Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, 12:45:08 πμ
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008 08:25

Το ΕΣΠΑ απαιτεί καλή οργάνωση και ετοιμότητα

 «Για την Κεντρική Μακεδονία έχουμε ήδη ως Περιφέρεια εκφράσει το στόχο μας για τα επόμενα χρόνια: Θέλουμε την Κεντρική Μακεδονία «Περιφέρεια της Καινοτομίας και της Ισόρροπης, Αειφόρου Ανάπτυξης, με Κομβικό Ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη».
Αυτό δεν είναι σήμερα απλά ένα όραμα, αλλά ένας εφικτός στόχος για τον οποίο ως Περιφέρεια έχουμε κάνει την απαραίτητη προετοιμασία και έχουμε δημιουργήσει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις επίτευξής του. Το σύνθημά μας: «Είμαστε μπροστά» μόνο τυχαίο δεν είναι. Εκφράζει τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στα τελευταία  τέσσερα περίπου χρόνια διοίκησης της Περιφέρειας και τα αποτελέσματά της». Τα παραπάνω τόνισε ο Γ. Γ. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, καθηγητής Γ. Τσιότρας, στην ενημερωτική ημερίδα που οργανώθηκε στο Κιλκίς, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς, για το ΕΣΠΑ (Δ’ ΚΠΣ).
Στο χαιρετισμό του ο νομάρχης Κιλκίς Β. Μπαλάσκας τόνισε τη μεγάλη απορροφητικότητα που είχε ο νομός στο Γ’ ΚΠΣ, θέτοντας παράλληλα και μια ουσιαστική ένσταση. «Ενώ, τόνισε, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει το 80% των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ να πάει σε έργα στην περιφέρεια, την ίδια στιγμή παρατηρούμε έναν απαράδεκτο συγκεντρωτισμό των διαδικασιών στα Υπουργεία».
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Δ. Σισμανίδης σημείωσε πως από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης θα υπάρχει η μέγιστη δυνατή συνεργασία με τη νομαρχία και την Περιφέρεια, για την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.
Στην ημερίδα συμμετείχαν τελικά όλοι οι δήμαρχοι του νομού, οι οποίοι είχαν απειλήσει με αποχή, ως διαμαρτυρία για την οικονομική κατάσταση των δήμων, καθώς και  εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών του νομού.
Ο κ. Τσιότρας έκανε αναλυτική παρουσίαση των δράσεων του Γ’ ΚΠΣ για το νομό Κιλκίς, ενώ η διευθύντρια της Περιφέρειας κ. Ωραιοπούλου παρουσίασε τις νέες διαδικασίες και προτεραιότητες για το ΕΣΠΑ, το οποίο απαιτεί πολύ πιο καλύτερη προετοιμασία και ετοιμότητα, αλλιώς οι μικροί δήμοι θα κινδυνεύσουν να μείνουν εκτός χρηματοδοτήσεων.
Ξεχωριστεί ενημέρωση έγινε από το διευθυντή της Περιφέρειας κ. Στεφανίδη για τα μεγάλα οδικά δίκτυα του νομού. Σήμερα γίνονται οι μελέτες για το δρόμο Ν. Σάντα – Λητή και Κιλκίς-διασταύρωση Μαυρονερίου και σχεδιάζεται να προχωρήσει η μελέτη του δρόμου Κιλκίς-Πετρίτσι, με δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση και νησίδα, από το ΥΠΕΧΩΔΕ η μελέτη Εύζωνοι-Χαλάστρα και από τη νομαρχία προωθείται η μελέτη του δρόμου Κιλκίς-Γουμένισσα, ώστε όλα αυτά τα οδικά δίκτυα να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο Δ’ ΚΠΣ.
Αξίζει κανείς να σταθεί στην επισήμανση του δημάρχου Ευρωπού Ευθύμη Κουρτζανίδη, όσον αφορά τις μεγάλες απαιτήσεις του νέου Πλαισίου Στήριξης σε οργάνωση και ετοιμότητα από την πλευρά των δήμων. «Δεν παίρνετε υπόψη σας το επίπεδο οργάνωσης των μικρών δήμων, που είναι αδύνατο να στήσουν δικό τους οργανισμό πιστοποίησης και συνεπώς κινδυνεύουν να μείνουν εκτός χρηματοδοτήσεων, με αποτέλεσμα τα μεγάλα ποσά του ΕΣΠΑ να οδηγηθούν σε έργα εθνικής κλίμακας και όχι σε μικρά έργα που έχει ανάγκη η περιφέρεια».
Για το θέμα αυτό μίλησε και ο πρόεδρος της ΑΝΚΙ Π. Πασσαλίδης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην καλή διαχείριση των Leader και ΟΠΑΑΧ από την εταιρεία, σημείωσε πως θα δοθεί βοήθεια και για τη διαχειριστική επάρκεια των δήμων.