Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 9:23:58 μμ
Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2007 08:06

Τιμήθηκε για τη 15η χρονιά ο εθελοντής αιμοδότης

 Για 15η συνεχόμενη χρονιά η Διοικούσε Επιτροπή της Τράπεζας αίματος των “Ακριτών” Πολυκάστρου διοργάνωσε την εσπερίδα του εθελοντή αιμοδότη με μεγάλη όπως πάντα επιτυχία.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9.12.2007 στο κοσμικό κέντρο “Νότες” του Πολυκάστρου.
Η προσέλευση μελών και φίλων της “Τράπεζας” καθώς και των επισήμων προσκεκλημένων ξεπέρασε κάθε προηγούμενη, δείγμα της αναγνώρισης του έργου και της κοινωνικής προσφοράς της αλλά και απόδοσης τιμής στον εθελοντή αιμοδότη.
Η εσπερίδα άρχισε με χαιρετισμό του προέδρου των “Ακριτών” κ. Γιάννη Παπαδόπουλου, με ευχαριστίες προς όλα τα μέλη για την συμβολή τους στο έργο της “Τράπεζας αίματος” και με πρόταση για διεύρυνση δραστηριοτήτων της “Τράπεζας” στο ζωτικό πρόβλημα της δωρεάς οργάνων και μυελού των οστών.
Ακολούθησε ομιλία του γνωστού δημοσιογράφου κ. Γαβριήλ Λαμψίδη με θέμα “Η αιμοδοσία ως βαθμός συγγένειας”.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην μεγαλύτερη αξία της ζωής το αίμα, στις σχέσεις και τα συναισθήματα που αναπτύσονται μεταξύ δότη και λήπτη, χαρακτήρησε ως “μέγιστο δείγμα αγάπης προς τον συνάνθρωπο” την εθελοντική προσφορά αίματος και την παρομοίασε με την αγάπη προς την πατρίδα, αφού όπως τόνισε “λέμε για τον ήρωα, πρόσφερε το αίμα του για την υπεράσπιση των ιδανικών της φυλής-για την πατρίδα”. Μιλώντας με “λόγια καρδιάς και προθυμία μυαλού και όχι με ιατρικούς όρους, συνεχάρη θερμά τον υπεύθυνο της “Τράπεζας αίματος” κ. Βασίλη Αθανασιάδη της διοικούσα επιτροπή και τις εκάστοτε διοικήσεις των “Ακριτών” για το θεάρεστο έργο που επιτελούν βοηθώντας εθελοντικά τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Για την έκφραση “συγγενείς εξ αίματος”, είπε, οι αιμοδότες με τους αιμολήπτες γίνονται συγγενείς εξ αίματος και μάλιστα χωρίς να το συνειδητοποιούν και χωρίς να αποτελεί κίνητρό τους η προκύπτουσα σχέση. Είναι μια μαγεία να το σκέφτεσαι και να διαπιστώνεις πόσο κοντά είναι στην πραγματικότητα.
Για τους αιμοδότες είπε “Στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται από μεγάλη σκληρότητα και αδιαφορία, η απόφαση σας και μόνο να γίνεται εθελοντές αιμοδότες σάς καθιστά έργω ανθρωπιστές, διαλεχτές εξαιρέσεις, συνειδήσεις σε εγρήγορση, κήρυκες του μηνύματος της ελπίδας”. Αναφερόμενος στην σημασία του αίματος είπε “Το αίμα αποτελεί το θαυμαστότερο σύστημα άμυνας του οργανισμού εναντίον των επιδρομέων του αόρατου μικροβιακου κόσμου, με τα οποία βρίσκεται σε διαρκή αγώνα ζωής και θανάτου”.
Κλείνοντας την ομιλία του είπε, “είμαι αληθινά χαρούμενος γιατι η Κυριακή μου είχε δύο... εκκλησιασμούς: ένα θρησκευτικό και ένα κοινωνικό, που έχουν στο κέντρο τους το αίμα. Αίμα Χριστού στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας εις άφεσιν αμαρτιών. Αίμα εθελοντών αιμοδοτών, προσφορά αγάπης-ζωής, στο μικρό αυτό μυστήριο. Στο τέλος της ομιλίας του χειροκροτήθηκε θερμά από όλους.
Το απολογιστικό έργο της τράπεζας για το 2007, όπως κάθε χρόνο, έκανε ο υπεύθυνος διοίκησης αίματος, επίτιμος πρόεδρος των “Ακριτών” Βασίλης Αθανασιάδης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε για το 2007 και μέχρι της 9 Δεκεμβρίου, αιμοδότησαν 303 μέλη.
Χορηγήθηκαν 293 φιάλες αίματος για τις ανάγκες 136 ασθενών συνανθρώπων μας από το Πολύκαστρο και την ευρύτερη περιοχή. Την ίδια χρονική περίοδο, προστέθηκαν 46 νέα μέλη, ανεβάζοντας τον αριθμό των μελών της “Τράπεζας” σε 722. Το απόθεμα ασφαλείας σήμερα ανέρχεται σε 94  μονάδες. Οι αιμοδοσίες του 2008 θα πραγματοποιηθούν στις 16 Μαρτίου, 6 Ιουλίου και στις 16 Νοεμβρίου και η 16 Εσπερίδα στις 7 Δεκεμβρίου 2008. Ακόμη σε συνεργασία με τους Συλλόγους του Άσπρου θα πραγματοποιηθούν δύο αιμοδοσίες στον Άσπρο στις 10 Φεβρουαρίου και 7 Σεπτεμβρίο.

Νέα μέλη - βραβεύσεις
Η εκδήλωση συνεχίσθηκε με την επίδοση “κάρτα μέλους” 22 μελών που συμπλήρωσαν 10, 20, 30 και 40 αιμοδοσίες.
Για τις 10 αιμοδοσίες τιμήθηκαν με την “χρυσή καρδιά” και έπαινο τα μέλη Ευάγγελος Αναστασιάδης και Σοφία Αναστασιάδο (Αξιοχώρι), Ευαγγελία Γιαννακού, Παναγιώτης Γκαντίδου, Δημήτριος Δεκουτσίδης, Χάρης Δεληγιαννίδης, Δημήτριος Ευθυμιάδης, Κυριάκος Κιτσικίδης (Πευκοδάσος), Ιωάννης Κούνιος (Αξιούπολη), Χρήστος Μάρτσιος, Δήμος Παπαδόπουλος, Ματίνα Παπαδοπούλου (Ποντοηράκλεια), Ξενοφών Σιδηρόπουλος (Μεταμόρφωση) Χρήστος Σουπλής (Ειδομένη), Χρήστος Τουλκερίδης (Εύζωνοι).
Για τις 20 αιμοδοσίες τιμήθηκαν με ειδική πλακέτα τα μέλη: Μηλτιάδης Αλτιπαρμακίδης, Περικλής Αντωνιάδης (Σιταριά), Κυριάκος Μωυσίδης (Πευκοδάσος).
Για τις 30 αιμοδοτήσεις τιμήθηκαν με “χρυσό σταυρό τα μέλη: Πασχάλης Βακούλης, Αθανάσιος Γκαϊτατζής και Νικόλας Ψαρράς.
Τέλος για τις 40 αιμοδοτήσεις με αγαλματίδιο “Ζιπκοφόρου Ποντίου” τιμήθηκε το μέλος μας Λάζαρος Παπαδόπουλος.
Σε όλους τους τιμηθέντες από το διοικητικό συμβούλιο  των “Ακριτών”, δόθηκε το λεύκωμα των 40 χρόνων του Συλλόγου.
Η εκδήλωση συνεχίσθηκε με δεξίωση των μελών και με παραδοσικό γλέντι, με την ορχήστρα των αδελφών Ιακωβίδη (Χέρσο), τον Θύμιο Γκογκίδη (Θρακιώτικα) και τον Τάσο Ευτυχιάδη (λύρα), που χάρισαν υπέροχες μουσικές στιγμές και τίμησαν δεόντως τους αιμοδότες, συμβάλοντας στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Κιλτίδης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Φλωρίδης, ο δήμαρχος Πολυκάστου κ. Δημήτρης Σμυδάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιάννης Τατσίδης, ο Ταξίαρχος Διοικητής της 33ης ΤΑΞ κ. Γέωργιος Φιλιάγκος, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Χρήστος Γκουντενούδης, οι αντιδήμαρχοι, κ. Γιώργος Παμποράκης και Χρήστος Τσανασίδης, ο πρόεδρος του ΔΚΠΠ Πολυκάστρου δημοτικό σύμβουλος κ. Ευάγγελος Αναστασιάδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Κουλίνας, Γεώργιος Κατούδης, Στέφανος Κοσμίδης και Λάμπρος Σκαντζούρης, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Γιάννης Παμποράκης, η πρόεδρος των Σαρακατσαναίων Πολυκάστορυ κ. Άννα Μουστάκα, ο πρόεδρος των “Ακριτών” δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο των “Ακριτών” και πάνω από 200 μέλη και φίλοι της “Τράπεζας αίματος”.

Ευχαριστίες
Η διοικούσα επιτροπή της Τράπεζας αίματος ευχαριστεί θερμά το Δήμο Πολυκάστρου, τα διοικητικά Συμβούλια του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πολυκάστρου, του Συλλόγου “Ανατολικορωμυλιωτών”, του Συλλόγου Μικρασιατών, της Α.Ε. Πολυκάστρου, του Συλλόγου Σαρακατσαναίων, τους Λάζαρο Αρβανίτη (Αξιούπολη), Ιωάννη Παπαδόπουλος (πρόεδρο “Ακριτών), Δημήτρη Πέτσο (Γουμένισσα), Γιάννη Παπαδόπουλο (λογιστή), Νίκο Σιάνα, Κώστα Γεωργιάδη, Στέλιο Γκαϊτατζή, Χρήστο Γκουντενούδη, Χρήστο Τσανασίδη, Γιώργο Κατούδης, Ηλία Ιβανούδη (Άσπρος), Γιώργο Παμποράκη, Δημήτρη Σμυδάκη, Τάκη Τατσίδη, Δημήτρη Κουλίνα, Ηρακλή Τομπουλίδη, Χρήστο Δραγανίδη (EXPERT), Δημήτρη Αρκούδα, Χρήστο Ζαραλή, Λάζαρο Σταυρόπουλο, Αφου Ξενιτίδη (ΕΕΚΑΣ Πλατανιά), Θεόδωρο Ασλανίδη, Γιώργο Αμανατίδη (Εύζωνοι), Διογένη Σαχπαζίδη, Παρθένα  Τιρεκίδου, Ολυμπία Παρδάλη, Γιάννη Χατζηαυξεντίδη, Κώστα Τερζενίδη (ΕΙΔΗΣΕΙΣ), Δημήτρη Ορφανίδη (ΜΑΧΗΤΗΣ) και Πέτρο Σαμολαδά (ΧΡΟΝΟΣ) για την πλήρη οικονομική κάλυψη των εξόδων της 15ης “Εσπερίδας εθελοντή αιμοδότη”.
Κλείνοντας με απόλυτη επιτυχία και την φετινή χρονιά, ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κιλκίς και τη γιατρό και μέλος της “Τράπεζας”, Μάρθα Καριεντίδου για την πολίτιμη και άψογη συνεργασία τους στο  θεάρεστο και τόσο απαραίτητο για τον πάσχοντα συνάνθρωπο έργο μας: τους Μιχάλη Κιουρτσίδη (ΒΕΚ. Μ. Δάσος) μόνιμο χορηγό της “Τράπεζας”, Δημήτρη Μερεσίδη και Γρηγόρη Σουμελίδη για τη συμβολη τους στην άψογη διεξαγωγή των αιμοδοσιών.