Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022, 5:09:55 μμ
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 15:20

«Θερίζει» ο ιός του Δυτικού Νείλου στο ν. Κιλκίς

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου στο ν. Κιλκίς με κρούσματά του να έχουν εντοπιστεί σε πολλούς οικισμούς.

 

Είχαμε γράψει την περασμένη εβδομάδα στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ για κρούσματα που εντοπίστηκαν σε έξι οικισμούς του νομού. Σήμερα οι οικισμοί που καταγράφονται είναι δέκα, αφού στο μεταξύ έχουν βρεθεί νέα κρούσματα και σε κατοίκους των οικισμών: Κιλκίς (2 κρούσματα), Δροσάτο, Μάνδρες και Νέα Σάντα. Είχαν προηγηθεί ψεκασμοί με τη μέθοδο της νέφωσης, βραδινές ώρες και με ενημέρωση των τοπικών κοινοτήτων, σε Γουμένισσα, Λεβεντοχώρι, Π. Αγιονέρι, Κορομηλιά, Άνω Ποταμιά και Πέρινθο.

Το βράδυ της Δευτέρας έγινε ψεκασμός στον οικισμό του Δροσάτου, ενώ αύριο Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022, θα διενεργηθούν ψεκασμοί στις Μάνδρες (22.00-24.00) και στη Νέα Σάντα (23.00-01.00).

Οι εντατικοί ψεκασμοί στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, για την προστασία των πολιτών από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τη  διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μέσω της μείωσης του κινδύνου μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

   Συνεργεία της εταιρείας "Οικοανάπτυξη" υπό την επίβλεψη κλιμακίου της υπηρεσίας, διενεργούν δράσεις ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο επίγειου ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) σε μια ακτίνα γύρω από τις περιοχές όπου έχει καταγραφεί κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με σκοπό την άμεση μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εκεί όπου γίνονται ψεκασμοί όλοι οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων, θα πρέπει να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

  • Από την ώρα έναρξης του ψεκασμού και για τις επόμενες δύο ώρες καλούνται να μην κυκλοφορούν. Οι πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών πρέπει να παραμείνουν κλειστά.
  • Επιτρέπεται η χρήση των κλιματιστικών.
  • Θα πρέπει να μην υπάρχουν απλωμένα ρούχα.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά στους κήπους μπορούν, αφού πλυθούν, από την επόμενη ημέρα να καταναλωθούν χωρίς πρόβλημα.
  • Τα οικόσιτα ζώα δεν κινδυνεύουν, οπότε δε χρειάζεται να ληφθούν ειδικά μέτρα.
  • Το ίδιο ισχύει και για τα κατοικίδια, που προληπτικά μόνο, αν θέλει κάποιος μπορεί να τα περιορίσει σε κλειστό χώρο.