Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024, 6:35:20 μμ
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010 14:32

Τιμή στη μνήμη του απελευθερωτή Ήρωα Αντώνη Καμπάνη

kampani


Τη μνήμη του Συνταγματάρχη Αντώνιου Καμπάνη και την ηρωική θυσία του στη μάχη και απελευθέρωση του Κιλκίς  τίμησε  ο Δήμος Γαλλικού σε συνεργασία με το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σωματείο Καμπάνη, με λαμπρότητα στο μνημόσυνο που τελέσθηκε την Κυριακή 20 Ιουνίου. Ως γνωστόν, ο Αντώνιος Καμπάνης, τραυματίσθηκε θανάσιμα στη μάχη του Κιλκίς στις 21-6-1913, σε μια από τις σπουδαιότερες μάχες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που  έκρινε την τύχη του δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου. Ο μεγάλος αυτός ήρωας άφησε την τελευταία του πνοή στην περιοχή του σημερινού ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος, που φέρει τιμητικώς το όνομά του.
Μετά τη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, στο δημοτικό πάρκο όπου βρίσκεται η προτομή του Συνταγματάρχη, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν ομιλίες, χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων.
Στην ιστορική σημασία της μάχης του Κιλκίς καθώς και στην ευθύνη για την ανάδειξη των γεγονότων που ξεδιπλώνουν την ιστορία του τόπου, αναφέρθηκε σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γαλλικού υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Με ένα αναμμένο κερί σήμερα δηλώνουμε ότι θυμόμαστε και τιμούμε. Τιμούμε όλους εκείνους που με απαράμιλλο ηρωισμό έπεσαν στον βωμό της πατρίδας για την λευτεριά, την κοινωνική δικαιοσύνη,  τη δημοκρατία. Τιμούμε ιδιαίτερα έναν από αυτούς τους ήρωες, τον Συνταγματάρχη Αντώνιο Καμπάνη που πολέμησε και δόξασε, την πατρίδα, έναν στρατιωτικό ηγέτη που θυσίασε την ζωή του για την λευτεριά του τόπου.»
Ακολούθησαν, ομιλίες από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς & Διοικητή της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ΠΟΝΤΟΣ κ. Καβαδία Χρήστο, τον υπολοχαγό Μηχανικού κ. Κάλφα Ιωάννη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον ηρωισμό και την ανδρεία των τιμώμενων ηρώων, με περίσσεια υπερηφάνεια, και από τον Πρόεδρο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Σωματείου Καμπάνης κ. Ζώτο Κωνσταντίνο.
Μια αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της Μάχης του Κιλκίς και στην βιογραφία του Στρατηγού Καμπάνη πραγματοποιήθηκε από την κεντρική ομιλήτρια κ. Μεσίγγου Σοφία, καθηγήτρια φιλόλογος.
Στην συνέχεια οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Καμπάνη απήγγειλαν αποσπάσματα πεζών και ποιημάτων γνωστών Ελλήνων δημιουργών.
Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο εφημέριος της ενορίας του Αγίου Αθανασίου, εκπρόσωποι της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Νέας Σάντας «Πόντος», εκπρόσωποι του Αστυνομικού Τμήματος Ν. Σάντας, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Βάνης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλλικού Παπαδόπουλος Δ., ο Αντιδήμαρχος Σβέρκος Κ., ο Πρόεδρος της ΔΕΑΓΑ, Αλέξανδρος Σαββίδης, δημοτικοί σύμβουλοι  και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής καθώς και πλήθος κόσμου.