Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021, 2:20:36 μμ
etpa
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 21:09

Χωρίς Χειρουργική δεν υπάρχει Νοσοκομείο Κιλκίς

Συντάκτης:

Αντί εισαγωγής στο ρεπορτάζ από τη συνέντευξη τύπου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Κιλκίς το μεσημέρι της Τρίτης , επιλέγουμε για να καταδείξουμε το μέγεθος του προβλήματος, να αντιγράψουμε το σχετικό εδάφιο από την εισήγηση του προέδρου της Ε.Ν.Ι.Κ Θεόδωρου Αποστολίδη.


"Στην Χειρουργική Κλινική έχουν απομείνει μια επιμελήτρια (σε άδεια κυήσεως) και χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες τρεις επικουρικοί επιμελητές. Χρειάζεται κατεπειγόντως η κάλυψη με τρεις Γενικούς Χειρουργούς. Στην παρούσα στιγμή υπάρχει έλλειψη Διευθυντή και εκτελεί κατά ανάθεση χρέη διευθυντή ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής Αν. Καρανικόλας. Οι επικουρικοί επιμελητές έχουν επωμιστεί όλο το βάρος της καθημερινής εύρυθμης λειτουργίας της κλινικής αναλαμβάνοντας ευθύνες και αρμοδιότητες που είναι πολλές φορές μεγαλύτερες των δυνατοτήτων τους. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθούν στα βαριά καθήκοντα που έχουν επωμιστεί εδώ και τρεις μήνες κατά τις εφημερίες αλλά και κατά το τακτικό ωράριο εργασίας τους.
Έτσι οδηγηθήκαμε σε αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων. Ενώ αν δεν υπάρξει άμεση λύση θα οδηγηθούμε εκ των πραγμάτων σε πλήρη αναστολή της λειτουργίας της Χειρουργικής Κλινικής. Επίσης στην ίδια κλινική (Χειρουργική) όπως και σε άλλες αναγκαστικά και καταχρηστικά χρησιμοποιούνται οι ειδικευμένοι ιατροί της Γενικής Ιατρικής και της Ορθοπεδικής για να καλύπτουν εφημεριακές ανάγκες των ειδικευόμενων της Χειρουργικής Κλινικής."
Αυτή είναι η δραματική κατάσταση στην οποία περιήλθε η Χειρουργική Κλινική σε σημείο ώστε οι γιατροί να ενημερώσουν σχετικά από την περασμένη Παρασκευή τον Εισαγγελέα Κιλκίς και εφόσον δεν δοθεί άμεση λύση να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους ακόμα και με προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον όσων ευθύνονται για την κατάσταση.
Εξάλλου προσφυγή στη δικαιοσύνη δεν απέκλεισε ούτε ο βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς που μιλώντας μετά τους γιατρούς ανακοίνωσε ότι από αύριο (σήμερα) καταθέσει επερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό και αν δεν δοθεί λύση (μακάρι να δοθεί, εγώ ο ίδιος θα βγω και θα την χειροκροτήσω, ανέφερε) να προσφύγει και ο ίδιος στη δικαιοσύνη.
Αλλά οι τρομακτικές ελλείψεις σε γιατρούς δεν περιορίζονται μόνο στην Χειρουργική. Ιδού πως συνόψισε την εφιαλτική κατάσταση σε όλες τις κλινικές ο πρόεδρος της ΕΝΙΚ Θ. Αποστολίδης: "Μετά τη συνταξιοδότηση 21 γιατρών, την απόσπαση δυο ιατρών, την αργία ενός ιατρού, τους θανάτους τριών ιατρών, συνολικά έχουν απέλθει 27 γιατροί από το Νοσοκομείο μας και έχουν αντικατασταθεί μόνο τρεις εξ αυτών. Φτάσαμε λοιπόν να λειτουργούμε ως νοσοκομείο με ποσοστό υπηρετούντων ιατρών υποδιπλάσιο των οργανικών θέσεων. Οι οργανικές θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού είναι 86 και σήμερα απασχολούνται μόνο 43.
Τραγικότερη είναι η κατάσταση των ειδικευόμενων αφού οι θέσεις είναι 52 και σήμερα υπηρετούν 23 και οι 13 είναι σε παράταση. Ενώ οι λίστες αναμονής είναι άδειες"
Κι αν ρωτήσει κανείς (το ζήτησαν και ο Γ. Φραγγίδης και ο Χρ. Γκουντενούδης που μίλησαν στην συνέντευξη θέτοντας εαυτόν στη διάθεση των γιατρών για να πιέσουν όπου μπορούν) πόσες θέσεις απαιτούνται κατ' ελάχιστον ώστε να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Νοσοκομείο η απάντηση της ΕΝΙΚ είναι: Χρειάζεται ριζική λύση του προβλήματος με κάλυψη των αναγκών με υπερεπείγουσες διαδικασίες με 18 μόνιμους ιατρούς αφού χωρίς αυτούς αδυνατούν να λειτουργήσουν ασφαλώς οι κλινικές. Δηλαδή τρεις γενικούς χειρουργούς, τρεις παιδιάτρους, τρεις μικροβιολόγους, έναν νεφρολόγο, ένα μαιευτήρα, ένα παθολόγο, ένα καρδιολόγο, ένα ακτινολόγο, ένα οφθαλμίατρο, ένα ουρολόγο, ένα ορθοπεδικό, ένα αναισθησιολόγο.
Πέραν αυτών με επείγουσες διαδικασίες υπάρχει η ανάγκη κάλυψης με 13 μόνιμους ιατρούς, ενώ με χρόνιες διαδικασίες η ανάγκη κάλυψης με 18 μόνιμούς ιατρούς.
Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Γιώργος Καρακώστας αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του προβλήματος στην Χειρουργική, αλλά και στις δυσκολίες που υπάρχουν στην αναζήτηση λύσεων εκ των ενόντων (με μετακινήσεις ιατρών). Ο διευθυντής της Ορθοπεδικής και της Επιστημονικής Επιτροπής Αν. Καρανικόλας προλογίζοντας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ίδρυμα και ζήτησε την ενεργό συμπαράσταση όλων των φορέων του τόπου.
Στη συνέντευξη τύπου προσκλήθηκαν και παρέστησαν εκπρόσωποι φορέων του νομού. Άπαντες δήλωσαν τη στήριξή τους στον αγώνα των γιατρών, και απομένει πλέον να διαπιστωθεί στην πράξη κατά πόσο δύνανται να βοηθήσουν το ίδρυμα.
Διότι όπως κατέληξε στην σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Γιώργος Φραγγίδης "Χωρίς Χειρουργική Κλινική δεν υπάρχει Νοσοκομείο στο Κιλκίς".
Ιδού η Ρόδος λοιπόν...