Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 3:44:26 πμ
Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010 21:53

Το κόστος της συντήρησης το άφησαν στη Ζίμενς

nosokomeio


Αυτήν την φορά η «βόμβα» με προμήθειες ιατρικών υλικών και μηχανημάτων «έσκασε» και στο Νοσοκομείο Κιλκίς και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι και η μοναδική. Όπως αποκαλύπτεται από το πόρισμα των επιθεωρητών υγείας του Υπουργείου Υγείας η διοίκηση του νοσοκομείου Κιλκίς κατά την περίοδο του 2009 προέβη σε στην ετήσια συντήρηση του αναισθησιολογικού μηχανήματος με απευθείας ανάθεση « με αποτέλεσμα ουσιαστικά η εταιρεία να προσδιορίζει μονομερώς την τιμή της συντήρησης».
Υπενθυμίζουμε ότι στο διάστημα αναφοράς διοικητής στο Νοσοκομείο ήταν ο κ. Δημήτρης Ασημακίδης, την άποψη του οποίου θα αναζητήσουμε.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ:
Το «μεγάλο κόλπο» με τις απευθείας αναθέσεις στη SIEMENS των προμηθειών ιατρικού εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας την περίοδο 2002-09 αποκαλύπτει το πόρισμα «καταπέλτης» του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας που παραδόθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Η γερμανική εταιρεία αποδεικνύεται πως ήταν «ο μοναδικός παίκτης» στα δημόσια νοσοκομεία την τελευταία δεκαετία, καθώς χωρίς ανταγωνιστή έδινε χαμηλές προσφορές για την προμήθεια του ιατρικού εξοπλισμού, ενώ στη συνέχεια πρόσφερε υψηλότερες τιμές για την επισκευή και τη συντήρηση των μηχανημάτων, που εκτόξευε στα ύψη τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων με αποτέλεσμα τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Το πόρισμα-«φωτιά» εκατοντάδων σελίδων παραδόθηκε σε δύο τεράστιους φακέλους στην εξεταστική επιτροπή και αφορά τα αποτελέσματα των ελέγχων σε 164 από τις συνολικά 500 συμβάσεις που υπέγραψε η SIEMENS με διοικήσεις νοσοκομείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια την περίοδο 2002-09. Πρόκειται για προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού και μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, όπως λ.χ. αξονικοί τομογράφοι, τρίπλεξ, μηχανήματα ΜΕΘ, χόλντερ κ.ά.
Βουλευτές - μέλη της εξεταστικής επιτροπής έκαναν λόγο για «ανορθολογικό τρόπο με απευθείας αναθέσεις της συντήρησης και της επισκευής των μηχανημάτων στην ίδια εταιρεία, που δεν ήταν άλλος από τη SIEMENS».
«Ο μοναδικός παίκτης στα δημόσια νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια ήταν η SIEMENS» παρατήρησε ο Λ. Γρηγοράκος από το ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Θριάσιο νοσοκομείο, που για την ετήσια αντικατάσταση των λυχνίων ενός αξονικού τομογράφου την 5ετία 2004-09 καταβλήθηκαν στη SIEMENS 511.990 ευρώ. Σύμφωνα με τους βουλευτές, τίθεται θέμα πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς υπάρχει ζήτημα παραβίασης των κανόνων του ανταγωνισμού.
Η εξεταστική επιτροπή ζήτησε ο έλεγχος να επεκταθεί σε Ωνάσειο, Ερρίκος Ντυνάν και Παπαγεωργίου, τα οποία, αν και λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις, δεν περιλαμβάνονται στο πόρισμα. Εν τω μεταξύ, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, τόνισε ότι «ήταν δική μας εντολή» να προχωρήσουν οι έλεγχοι στις προμήθειες των νοσοκομείων, ενώ εξήρε το έργο των επιθεωρητών υγείας, που -όπως είπε- αφοσιώθηκαν τρεις μήνες σε αυτό.

Τα στοιχεία που δείχνουν το μεγάλο κόλπο
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία με τις απευθείας αναθέσεις ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία της χώρας, όπως αυτά καταγράφονται στις εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικού υλικού που παρέδωσαν οι επιθεωρητές υγείας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της SIEMENS.
Ενδεικτικά οι πιο τρανταχτές περιπτώσεις:

Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας, εκδίδονταν τιμολόγια με συνημμένα πρωτόκολλα παραλαβής του νοσοκομείου, τα οποία όμως δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική συντήρηση σύμφωνα με τα δελτία εργασίας της SIEMENS. Το κόστος συντήρησης ήταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα για μηχανήματα που ήταν εκτός λειτουργίας, αλλά και παρουσίαζαν προβλήματα. Πρόκειται για τον ψηφιακό αγγειογράφο που από το 2008-2010 καταβλήθηκαν 131.510 ευρώ και για τον αξονικό τομογράφο από το 2007-2010 καταβλήθηκαν 90.000 ευρώ.
Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού
Η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε τον Απρίλιο του 2003 την απευθείας ανάθεση στη SIEMENS του έργου της συντήρησης στο σύστημα υπερηχοτομογραφίας που είχε αγοραστεί το 2000 έναντι 70,9 εκατ. δρχ. από αμερικανική εταιρεία, παρά την αντίθεση εισήγηση των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
Πρόκειται για την προμήθεια μαγνητικού τομογράφου αξίας 923.000 ευρώ το 2003. Η σύμβαση ήταν υπέρ των συμφερόντων της SIEMENS καθώς η κατακύρωση αναφερόταν μόνο στο κόστος αγοράς των μηχανημάτων και δεν λάμβανε υπόψη το κόστος συντήρησης και λειτουργίας. Επιπλέον, για την προμήθεια ανταλλακτικών, αλλά και εργασιών συντήρησης των μηχανημάτων καταβλήθηκαν από το 2004-2009 συνολικά ποσά 700.500 ευρώ. Το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι οι συμβάσεις έγιναν με απευθείας ανάθεση και με το ύψος της δαπάνης να ορίζεται από τον προμηθευτή.

Νοσοκομείο Αιγίου
Η επιτροπή αξιολόγησης εισηγείται το 2003 την κατακύρωση υπέρ της SIEMENS την προμήθεια ακτινολογικού μηχανήματος αντί 84.960 ευρώ. Το ιστορικό έχει ως εξής: Το 2001 το ΔΣ του νοσοκομείου εγκρίνει την προμήθεια δαπάνης 250 εκατομμυρίων δραχμών. Τον Ιούνιο όμως του 2002 και έπειτα από αίτημα του νοσοκομείου τροποποιείται η σύμβαση. Το νοσοκομείο συντάσσει τις τεχνικές προδιαγραφές τον Μάρτιο του 2003 και προκηρύσσεται διαγωνισμός κατά τον οποίο η Phillips καταθέτει ένσταση κατά των τεχνικών προδιαγραφών. Δεν συγκροτείται όμως επιτροπή ενστάσεων, αλλά με έγγραφο του διοικητή του νοσοκομείου υποστηρίζεται ότι δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα της εταιρείας. Τελικά η επιτροπή αξιολόγησης εισηγείται να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός υπέρ της SIEMENS.

Γενικό Νοσοκομείο Αρτας
Δεν βρέθηκε απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου έγκρισης των τεχνικών προδιαγραφών στον διαγωνισμό για την προμήθεια του αναισθησιολογικού μηχανήματος. Παρά το γεγονός ότι συμμετείχαν τρεις εταιρείες, οι δύο αποκλείονται στο στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης. Ο διαγωνισμός συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με μια συμμετοχή, αυτή της SIEMENS.
Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς
H ετήσια συντήρηση του αναισθησιολογικού μηχανήματος (2009-2010) κατακυρώθηκε με απευθείας ανάθεση στη SIEMENS, καθώς δεν υπήρξε διαγωνισμός. Δεν διαπιστώθηκε ακόμη κανενός είδους διαπραγμάτευση μεταξύ νοσοκομείου και εταιρείας προς την κατεύθυνση επίτευξης καλύτερης τιμής της σύμβασης, με αποτέλεσμα ουσιαστικά η εταιρεία να προσδιορίζει μονομερώς την τιμή της συντήρησης.
Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Εντοπίζεται απόκλιση 55.845 ευρώ από την προμήθεια αντιδραστηρίων μικροβιολογικών εξετάσεων. Συγκεκριμένα, ενώ ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε υπέρ της SIEMENS με το ποσό των 139.230 ευρώ, στα τιμολόγια της εταιρείας προκύπτει ότι ήταν μόνο 83.384 ευρώ. Διαφορά στα ποσά των τιμολογίων της SIEMENS και σ’ αυτά που αναφέρονται στον σχετικό διαγωνισμό ύψους 29.750 ευρώ διαπιστώνεται και για την παραλαβή οκτώ αναισθησιολογικών μηχανημάτων.

ΕΚΑΒ
Η προμήθεια αφορούσε αναπνευστήρες σε κινητές μονάδες από ολλανδική εταιρεία που είχε εξουσιοδοτημένο διανομέα στην Ελλάδα τη SIEMENS, ενώ τα ανταλλακτικά είναι μοναδικά. Μάλιστα, η διοίκηση είχε εξουσιοδοτήσει τους διευθυντές να προχωρούν σε μικροπρομήθειες μετά από συνεννόηση με την κεντρική υπηρεσία.

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών
Για την επισκευή και τη συντήρηση φορητού ακτινολογικού μηχανήματος που είχε αγοραστεί με διαγωνισμό από τη SIEMENS το 1994 έναντι 68 εκατ. δρχ., δαπανήθηκαν το χρονικό διάστημα από το 2004 ως το 2010 με απευθείας ανάθεση στη γερμανική εταιρεία 135.000 ευρώ.

Γ.Ν.Α «ΕΛΠΙΣ»
Για τη σύμβαση συντήρησης του Αξονικού Τομογράφου απουσιάζει παντελώς το στοιχείο της διαπραγμάτευσης. Η σύμβαση κρίνεται επιβλαβής για τα συμφέροντα του νοσοκομείου λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης, ενώ υπάρχει ασάφεια για τις αναβαθμίσεις των προγραμμάτων που αναλαμβάνει η SIEMENS.
Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς
Συμβάσεις συντήρησης ακτινολογικών μηχανημάτων το 2009. Δόθηκαν στη SIEMENS με απευθείας ανάθεση λόγω αποκλειστικής αντιπροσώπευσης.

Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Βρέθηκαν συμβάσεις με περισσότερες από μία θυγατρικές της SIEMENS. Οι ελεγκτές ζήτησαν στοιχεία από υπαλλήλους, επειδή δεν υπήρχε αρχείο και εκεί παρατηρήθηκαν αντικρουόμενα στοιχεία και έτσι οι ελεγκτές καταγράφουν ότι προχώρησαν με μεγάλες αμφιβολίες στον έλεγχο. Μεταξύ άλλων εντοπίστηκε απευθείας ανάθεση στη SIEMENS για συντήρηση αναισθησιολογικών μηχανημάτων την περίοδο 2005-06 με προϋπολογισμό 90.000 ευρώ.

Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών
Για την προμήθεια 6 αναπνευστήρων για τα έτη 2005-09 δεν προϋπολογίστηκε το κόστος μακροχρόνιας συντήρησής τους μετά τη λήξη της περιόδου εγγύησης, με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται η μακροχρόνια συντήρησή τους έναντι συγκεκριμένης δαπάνης. Η συγκεκριμένη πρακτική καταδεικνύει έναν ανορθολογικό