Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 11:26:31 πμ
Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008 03:11

Το 2o Γυμνάσιο Κιλκίς ταξίδεψε στην Πολωνία

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ταξίδι δυο καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς στην πόλη Bialystok της Πολωνίας (περιοχή Ποδλασκίας) από τις 3 έως τις 8 Μαρτίου, στο πλαίσιο εφαρμογής του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius αλλά και των Οικολογικών σχολείων.
Στο εν λόγω πρόγραμμα, τριετούς διάρκειας, με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος της Ευρώπης σήμερα και στο μέλλον, το οποίο άρχισε να πραγματοποιείται από το προηγούμενο σχολικό έτος συμπράττουν σχολεία από πέντε χώρες: την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Μάλτα.
Τα μέλη της αποστολής είχαμε την ευκαιρία να αποκομίσουμε σημαντικές εμπειρίες και να βιώσουμε μοναδικές στιγμές. Θαυμάσαμε μια περιοχή της Πολωνίας ελάχιστα γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο, με ενδιαφέρουσα ιστορία, σημαντική αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική παράδοση, μνημεία ιδιαίτερης αξίας και κυρίως περιοχή με πλούσια βλάστηση, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τόσο για το φυσικό σχηματισμό της όσο και για τις ανθρώπινες προσπάθειες διατήρησης και αξιοποίησής της. Επίσης ανταλλάξαμε απόψεις και διατυπώσαμε προβληματισμούς σχετικούς με περιβαλλοντικά θέματα, προσεγγίσαμε τον πολιτισμό και τα έθιμα των χωρών μας καθώς και δυνατότητες μελλοντικής κοινής δράσης πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από εκπροσώπους του σχολείου μας και του σχολείου Zespol Szkol 1, συμμετείχαν και εκπρόσωποι του σχολείου Rugby High School της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο επίσης συμμετέχει στα παραπάνω προγράμματα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι δράσεις των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα σχολείων. Οι δράσεις περιλάμβαναν τη δημιουργία ερωτηματολογίου με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας, την έρευνα στο χώρο του σχολείου για τυχόν απώλειες ενέργειας καθώς και τους τρόπους μείωσης αυτών, την κατασκευή μοντέλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την κατασκευή αφισών καθώς και τη δημιουργία φυλλαδίου με τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Τέλος αποτιμήθηκε το συνολικό έργο που πραγματοποιήθηκε κατά τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος και έγινε σχεδιασμός μελλοντικών δραστηριοτήτων.
Κατά τη συνάντηση με τη Διευθύντρια εκπαίδευσης της περιοχής της Ποδλασκίας έγινε αναφορά στα εκπαιδευτικά συστήματα των τριων χωρών (Ελλάδας, Μ. Βρετανίας και Πολωνίας), συζήτηση για το μέλλον της εκπαίδευσης μέσα στο ενιαίο ευρωπαϊκό περιβάλλον καθώς και ανταλλαγή απόψεων για γενικότερα εκπαιδευτικά θέματα καθώς και για θέματα διοίκησης της εκπαίδευσης.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τις επισκέψεις σε δύο χώρους ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος. Το ποτάμιο οικοσύστημα του ποταμού Narew, που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη NATURA 2000, στο οποίο ζουν 203 διαφορετικά είδη πουλιών, 40 είδη θηλαστικών και 13 είδη αμφιβιών τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται υπό αυστηρή προστασία λόγω του κινδύνου εξαφάνισής τους. Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη στη Bialowieza, όπου επισκεφθήκαμε τόσο το πάρκο προστασίας άγριων ζώων (και ιδιαίτερα του βίσωνα, χαρακτηριστικού θηλαστικού της περιοχής) καθώς και το Μουσείο όπου ξεναγηθήκαμε μαθαίνοντας πολλά πράγματα για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής καθώς και για τις προσπάθειες διατήρησης του αρχικού χαρακτήρα του δάσους μακριά από την ανθρώπινη επέμβαση. Πρέπει να τονίσουμε ότι το δάσος της Bialowieza που εκτείνεται σε δύο χώρες (Πολωνία και Λευκορωσία) περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η επίσκεψή μας στο ορθόδοξο μοναστήρι του Suprasl καθώς και στο μουσείο του. Η επίσκεψη αυτή κατέδειξε την ακτινοβολία του βυζαντινού πολιτισμού, μέσω της ορθοδοξίας μέχρι τη βόρεια Ευρώπη, καθώς και πολλά κοινά στοιχεία του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού με το λαϊκό πολιτισμό και τα έθιμα των κατοίκων της περιοχής. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι το 30-40 % των πολωνών κατοίκων της περιοχής ανήκουν ακολουθούν το ορθόδοξο δόγμα.
Τέλος αξέχαστη θα μας μείνει η περιήγηση στα αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου της πόλης του Bialystok, του καθολικού καθεδρικού ναού, του ορθόδοξου καθεδρικού ναού, του παλατιού των Branicki καθώς και του παλατιού στο Choroszczy.
Μοναδικές εμπειρίες φυσικά αποκομίσαμε από την παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο του Bialystok καθώς και από τις δικές μας ενδεικτικές διδασκαλίες και παρουσιάσεις στους μαθητές του σχολείου.
Δεν πρέπει βέβαια να παραλείψουμε το πόσο μας εντυπωσίασε η φιλοξενία των Πολωνών συναδέλφων, η οποία πραγματικά ήταν άψογη και η οποία βοήθησε τα μέγιστα στην όσο δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της επίσκεψης αυτής
Αποχαιρετώντας την Πολωνία συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντικές είναι τέτοιου είδους ανταλλαγές, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες και η συμμετοχή σε παροόμοια προγράμματα που εκπληρώνουν ποικίλλους στόχους όπως:
o Καλλιέργεια επαφών με σχολεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες
o Προώθηση της ιδέας της ταυτότητας «πολίτες του κόσμου»
o Άμβλυνση διαφορών και προσέγγιση των λαών
o Διεύρυνση πνευματικών οριζόντων και όξυνση της παρατηρητικότητας
o Καλλιέργεια της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης καθώς και της από κοινού αντιμετώπισης μελλοντικών προβλημάτων τόσο σε εκπαιδευτικά όσο και σε περιβαλλοντικά θέματα o Διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης.