Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 10:40:25 μμ
Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2007 04:19

Τι θα απογίνουν τα σκουπίδια;

Μισό βήμα προς την εκτόνωση της κρίσης, αλλά ουσιαστικά αναβολή ενός έτους στο μείζον θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών του νομού σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ υπό διευρυμένη σύνθεση, δηλαδή με τη συμμετοχή και των 11 δήμάρχων.

Τυπικά το θέμα της συνεδρίασης ήταν η σύσταση του ενιαίου φορέα διαχείρισης, όπως η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας (και ο νόμος) επιτάσσει. Για την πλήρη ενημέρωση μάλιστα των δημάρχων προσήλθε και παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια τα όσα διαλαμβάνονται με το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από το 2008  ο κ. Παναγιώτης Ψωνόπουλος από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Και επικυρώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι του δημάρχου Κιλκίς Δ. Τερζίδη. Από το 2008 πρέπει ο ενιαίος φορέας να διαχειριστεί τα σκουπίδια στον ένα και μοναδικό ΧΥΤΑ. Διότι αν δεν κλείσουν οι ΧΑΔΑ , οι τωρινές  χωματερές που τώρα αποθέτουν τα απορρίμματά του οι τέσσερις δήμοι της Παιονίας - Πολυκάστρου  δεν πρόκειται να λειτουργήσει ούτε ο ΧΥΤΑ του Κιλκίς και θα δυσχερανθεί η αποπληρωμή του έργου, ενώ επικρέμανται και άλλες κυρώσεις από την Ε.Ε.
Οι 11 δήμαρχοι δεν είχαν καμιά αντίρρηση να προχωρήσουν στη σύσταση του ενιαίου φορέα. Το μισό βήμα προς την εκτόνωση το έκανε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης που πρότεινε να προχωρήσουν σε ενιαίο φορέα, αλλά στο καταστατικό να αναγράφεται πως στον ΧΥΤΑ Κιλκίς θα ρίχνουν τα σκουπίδια τους οι εφτά δήμοι της επαρχίας Κιλκίς πλην Πολυκάστρου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και παρά την εμφανή προσπάθεια όλων να ρίξουν τους τόνους και να μην δημιουργηθεί η εντύπωση της ρήξης μεταξύ των επαρχιών Κιλκίς και Παιονίας, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κ. Τερζίδη και Ανθρακίδη από τη πλευρά του Κιλκίς και Σμυδάκη - Συμεωνίδου από την πλευρά της Παιονίας. Τα εκατέρωθεν επιχειρήματα γνωστά. Εμείς αναλάβαμε το πολιτικό κόστος και πήραμε αποφάσεις, προχωρήσαμε στην κατασκευή, εσείς αδρανήσατε και επαναπαυτήκατε διότι δεν είχατε το θάρρος να αποφασίσετε την χωροθέτηση του δικού σας ΧΥΤΑ, ήταν η θέση του Δημάρχου Κιλκίς με τη συμπαράσταση και των υπολοίπων της επαρχίας.
Είναι ανάγκη να κοιτάξουμε μπροστά. Είναι μονόδρομος η λύση του ενιαίου φορέα διαχείρισης. Εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε μοντέρνα λύση (παραγωγή ηλεκτρισμού με καύση, βιοαέριο), αλλά μας απέτρεψε το γεγονός ότι ο όγκος των σκουπιδιών είναι μικρός. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε την οικονομικότερη λύση. Κάθε άλλη λύση δεν θα είναι βιώσιμη. Να προχωρήσουμε σε ενιαίο φορέα ώστε να ξεφύγουμε το ταχύτερο δυνατόν από την ΧΥΤΑ Κιλκίς και να κατασκευάσουμε το εργοστάσιο στην περιοχή Πολυκάστρου, όπως έχω δεσμευτεί.
Στο σημείο αυτό εξερράγη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Δ. Φωτιάδης κατηγορώντας τον κ. Σμυδάκη ότι ως αντιπολίτευση ευνόησε την αντίδραση στην χωροθέτηση ΧΥΤΑ σε οικισμού του δήμου του. Σηκώσατε μαύρες σημαίες στο Πευκόδασος και στο Μικρόδασος και τώρα μιλάτε για μονόδρομους, είπε μεταξύ άλλων.
Από κοντά κι ο Δήμαρχος Χέρσου Χρ. Ανθρακίδης: Να επιβραβεύσουμε την ασυνέπεια; Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Να πάτε τα σκουπίδια σας στα Γιαννιτσά ή στη Μαυροράχη Θεσσαλονίκης!

Σημάδια εκτόνωσης
Ρόλο «γεφυροποιού» στις αντιτιθέμενες, απόψεις ανέλαβε ο Δήμαρχος Ευρωπού Μάκης Κουρτζανίδης. Εξέφρασε τη λύπη του διότι το όλο θέμα εμφανίζεται ως σύγκρουση Κιλκίς - Παιονίας και κατηγόρησε την Περιφέρεια πως απειλεί με αναγκαστική σύσταση του ενιαίου φορέα.
Ως προς την ουσία της υπόθεσης ζήτησε από τον κ. Τερζίδη να δεχτεί τη εξής λύση: Συστήνεται ο ενιαίος φορέας, προχωρεί η μελάτη και η κατασκευή του ΧΥΤΥ στο Πολύκαστρο και για ένα χρόνο οι τέσσερις δήμοι θα συνεχίζουν να ρίχνουν τα σκουπίδια τους στους σημερινούς ΧΑΔΑ (χωματερές). Και μόλις καταστεί φανερό ότι προχωρεί στην υλοποίηση η μόνιμη λύση του ΧΥΤΥ τότε το Κιλκίς να δεχτεί και τα σκουπίδια των τεσσάρων δήμων μέχρι να αποπερατωθεί ο ΧΥΤΥ, όπου εξάλλου θα ρίχνει τα δικά του σκουπίδια στο διηνεκές.
Βολική αν και υπεραισιόδοξη φαινόταν η λύση, αλλά ο κ. Παναγιώτης Ψωνόπουλος από την Περιφέρεια  εξήγησε πως αν δεν κλείσουν οι χωματερές τότε ούτε ο ΧΥΤΑ του Κιλκίς μπορεί να λειτουργήσει.
Επί μια ώρα περίπου στη συνεδρίαση διατυπώνονταν απόψεις με μικρές αποκλίσεις από τις ανωτέρω εκτεθείσες. Τελικά και μπροστά στο αδιέξοδο ο κ. Τερζίδης ουσιαστικά επέβαλε τη λύση με φαινομενική υποχώρησή του. Ιδού τι συμφώνησαν τελικά οι 11 δήμαρχοι και προφανώς και το δ.σ. της ΤΕΔΚ.
- Οι 11 δήμοι προχωρούν στη σύσταση του ενιαίου φορέα διαχείρισης τω σκουπιδιών
και συνάμα συνομολογούν με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων ότι σε πρώτη φάση στο ΧΥΤΑ Κιλκίς θα ρίχνουν τα σκουπίδια τους οι εφτά δήμοι της επαρχίας Κιλκίς.
- Ο ενιαίος φορέας αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να ξεκινήσουν μελέτες και ένταξη - χρηματοδότηση του νέου ΧΥΤΥ στην περιοχή του Πολυκάστρου.
- Σε ένα χρόνο και ανάλογα με την πρόοδο των ενεργειών κυριως από την πλευρά της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας ο ενιαίος φορέας  θα επανακαθορίσει τη στάση του.
Είναι προφανές, και το επεσήμανε ο κ. Τερζίδης, ότι η εν λόγω λύση απαιτεί υπέρβαση του νομικού πλαισίου. Αλλά είναι καιρός να λάβουμε κι εμείς και η Περιφέρεια ορισμένες πολιτικές αποφάσεις, τόνισε ο κ. Τερζίδης.
Η απόφαση ελήφθη από τα δ.σ. της ΤΕΔΚ. Θα συσταθεί ο ενιαίος φορέας, στον ΧΥΤΑ Κιλκίς θα στέλνουν τα σκουπίδια τους οπι εφτά δήμοι ενώ οι τέσσερις θα προσπαθήσουν να βρούν άλλο ΧΥΤΑ (Γιαννιτσά,, Μαυρορράχη κ.ο.κ.) μέχρι ο ενιαίος φορέας να κατασκευάσει τον ένα ΧΥΤΥ του νομού.
Αλλά το ερώτημα είναι: Ποιος θα δεχτεί να “φιλοξενήσει” τα σκουπίδια του νομού, όταν δεν τα δέχεται ο ίδιο ο νομός;