Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 1:32:12 πμ
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2008 13:45

Τώρα όλοι διαπιστώνουν το καρτέλ

 Όταν από το 1992 στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ γράφαμε και καταγγέλλαμε την σύμπηξη άτυπου καρτέλ εταιρειών, ενός καρτέλ του οποίου τα πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά ήταν ορατά  και στραγγάλιζαν παραγωγούς και καταναλωτές, οι περισσότεροι (εκ δεξιών και αριστερών) απαντούσαν πως έτσι λειτουργεί η ελεύθερη αγορά και πως αυτοί είναι οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης.
Ακόμα και οι κτηνοτρόφοι αδυνατούσαν να  κατανοήσουν την εναρμονισμένη πρακτική αντιμετώπισής τους από τις εταιρείες (ενιαίες τιμές, μοίρασμα ζωτικού χώρου σε κάθε εταιρεία ώστε ο παραγωγός να μην έχει δεύτερη επιλογή πώλησης του γάλακτος, ενιαίες τιμές στον καταναλωτή κ.ο.κ.).
Στη διετία 1995-1996 με σφοδρότητα καταγγείλαμε εκ νέου τη «γενοκτονία» των μικροκτηνοτρόφων του νομού ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του καρτέλ που είχε επιχειρήσει τότε τη λεγόμενη «εξυγίανση της ζώνης γάλακτος».
Εξ όσων σήμερα , αφού κατενόησαν και προφανώς αναθεώρησαν τις απόψεις τους, εκστρατεύουν εναντίον του καρτέλ μόνο ο τότε Νομάρχης και από το 1996 βουλευτής Γ. Φλωρίδης αντιλήφθηκε και δημόσια αντιτάχθηκε στη λειτουργία αυτή. Χωρίς βεβαίως αποτέλεσμα καθώς η πολιτική και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ήταν εξίσου άθλια με της προκατόχου της Ν.Δ. στον τομέα της προστασίας παραγωγών και καταναλωτών μέσω της (μη) λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ίσως εξαιτίας εκείνης της στάσης του ο κ. Φλωριδης δεν μίλησε στη συνάντηση των αιγοπροβατοτρόφων το Σάββατο στην ισόγεια αίθουσα της νομαρχίας, όπου ύστερα από καιρό συγκεντρώθηκε ικανοποιητικός αριθμός διαμαρτυρόμενων για τις επιπτώσεις της λειτουργίας καρτέλ στο αιγοπρόβειο γάλα κτηνοτρόφων.
Μίλησαν οι κτηνοτρόφοι και ζήτησαν δια στόματος του αειθαλούς Γιώργου Σοφιανίδη:
«Μετά από χρόνια καθημερινής δουλειάς, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο σε ένα τόπου που χαρακτηρίζεται παραμεθόριος είδαμε τους κόπους μας να μεταφράζονται σε αύξηση του εισοδήματος αυτών που ανακηρύχθηκαν καρτέλ. Τον ιδρώτα μας και την ταλαιπωρία μας δεν πρόκειται να την χαρίσουμε σε κανέναν. Δεν ζητάμε γιατί δεν είμαστε ζητιάνοι απαιτούμε τα αιτήματά μας να γίνουν πραγματικότητα.
-, απαιτούμε η τιμή του πρόβειου γάλακτος να φτάσει το 1.30 ευρώ το κιλό και η τιμή του κατσικίσιου γάλακτος να πάει στο 0,90 ευρώ ανά λίτρο.
 - Να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων
- Να είναι πιο ξεκάθαροι οι όροι συμφωνίας του γάλακτος από τις εταιρείες
    -Επιδότηση ζωοτροφών σε περιπτώσεις υπερβολικής τους αύξησης
  -  Προστασία από τον κρατικό φορέα πιστοποίησης ποιότητας γάλακτος σε ότι αφορά τον σωστό δειγματολογικό έλεγχο που κάνουν οι γαλακτοβιομηχανίες.
- Συντόμευση των διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας στις επενδύσεις του τομέα της κτηνοτροφίας των επενδυτικών προγραμμάτων και μείωση του κόστους αδειών σταυλικών εγκαταστάσεων.
- Αστυκτηνιατρικός έλεγχος από τη Νομαρχία σε Σούπερ Μάρκετ και εστιατόρια.
 - Διαφωνούμε με την κοροϊδία του Άτοκου Δανείου των 10 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και ζητάμε το δάνειο να φτάσει τα 50 ευρώ ανά αγοπρόβατο.
Όλα τα προβλήματα μας οφείλονται στην αδιαφορία των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών που είχε σαν αποτέλεσμα και εξακολουθεί να έχει την δημιουργία ανάπτυξης, δικτύων καρτέλ στο γάλα και στο κρέας, λυμαίνοντας το εισόδημα του Έλληνα κτηνοτρόφου και καταναλωτή.
Άλλη ανοχή δεν μπορεί να υπάρξει και σας ενημερώνω εκ μέρους όλων των αιγοπροβατοτρόφων πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είμαστε αναγκασμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας και σας θέλουμε δίπλα μας.»
Στη συγκέντρωση μίλησαν και συντάχθηκαν με το δίκιο των κτηνοτρόφων ο βουλευτής Σ. Τσιτουρίδης, η βουλευτής του Κ.Κ.Ε - που παρέλκει να τονίσουμε ότι πάντα βρέθηκε στο πλευρό των παραγωγών - Σοφία Καλαντίδου , ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας - με τόλμη επισήμανε και τις ευθύνες ορισμένων κτηνοτρόφων στη παράνομη διαδικασία των «ελληνοποιήσεων» αμνοεριφίων - ο τέως νομάρχης και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Παραστατίδης κ.α.
Τι θα ακολουθήσει: Μόνο οι παραγωγοί θα αποφασίσουν πότε και πόσο θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.
Στη συγκέντρωση παρέστησαν οι δήμαρχοι Κιλκίς Δ. Τερζίδης, Γαλλικού Γ. Θεοδωριδης, Ευρωπού Ευθ. Κουρτζανίδης, Μουριών Σ. Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τονικίδης, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς Δημ. Φωτιάδης, ο αντινομάρχης Αν. Αμανατίδης, ο νομ. σύμβουλος Κ. Χαλίτσιος κα.α