Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, 5:01:17 πμ
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 09:20

Τριετές Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο Μητροπολίτη Κιλκισίου Εμμανουήλ

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου ε.ε., κατά την οποία άρχεται το Τριώδιο, ετελέσθη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό μνημόσυνο, επί τη συμπληρώσει τριών ετών από την προς Κύριον εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κυρού Εμμανουήλ.

Του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος ενώ της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, συλλειτουργούντων του Σεβ. κ. Μακαρίου και του οικείου Ιεράρχου, Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου.

Ο αείμνηστος Εμμανουήλ (Σιγάλας), εξ Ερμουπόλεως Σύρου, εποίμανε για 12 περίπου έτη την ακριτική Μητρόπολη του Κιλκίς, δημιούργησε νέες αρχιερατικές περιφέρειες και νέα γραφεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση της λογικής του ποίμνης. Ανακαίνισε όλα τα παρεκκλήσια της πόλης, οι πανηγύρεις των οποίων αποτελούν πλέον εκκλησιαστικά γεγονότα του τόπου και ανήγειρε τον μεγάλο και περικαλλή Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων, που αποτελεί κόσμημα παραδοσιακής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Στα λίγα χρόνια της αρχιερατείας του χειροτόνησε περισσότερους από 30 νέους Ιερείς και κυρίως κιλκισιώτες, για να καλύψει τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών, κατ’ εξοχήν στα μικρά και ακριτικά χωριά. 

Η φιλακόλουθη καρδιά του αναπαυόταν ιδιαίτερα στη Θεία Λατρεία της Εκκλησίας μας. Αγαπούσε τις ακολουθίες και τους ύμνους. Με αυτήν την πνευματική τροφή ήθελε να τρέφει τον λαό του Θεού, μεριμνώντας για την καθημερινή τέλεση των Θείων Λειτουργιών, των ιερών αγρυπνιών και όλων των ακολουθιών, σε Ναούς και ωράρια, που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του λογικού του ποιμνίου. Ἀγαπούσε και επαινούσε την ευπρέπεια των Οίκων του Θεού και φρόντιζε γι' αυτή.

Δοκιμάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις ασθένειες που αντιμετώπισε με θάρρος και προσπαθούσε να σταθεί όρθιος, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, έχοντας πίστη στον Άγιο Τριαδικό Θεό και μεγάλη ευλάβεια στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, έως ότου παραδώσει το πνεύμα του την 1η Μαρτίου του 2021.

Στον λόγο του ο άγιος Σύρου, ανεφέρθη αρχικά στην ακουσθείσα Ευαγγελική Περικοπή που προβάλλει τα πρόσωπα του Φαρισαίου και του Τελώνου, τις δύο διαφορετικές και εκ διαμέτρου αντίθετες καταστάσεις. Αυτή της εγωιστικής συμπεριφοράς, της φιλαυτίας και της έπαρσης του Φαρισαίου και αυτή της παραδοχής της αμαρτωλότητας του Τελώνου που εκζητούσε με συντριβή καρδίας το έλεος του Θεού.

Παραβολή που μας εισάγει στο Τριώδιο και πλέον ο κάθε Χριστιανός γνωρίζει πως να πορευτεί στον πνευματικό του αγώνα, με μετάνοια, ταπείνωση, αγάπη στην καρδιά και προσευχή, ώστε να συναντήσει τον Αναστημένο Κύριο μας!

Ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίο για την ευκαιρία να συλλειτουργήσουν και να τιμήσουν τη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχου κυρού Εμμανουήλ, από κοινού και με τον άγιο Σιδηροκάστρου, επεσήμανε ότι ο αοίδιμος Ποιμενάρχης της ακριτικής Μητροπόλεως αναπαύεται πλέον στον Παράδεισο, και σήμερα ο νυν Ποιμενάρχης έρχεται στον ιδρώτα, στον κόπο και στην αγωνία, όχι μόνο του μακαριστού Εμμανουήλ αλλά όλων των προκατόχων του, να συνεχίσει τη διαποίμανση, να εργαστεί και να θερίσει. 

"Άλλος πολύ, άλλος λιγότερο, όλοι όμως έσπειραν στο γεώργιο της τοπικής Εκκλησίας και ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος ανακεφαλαιώνει το έργο και τη διακονία τους και το προσθέτει στη δική του διακονία και αγάπη, έχοντας πλέον να καταδείξει ένα έργο αξιοσημείωτο και αξιοθαύμαστο.

Ο Ιερός Κλήρος, οι άρχοντες με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη και ο φιλόχριστος Λαός του Θεού μαζί με τον Ποιμενάρχη του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίο δέονται προς τον Κύριο να χαρίσει στον μακαριστό Μητροπολίτη Εμμανουήλ τον Παράδεισο, γιατί η ψυχή του μόνο εκεί, στην πραγματική του Πατρίδα, αξίως θα αναπαύεται.

Ακολούθως ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από Ιερείς και τον Αρχιδιάκονό του, μετέβη στην Ιερά ανδρώα Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς και τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Σεβασμιωτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ