Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 6:26:04 πμ
Κυριακή, 16 Μαρτίου 2008 11:58

Τι διεκδικούν οι δήμαρχοι

Ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος δίνουν σήμερα, Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008, στις 10.30 το πρωί, οι δήμαρχοι μετά τη σημερινή ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ και διερμηνεύοντας τις απόψεις του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - όπως αυτές εκφράστηκαν στις 6 Μαρτίου 2008, στην  ενημερωτική συνάντηση των Προέδρων των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας και των Δημάρχων των πρωτευουσών με το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ -  διεκδικώντας την πλήρη απόδοση στην Αυτοδιοίκηση των οφειλομένων και κατοχυρωμένων από το Σύνταγμα και τους νόμους πόρων της.

Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει επίδοση της σημερινής απόφασης στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, πορεία και στη συνέχεια επίδοση της απόφασης και στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Κοινή διαπίστωση όλων των αιρετών της χώρας είναι ότι τα εκρηκτικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, έτσι όπως διαμορφώνονται μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τα συναρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών και, κυρίως, Οικονομίας και Οικονομικών, απειλούν με «μπακ άουτ» την ίδια τη λειτουργία των δήμων.
Συγκεκριμένα, μόνο το φετινό έλλειμμα των δήμων, εξαιτίας της μη απόδοσης των οφειλομένων και συνταγματικά κατοχυρωμένων πόρων της Αυτοδιοίκησης, ξεπερνά τα 430 εκ. ευρώ!
Από αυτά τα 125 εκ. ευρώ αφορούν στο κόστος μονιμοποίησης των 5. 000 συμβασιούχων που έχουν ήδη καταταγεί σε δημοτικές υπηρεσίες και που, ενώ θα έπρεπε να καλυφθεί από δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, η πρόβλεψη είναι μέχρι στιγμής μηδενική.
Τα 120 εκ. ευρώ, αφορούν στην κάλυψη του λειτουργικού κόστους των μεταφερόμενων από το κράτος αρμοδιοτήτων (παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, συντήρηση σχολικών μονάδων, χώρων άθλησης κ.λπ.). Ο προϋπολογισμός προβλέπει,  για τρίτη συνεχή χρονιά, την απόδοση μόνο 180 εκ. ευρώ.
Μειωμένη κατά 140 εκ. ευρώ, σε σχέση με αυτά που προβλέπει ο νόμος, είναι και η ΣΑΤΑ, ο βασικός αναπτυξιακός πόρος των δήμων, ενώ δεν τους έχουν αποδοθεί άλλα 44 εκ. ευρώ από την περυσινή.
Να σημειωθεί ότι στο παραπάνω συνολικό ποσό δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για την από 1/1/08  μεταφερθείσα την Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητα  συντήρησης των οδών και των φρεατίων, το κόστος της οποίας σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΔΚΕ  ανέρχεται στα 75 εκ. ευρώ.
Αποτέλεσμα αυτών των εκρηκτικών οικονομικών προβλημάτων  είναι τα ταμεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των δήμων να βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ πολλοί δήμοι αναστέλλουν δραστηριότητες και υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους στους δήμους.
«Εμείς θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Αν δεν παρθούν τώρα άμεσα μέτρα οι δήμοι θα καταρρεύσουν. Κι αν δε θέλουν κάποιοι να το καταλάβουν, θα τους κάνουμε εμείς να το καταλάβουν, γιατί δεν θα επιτρέψουμε να οδηγηθούμε ως εκεί»  είχε τονίσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης, κατά την πρόσφατη συνάντηση των δημάρχων.
Η συνέχεια των κινητοποιήσεων, εάν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, αποφασίστηκε ήδη σήμερα ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ.
Συγκεκριμένα  αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
Ί Από τις 31 Μαρτίου και μετά όλοι οι Δήμοι της χώρας παύουν να ασκούν κρατικές αρμοδιότητες ( ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΕΣΥΕ, ΚΕΠ, ΚΥΕ κ.λπ.).
Ί Στις 15 Απριλίου κλείνουν όλοι οι Δήμοι της χώρας. Συγκέντρωση  αιρετών και εργαζομένων στην πλατεία Κλαυθμώνος. Επίδοση  ψηφίσματος σε όλα τα πολιτικά κόμματα και στη Βουλή των Ελλήνων. Tην ίδια μέρα ενδεχομένως να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ με μοναδικό θέμα τα οικονομικά.
Ί Καθόλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και των πολιτικών φορέων από τις τοπικές αρχές, για τα οικονομικά προβλήματα αλλά και τα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. (Συνεντεύξεις των κατά τόπων Δημάρχων – Συναντήσεις με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων κ.λπ.).