμών στα καυσόξυλα. Ξεπέρασαν ήδη τα 200 ευρώ τον τόνο και αλίμονο στους φτωχούς. Ελλιπής κάλυψη και των αναγκών των κατοίκων της υπαίθρου.

 

Ύστατη καταφυγή ο Ύψιστος. Αν του περισσεύει χρόνος ας ρίξει μια ματιά στα καθ’ ημάς ενόψει του Χειμώνα κι όλοι μαζί να δεηθούμε για ένα ήπιο χειμώνα, χωρίς παγωνιές… Αλλιώς οι πολλοί θα τραγουδούν το λαϊκό άσμα « Ήρθ’ ο Χειμώνας κι ο κοσμάκης τάχει χάσει…»
Ιδού δυο αριθμοί για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος. Πέρυσι τέτοιο καιρό οι συνεταιρισμοί που εμπορεύονται τα ξύλα πουλούσαν στους εμπόρους με τιμές γύρω από τα 30 ευρώ το χωρικό. Προσθέστε ΦΠΑ 24%, έξοδα μεταφοράς, βάλτε κι ένα λογικό κέρδος και κάπως έτσι ο καταναλωτής πλήρωνε κάπου 100 με 110 ευρώ τον τόνο. Ήγουν κάτι λιγότερο από δυο κυβικά.
Πόσο πάει το ξύλο φέτος; Σας έχουμε φρέσκα νέα. Στα βουνά του Κιλκίς το χωρικό κυβικό στις δημοπρασίες που διενεργούνται ίπταται σε τιμές περί τα 100 ευρώ. Το κυβικό μέτρο! Προσθέστε 24% ΦΠΑ, έξοδα μεταφοράς από το βουνό, κι ένα λογικό κέρδος και ποια τιμή-θηλειά αναμένει τους καταναλωτές; Κάντε τους υπολογισμούς διότι εμείς δεν είμαστε καλοί στα μαθηματικά, αλλά κυρίως δεν θέλουμε να μας κατηγορήσει κανείς για ηθική αυτουργία σε πρόσκληση καρδιακών επεισοδίων.
Η υψηλή ζήτηση ως απόρροια αφενός των ιπτάμενων τιμών σε ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο. κ.ο.κ και αφ’ ετέρου η απόφαση της Βουλγαρίας να απαγορεύσει την εξαγωγή καυσόξυλων μαζί με τις παρενέργειες του πολέμουν στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει το …μπουμ στην τιμή των καυσόξυλων. Και ο χειμώνας ακόμα δεν ξεμύτισε.
Κι όποιος θεωρεί ότι θα τη βγάλει φτηνά με τα πέλετ-αν έχει την ανάλογη θερμάστρα- κακώς το νομίζει. Η Βουλγαρία στέρεψε, άλλες χώρες προμήθειας κυρίως από τη Μεσευρώπη έχουν στραφεί στο είδος αυτής της θέρμανσης λόγω των εφιαλτικών αυξήσεων στο φυσικό αέριο με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι τιμές έναντι των περσινών. Με το εφιαλτικό σενάριο να θέλει την τιμή στα 800 ευρώ τον τόνο! Λίαν προσεχώς.
Αυτά είναι τα νέα από το μέτωπο των τιμών. Σωτηρία δεν φαίνεται να υπάρχει. Εδώ καλά καλά δεν έχουν σοβαρή βοήθεια οι κάτοικοι της υπαίθρου που βλέπουν τα δάση τους να τροφοδοτούν με ξύλα όλον τον κόσμο κι οι ίδιοι να μην καλύπτουν τις ανάγκες τους.
Θα πείτε: Και τι να προκάνει το κράτος;
Πάντως να αυξάνει τα έσοδά του πρόκαμε. Από τα 100 ευρώ που πουλάνε οι συνεταιρισμοί στα βουνά του Κιλκίς το 5% πάει στο Πράσινο Ταμείο και άλλο 5% στον οικείο Δήμο. Κι άλλο το 5% στα 30 ευρώ κι άλλο στα 100.
Σας θυμίζει μήπως τα υπερέσοδα από την πώληση των υγρών καυσίμων;
Σωστά θυμάστε. Το κράτος πλουτίζει κι αυτό.
Όσο για τους πολίτες, ιδίως τους φτωχότερους: Τα είπαμε από την αρχή: Δέηση στον Πανάγαθο αφενός και, συμπληρωματικά, ας τείνουμε ευήκοα ώτα στη συνταγή του λαϊκού ποιητή: «Και παλτουδιά καινούργια τρέχει να αγοράσει, το πιο καλό καλοριφέρ είναι τα φιλιά, σαν θα κοιμόμαστε κουκλίτσα μου αγκαλιά»
Κι άντε, να είναι κουκλίτσα (ή κούκλος) ντέφι να γίνει…
Αν ό μη γένοιτο;
Σταματάμε εδώ διότι δεν θέλουμε να ανοίξουμε κι άλλες πληγές.
Θ.Π.