Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 3:08:09 μμ
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 04:39

Το σίριαλ είχε «χάπι έντ»

Συνήθως τα σίριαλ έχουν χάπι έντ. Σπάνια διαρκούν όμως τριάντα χρόνια! Όπως καλή ώρα το σίριαλ της κατασκευής και - επιτέλους!- ολοκλήρωσης του αρδευτικού έργου στην Αρτζάν. Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης και ο ειδικός γραμματέας κοινοτικών πόρων και υποδομών Δ. Παπαγιαννίδης εγκαινιάζουν τη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου, δυναμικότητας άνω των 20.000 στρεμμάτων στην ευφορότερη πεδιάδα του νομού.

Μετά τη Μεταπολίτευση πρωτοξεκίνησε ο διάλογος στο ν. Κιλκίς για την κατασκευή του αρδευτικού. Ατελείωτες είναι οι συζητήσεις και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις πολιτικών και πολιτευτών ών ουκ έστιν αριθμός. περί του «θερμού ενδιαφέροντος»
Για κατασκευή του έργου.
Ο νομός με το χαμηλότερο ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων στη Μακεδονία, το Κιλκίς, προσέβλεπε στην Αρτζάν  για να ξεφύγει από το σιτάρι, την αιτία της φτώχειας του.
Το πρώτο βήμα ουσιαστικό βήμα για την προώθηση του έργου έγινε με κονδύλια του Β’ Κ.Π.Σ, του πακέτου Ντελόρ, από τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου γεωργίας και κατά το παρελθόν (1977-1989) βουλευτή Κιλκίς Σταύρο Μαρινίδη.
Εξασφαλίστηκαν κονδύλια για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής που ήταν έτοιμη στο τέλος της δεύτερης χιλιετίας. Ακολούθησε η μελέτη, και λόγω καθυστέρησης από τον αρχικό σχεδιασμό η επικαιροποίησή της  στις αρχές του 2000, όταν διαχωρίστηκε σε δυο φάσεις, η 1Ζ και 2Ζ, με περίπου 20.000 στρέμματα αρδευόμενης γης η κάθε μια.
Επιλέχθηκε και δημοπρατήθηκε η 2Ζ φάση καθώς καλύπτει τον κύριο όγκο της έκτασης ανάμεσα στην Κεντρική Αντιπλημμυρική Διώρυγα και την εθνική οδό.
Με προϋπολογισμό που θα αγγίξει τα 35.000.000 ευρώ (31.500.000 ευρώ αναφέρεται στην ανακοίνωση, αλλά σε αυτά πρέπει να προστεθούν και 3.000.000 ευρώ που θα καλύψουν την επέκταση του δικτύου κατά 4.000 στρέμμα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υφυπουργός Κ. Κιλτίδης) το έργο αποτελεί το σημαντικότερο αρδευτικό δίκτυο του νομού και από μόνο του αυξάνει το ποσοστό τω αρδευόμενων εκτάσεων του νομού κατά 2%., προσεγγίζοντας πλέον το 20% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων του νομού.
Η μελέτη και ένταξή του στο Γ’Κ.Π.Σ επιτεύχθηκε με την πολιτική στήριξη του υπουργού επί κυβερνήσεων Σημίτη Γιώργου Φλωρίδη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ του νομού.
Την έτοιμη μελέτη επέλεξε και υπέγραψε προς δημοπράτηση, περί τα μέσα Απριλίου του 2004, ο λίγων ημερών τότε Υπουργός Γεωργίας Σάββας Τσιτουρίδης. Και τεσσεράμιση χρόνια αργότερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης εγκαινιάζει τη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου, καθώς εδώ και λίγες μέρες νερό από τον Αξιό διοχετεύεται στη λιμνοδεξαμενή.
Η κατασκευή του δικτύου, όπως κάθε σίριαλ, πέρασε από χίλια κύματα. Η αρχική ανάδοχος εταιρεία «ΕΡΓΑΣ» παραιτήθηκε του έργου,  και εν τέλει ο διάδοχος «Εδραίος» ολοκληρώνει το έργο, ή καλύτερα ολοκληρώνει το μισό περίπου έργο.
Όπως εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα  ο κ. Υφυπουργός το άλλο μισό - η 1Ζ φάση, ίσως παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Εξάλλου με την περιοριστική πολιτική της Ε.Ε περισσότερες από τις μισές δυναμικές καλλιέργειες είναι αποθαρρυνόμενες. Κι όσες διασώζονται από την ΚΑΠ τις «αποτελειώνει» η εσωτερική μας αγορά και οι έμποροι - μεσάζοντες.