Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 4:38:51 πμ
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023 18:31

Το όνειρο της ιδιόκτητης στέγης και οι άλλοι μεγάλοι στόχοι για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κιλκίς

Συνεστίαση των μελών του οργάνωσε με επιτυχία ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς, με την ευκαιρία του νέου έτους, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, δίνοντας την ευκαιρία στους φαρμακοποιούς του νομού να διασκεδάσουν με τις οικογένειές τους.


Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του νέου διοικητικού συμβουλίου, Κώστας Κατσιάνος, αναφέρθηκε στη δράση του συλλόγου και στην επίτευξη του μεγάλου στόχου, για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης για τα γραφεία του φορέα σε κεντρικό σημείο του Κιλκίς. Παράλληλα, παρουσίασε την πλούσια κοινωνική δράση και τους στόχους του συλλόγου.
Μεταξύ των παραγόντων που χαιρέτησαν την εκδήλωση ήταν και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και οι βουλευτές Ειρήνη Αγαθοπούλου και Γιώργος Φραγγίδης.

 

Ομιλία Προέδρου ΦΣΚ Κώστα Κατσιάνου
Η σημερινή μέρα μας βρίσκει και πάλι όλους μαζί. Προηγήθηκε η εξαιρετικά δύσκολη για το σύνολο της κοινωνίας, περίοδος της πανδημίας, κατά την οποία τα φαρμακεία μας αντεπεξήλθαν επιτυχώς στο ρόλο τους ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη μάχη κατά του κορωνοιού.
Η αδιάλειπτη, υποδειγματική λειτουργία των φαρμακείων μας καθόλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης υπήρξε χαρακτηριστική, ενίσχυσε το αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας και ενδυνάμωσε ακόμη περισσότερο το δεσμό και τη σχέση εμπιστοσύνης των φαρμακοποιών με τον πολίτη.
Και εδώ, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αξία των μονοεδρικών φαρμακείων, αλλά και όλων των φαρμακείων που λειτουργούν στις ακριτικές τοπικές κοινότητες του τόπου μας. Σε μια πρωτόγνωρη περίοδο άγχους, σύγχυσης και φόβου για το αύριο, όχι μόνο επιτέλεσαν τον επιστημονικό αλλά και κοινωνικό ρόλο τους, αλλά κράτησαν όρθιες τις τοπικές κοινωνίες, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι συνιστούν ζωτικό κομμάτι της κοινότητας.
Για τον Σύλλογό μας η λειτουργία αυτών των ζωντανών κυττάρων, που στηρίζουν το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε απομακρυσμένο μέρος της επικράτειας, είναι επιτακτικής σημασίας. Γι’ αυτό εξάλλου βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση του θεσμού.
Σε κοινή πορεία όμως βρισκόμαστε με τον Πανελλήνιο και στο θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων, το ζήτημα του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων, που σήμερα είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, τη διεύρυνση των αμειβόμενων υπηρεσιών από τα φαρμακεία, τη σύσταση Εταιρειών εκμετάλλευσης φαρμακείου ειδικού τύπου κ.α..
Σε όλη την προηγούμενη δύσκολη εποχή στασιμότητας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς δεν έμεινε ανενεργός. Πέρα από συνεχή προσαρμογή στις προκλήσεις και απαιτήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, επέδειξε έργο και προχώρησε σε μια σειρά δράσεων. Η εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώσαμε με τον Ερυθρό Σταυρό Κιλκίς, η διανομή μασκών στους πολίτες, η δωρεά υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιφέρειας μας, η αποστολή φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού σε περιοχές εμπόλεμες και πληγείσες από φυσικές καταστροφές, ήταν ορισμένες μόνο από αυτές.
Παράλληλα, τα διαδικτυακά σεμινάρια με απώτερο στόχο τη δια βίου εκπαίδευση των φαρμακοποιών δεν σταμάτησαν ποτέ, όπως επίσης και η πολύ σημαντική λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου.
Σημαντικότερες όλων όμως, υπήρξαν οι ενέργειές μας για την απόκτηση νέας στέγης σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 22 στο Κιλκίς , οι οποίες ολοκληρώθηκαν προσφάτως, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες από το Νόμο αλλά και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι γιατί η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Συλλόγου στο νέο του σπίτι, τον ΟΙΚΟ του ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ, είναι πλέον ζήτημα μηνών.

Θέλοντας να τιμήσουμε όλους εκείνους τους αξιόλογους συνάδελφους που υπηρέτησαν το φαρμακευτικό επάγγελμα και λειτούργημα στο νομό Κιλκίς, την περσινή χρονιά προχωρήσαμε στην έκδοση ενός ιστορικού λευκώματος.
Στην ιστορική αναδρομή που επιχειρήσαμε, έμφαση δώσαμε στους πρώτους φαρμακοποιούς που δραστηριοποιήθηκαν στο νομό μας ήδη από τη δεκαετία του 1920, αλλά και στους μετέπειτα συναδέλφους, που δυστυχώς δεν βρίσκονται πια μαζί μας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που ξεκινήσαμε, καλύπτουν ένα διάστημα περίπου 100 χρόνων και είναι αρκούντως ενδιαφέροντα. Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο μπορεί να ταξιδέψει πίσω στο χώρο και στον χρόνο και να γνωρίσει τους επιστήμονες του παρελθόντος και τις προσωπικές τους ιστορίες.
Η προσπάθεια αυτή γνωριμίας με το παρελθόν, μακρινό αλλά και πιο πρόσφατο, πρέπει να πούμε ότι δεν σταματάει εδώ. Με τη δική σας συνδρομή, το υλικό που συγκεντρώσαμε θέλουμε να εμπλουτίζεται συνεχώς. Αν λοιπόν έχετε στην κατοχή σας οποιοδήποτε αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, έγγραφα, μπορείτε να τα προσκομίζετε στα γραφεία του Συλλόγου, ώστε με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου να μπορούμε να τα αναδεικνύουμε μέσω αφιερωμάτων.
Τώρα σε ό,τι αφορά στη συλλογή πληροφοριών και φωτογραφιών για την έκδοση του βιβλίου τα «ευχαριστούμε» είναι πολλά.
Ειδικότερα, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» ανήκει:
- Στους πρώην Προέδρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, τον Γιάννη Βακιρλή, τον Δημήτρη Αγαθόπουλο και τον Χρήστο Ζαραλή για την ένθερμη ανταπόκρισή τους,
- Σε όλους τους φαρμακοποιούς, ενεργούς και συνταξιούχους, καθώς και στις οικογένειες παλιών μελών του Συλλόγου, που βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στη συγκέντρωση υλικού,
- Σε παλιούς εργαζόμενους βοηθούς φαρμακοποιού ιστορικών φαρμακείων του τόπου μας για την πολύτιμη βοήθειά τους,
- Στους ιστοριοδίφες του τόπου, Τάσο Αμανατίδη, Χρήστο Ίντο και Δημήτρη Νικοπολιτίδη,
- Στη δημοσιογράφο Πάολα Χαραλαμπίδου που ανέλαβε το δύσκολο έργο της επιμέλειας του βιβλίου,
- Στα Μέλη του απελθόντος ΔΣ αλλά και του Νέου ΔΣ που στήριξαν όλες αυτές τις μεγάλες αποφάσεις και έγιναν όνειρα δεκαετιών πραγματικότητα.
- Στα παιδιά του Συλλόγου Γρηγόρη Σμιάρη και ΚώσταΤσαουσίδη για την υποστήριξή τους και σε όλους όσοι, αντιλαμβανόμενοι την αξία της προσπάθειας, συνέδραμαν με οποιονδήποτε τρόπο στην έκδοση του λευκώματος.

Πολυμέσα