Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 4:33:21 μμ
Πέμπτη, 23 Μαϊος 2013 15:32

Το νερό του Πάικου και το Πολύκαστρο

dimotiko simvoulio paionia
Την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τριών μεγάλων έργων του δήμου Παιονίας ζήτησε ο δήμαρχος Θανάσης Λαπόρδας, το περασμένο Σάββατο, από τον  υφυπουργό Ανάπτυξης Κυριάκο Βιρβιδάκη, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο. Το πρώτο από τα έργα αφορά την υδροδότηση του Πολυκάστρου και των οικισμών του από το Πάικο.
Η πολιτική βούληση του κ. Λαπόρδα να μεταφέρει το πεντακάθαρο και υγιεινό νερό του Πάικου στις βρύσες των Πολυκαστρινών παραμένει ισχυρή και μετά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου τα στελέχη της ΔΕΥΑΠ παρουσίασαν τα στοιχεία της μελέτης μεταφοράς νερού της πηγής της Κάρπης στο Πολύκαστρο και παρά τις αντιδράσεις 30 περίπου κατοίκων του οικισμού. Τι όμως υποστήριξαν τα στελέχη της ΔΕΥΑΠ και ο δήμαρχος και που διαφωνούν κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι;
Ο δήμαρχος
Στην εισήγησή του ο κ. Λαπόρδας μεταξύ των άλλων τόνισε:
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολεί τριάντα και πλέον χρόνια την περιοχή μας, κατέστη στόχος  προτεραιότητας για την Διοίκηση μας,  αναφέρομαι στην ορθολογική διαχείριση  των υδάτινων πόρων του Δήμου μας.
Στις αποφάσεις που θα πάρουμε για το μέλλον του τόπου μας πρέπει να μας χαρακτηρίζει η σύνεση η μετριοπάθεια και η αλληλεγγύη. Αλίμονο αν επικρατήσουν οι μυωπικές οπτικές αντιμετώπισης και ο φανατισμός.
Η μελέτη που έγινε για την υδροδότηση του Πολυκάστρου από τις πηγές της Κάρπης μας δίνει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Η ποσότητα του νερού που κατευθύνεται στο ρέμα και καταλήγει στον Αξιό ποταμό ανεκμετάλλευτο είναι 1100 κ.μ./ώρα. Για την υδροδότηση του Πολυκάστρου χρειάζονται 200 κ.μ./ώρα, περίπου το 20% του νερού.
Το υπόλοιπο νερό είναι υπέρ αρκετό για να εξασφαλίσει την διατήρηση της βιοποικιλότητας του περιβάλλοντος, ενώ ταυτοχρόνως στον  οικισμό της Κάρπης δεν θα διαταραχθεί ΚΑΘΟΛΟΥ η εξυπηρέτηση των κατοίκων σε ύδρευση και άρδευση.
Η νεολαία του δήμου μας ουδόλως ενδιαφέρεται για τις προσωπικές μας στρατηγικές, οι νέες γενιές απαιτούν να τους εξασφαλίσουμε τους υδάτινους πόρους για το μέλλον και να διαχειριστούμε το θέμα με σοβαρότητα και συνέπεια.
Σήμερα ο Δήμος δαπανά περί της 500.000 ευρώ ετησίως για άντληση νερού ύδρευσης στο Πολύκαστρο. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι έχουμε την πολυτέλεια να ξοδεύουμε αυτά τα χρήματα τη στιγμή  που θα μπορούσαμε να καλύψουμε τη ζήτηση με  δια ροής μεταφερόμενο νερό;
Όλοι μας έχουμε ακούσει για τις συνέπειες της υπεράντλησης στον υδροφόρο ορίζοντα. Είναι ανεύθυνη στάση να  αντλούμε για ύδρευση επαναπαυμένοι, αντί να προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε υπέργεια κατάλληλα νερά  που καταλήγουν στη θάλασσα.
Οι δημότες μας πρέπει να γίνουν κοινωνοί της ανάγκης βελτιστοποίησης της κατανάλωσης και οι αγρότες μας πρέπει να στραφούν σε μεθόδους άρδευσης που μειώνουν την κατανάλωση και το κόστος…»
Οι ειδικοί
Ο υδρογεωλόγος του ΙΓΜΕ και δημότης Παιονίας κ. Βεράνης τόνισε στο δημοτικό συμβούλιο πως το νερό της πηγής της Κάρπης είναι εξαιρετικής ποιότητας, παρόμοιας με την πηγή Βαλαράτσι από την υδρεύονται Αξιούπολη και Ευρωπός. Κατά μέσο όρο η πηγή αποδίδει 600-700 κυβικά νερού την  ώρα, ενώ τον χειμώνα η παροχή φθάνει και στα 1100-1200 κυβικά.
Από την πλευρά της ΔΕΥΑΠ ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως η εταιρεία πληρώνει 40.000 ευρώ το μήνα στη ΔΕΗ για την άντληση υδάτων και η δημοτική αρχή ζήτησε λύσεις για ποιοτικότερο και οικονομικότερο νερό στο Πολύκαστρο. Το νερό της λίμνης Μεταλλείου φθάνει στα 2 εκατομ. κυβικά αλλά είναι ακατάλληλο για ύδρευση λόγω μεγάλων ποσοτήτων αρσενικού. Η καλύτερη επιλογή είναι η πηγή της Κάρπης που βρίσκεται σε απόσταση 24 χλμ από το Πολύκαστρο, η μεταφορά του θα γίνει με φυσική ροή και η μέγιστη χωρητικότητα του αγωγού θα είναι 284 κυβικά νερού την ώρα. Παράλληλα θα κατασκευασθεί και αγωγός 4,4 χλμ για την ενίσχυση του υδραγωγείου της Κάρπης.
Ο κ. Αποστολίδης της ΔΕΥΑΠ ανέφερε πως η μελέτη έγινε σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και χωρίς καμία σκοπιμότητα. Το νερό που θα μεταφέρεται θα είναι μόνο αυτό που περισσεύει από την Κάρπη.
Στο σημείο αυτό ήταν απόλυτος και ο δήμαρχος που τόνισε πως ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει πως η υφιστάμενη κατάσταση με την ύδρευση και την άρδευση της Κάρπης δεν θα θιγεί. Αντίθετα θα βελτιωθεί. Θα μεταφέρεται νερό μόνο και όταν περισσεύει από την Κάρπη.
Στη λογική αυτή κινήθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Κουλίνας και Γ. Ιγγιλις, Θ. Απουσίδης, καθώς και Αθ. Λιάρτση και Γ. Γίτσος, με ελαφρές διαφοροποιήσεις.
Η άλλη άποψη
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις από 30 περίπου κατοίκους της Κάρπης, που πολλές φορές επιτέθηκαν φραστικά σε συμβούλους ή μελετητές.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κάρπης Αθανάσιος Παλάνης τόνισε πως τους θερινούς μήνες το νερό της πηγής δεν φθάνει ούτε για την Κάρπη. Ο δήμος να κάνει μελέτη συνολικής διαχείρισης του νερού της Κάρπης και όχι της δεξαμενής της.
Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση ο κ. Παλάνης ζητά «να γίνουν πρώτα νέο αποχετευτικό και αρδευτικό και μετά να γίνει συζήτηση για τυχόν περισσεύματα νερού.»
Στη λογική απόσυρσης της μελέτης και στην ανάγκη εκπόνησης μελέτης συνολικής διαχείρισης του νερού του Πάικου κινήθηκαν και όλοι όσοι διαφώνησαν με τη μελέτη της ΔΕΥΑΠ, ενώ με τον πλέον απαξιωτικό  τρόπο για τη μελέτη μίλησε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Γ. Αλίρης, που τη χαρακτήρισε «του ποδαριού». Ακόμη, επέρριψαν ευθύνες στη δημοτική αρχή για έλλειψη διαλόγου με τους κατοίκους της Κάρπης, κάτι που αντέκρουσε ο κ. Λαπόρδας, σημειώνοντας πως οι δεσμεύσεις του ήταν και γραπτές προς τον πρόεδρο της Κάρπης ο οποίος δεν απάντησε καν.
Για την υδρογεωλογική μελέτη του Πάικου οι ειδικοί σημείωσαν πως αυτή απαιτεί χρονικό διάστημα δυο ετών, είναι πολυέξοδη και χωρίς νόημα, αφού η μεταφορά νερού δεν μπορεί να γίνει από όλο το Πάικο και τα ρέματά του αλλά από συγκεκριμένη πηγή, ενώ βεβαίως και η όποια καθυστέρηση θα σημάνει και απώλεια των δυνατοτήτων χρηματοδότησης του έργου μέσω του ΕΣΠΑ.
Την απόσυρση της μελέτης ζήτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Χρ. Δραγανίδης, Βασ. Ζησάκος, Στ. Τσιόνκης, Μ. Παλάνη, Θ. Θεοδωρίδης, Κ. Κούπανη, Γ. Ιωαννίδης, Αν. Σαμαράς, Ν. Καπουτζής και οι κάτοικοι: Αθ. Τζούρτζος, Δ. Πασέντζης, κ. Παγώνης, Χρ. Αμανατίδου (εκ μέρους του Ορειβατικού Γουμένισσας), Χρ. Πίψος και Αρτ. Ζάρα.