Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 1:01:03 πμ
Πέμπτη, 13 Μαϊος 2010 18:10

Τρίτη Πτέρυγα, όπως λέμε: εφιάλτης

nea_pteriga


Ο ορισμός του διλήμματος ή αν θέλετε, τα δεινά της μη έγκαιρης αντιμετώπισης των εργολαβικών παιχνιδιών. Το Νοσοκομείο Κιλκίς πρέπει να παραλάβει εντός των προσεχών εβδομάδων την Τρίτη Πτέρυγα. Αλλά κανείς δεν τολμά να βάλει την υπογραφή του αφού το έργο γέμει κακοτεχνιών και παραλείψεων, ορισμένες από τις οποίες είναι σημαντικές και σχετίζονται με την ασφάλεια της εκεί εργασίας. Ήδη οι τεχνικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου έχουν συντάξει πολυσέλιδο κατάλογο με τις παραλείψεις και καοτεχνίες, ενώ είναι γνωστό πως και πριν από μήνες η Διέυθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας, ως επιβλέπουσα το έργο, είχε αποστείλει σε εργολάβο και αρμόδια όργανα λεπτομερή κατάλογο των υπολειπόμενων εργασιών και την επιδιόρθωση των κακοτεχνιών.
Ο εργολάβος όμως – είναι η ίδια εταιρεία που καθυστέρησε και την κατασκευή του κτηρίου του ΤΕΙ- σφυρίζει αδιάφορα καθώς ακόμα και τις απλούστερες εργασίες, όπως η διαμόρφωση του αύλειου χώρου αρνείται να τις ολοκληρώσει.
Και αφού δόθηκαν παρατάσεις επί παρατάσεων, όταν θα μπορούσε να πιεστεί ο εργολάβος με έκπτωση από την εργολαβία, τώρα πια το πλεονέκτημα το έχει το εργολάβος. Εντός ελάχίστου χρόνου το έργο πρέπει να παραληφθεί διότι άλλως εκπνέει η προθεσμία και η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει τα κονδύλια στην ΕΕ από την οποία και χρηματοδοτείται η κατασκευή!
Τα υπηρεσιακά στελέχη, όπως είναι ευνόητο, αρνούνται να υπογράψουν διότι θα παραβούν το καθήκον τους. Ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου  Αλ. Χατζηκρανιώτης που κληρονόμησε το πρόβλημα αναζητεί λύση σε συνεργασία με τις υπερκείμενες αρχές (ΔΥΠΕ και Υπουργείο Υγείας)  και σε κάθε ευκαιρία τονίζει τον πολύπλοκο χαρακτήρα του θέματος.
Είναι ενδεικτικό ότι στην σύσκεψη με Νομάρχη και Βουλευτές, την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Χατζηκρανιώτης ενημέρωσε για το επείγον του πράγματος, χωρίς να εμπλακεί σε λεπτομέρειες, καθώς όπως είπε μπορεί να βλάψουν τα συμφέροντα του δημοσίου.
Πάντως διατύπωσε αιχμές για τις πρόνοιες της τρίτης πτέρυγας, καθώς «12 χειρουργεία που προβλέπονται στην νέα πτέρυγα,  θα χρειαστεί το Κιλκίς ύστερα από 100 χρόνια. Και για να λειτουργήσουν θα απαιτηθούν 4,5 εκατ, ευρώ».
Νωρίτερα, στην ίδια σύσκεψη, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Θ. Μπαλαμπανίδης επισήμανε τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου που θεμελιώθηκε μια φορά και εγκαινιάστηκε δυο ακόμα και από πρωθυπουργό, χωρίς ποτέ να παραδοθεί, ενώ φθείρεται και σε λίγο θα χρειαστούν έργα επισκευών.
Επίσης η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Νόπη Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στο έργο που καρκινοβατεί όταν χρειάζεται ανάπτυξη των νέων λειτουργιών και τμημάτων του το νοσοκομείο.
Υπενθυμίζουμε ότι η νέα πτέρυγα ως μελέτη ξεκίνησε  να εκπονείται από τα μέσα της δεκαετίας του ’90,  δημοπρατήθηκε το 2003 και εγκαινιάστηκε επισήμως (!) από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή το 2006!!!.
Την ίδια ημέρα που «κατασκευάζόταν με ταχύτατους ρυθμούς το Δικαστικό Μέγαρο Κιλκίς» όπως ο κ. Καραμανλής ανακοίνωνε στο πανελλήνιο  από τηλεοράσεως σε εθνικό δίκτυο.