Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024, 1:57:15 πμ
Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2008 09:51

ΧΥΤΑ στην Χαλικιδική - Κοροϊδία στο Κιλκίς

Ένα περίεργο παιχνίδι παίζει στις πλάτες του ν. Κιλκίς και του δήμου Κιλκίς ειδικότερα η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, χωρίς να είναι γνωστό ακόμα αν συμμετέχουν σ’ αυτό και παράγοντες του νομού.
Την ίδια ώρα που η Περιφέρεια πιέζει αφόρητα τους δήμους του ν. Κιλκίς να προχωρήσουν στη σύσταση μιας και μοναδικής διαχειριστικής ενότητας για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων του νομού, προκαλώντας έτσι την ένταση στις σχέσεις των δήμων Κιλκίς - Παιονίας και Πολυκάστρου, μέσα στο Δεκέμβριο του 2007 ενέκρινε την χρηματοδότηση σύνταξης μελετών μιας σειράς έργων μεταξύ των οποίων και δυο ΧΥΤΑ. Για το Κιλκίς υποτίθεται πως οι τέσσερις δήμοι (Γουμένισσας, Αξιιούπολης, Πολυκάστρου, Ευρωπού) δεν προλάβαιναν να κατασκευάσουν δικό τους ΧΥΤΑ και ουσιαστικά η Περιφέρεια πιέζει ώστε να αποθέτουν στον ΧΥΤΑ Κιλκίς και τα δικά τους σκουπίδια.

Αποδεικνύεται όμως και κάτι σημαντικότερο. Στην ίδια απόφαση του Περιφερειάρχη Γ. Τσιότρα καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της Περιφέρειας περί αναγκαστικής σύστασης μιας και μόνο διαχειριστικής ενότητας. Διότι μέσα στο Δεκέμβριο εγκρίθηκε η σύνταξη δυο μελετών ΧΥΤΑ, της 4ης και 5ης διαχειριστικής ενότητας Χαλικιδικής! Δηλαδή στο Ν. Χαλικιδικής συστήνονται τουλάχιστον πέντε διαχειριστικές ενότητες!
Το περίεργο πολιτικό παιχνίδι όμως σε βάρος του νομού αποδεικνύεται και από μια σειρά άλλων γεγονότων. Σε δυο συσκέψεις του δ.σ. της ΤΕΔΚ με τη συμμετοχή των δημάρχων του νομού, τόσο από το έγγραφο, όσο και με συμμετοχή ανώτερου υπηρεσιακού παράγοντα, η Περιφέρεια διαρρήγνυε τα ιμάτιά της πως μόνο η ενιαία διαχειριστική ενότητα μπορούσε ως αρμόδιος φορέας να προχωρήσει σε μελέτες και κατασκευή νέων ΧΥΤΑ. Ο κ. Τσιότρας όμως λίγες ημέρες αργότερα υπέγραψε την απόφαση για σύνταξη μελετών και ΧΥΤΑ - δημοσιεύουμε τον πίνακα με τις μελέτες που χρηματοδοτείται η σύνταξή τους- με φορείς εκτέλεσης τόσο νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις (Χαλικιδικής) όσο και ΔΕΥΑ.
Οι δυο μελέτες μάλιστα της 4ης και 5ης διαχειριστικής ενότητας ν. Χαλικιδικής έχουν ως φορέα εκτέλεσης τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλικιδικής, όταν στο ν. Κιλκίς η Νομαρχία είναι εξαφανισμένη από το όλο διάλογο και την ένταση που προκλήθηκε για το μείζον θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών σε επίπεδο νομού.. Την ίδια ώρα η διοίκηση της Νομαρχίας μας θεώρησε εαυτήν αρμόδια να επιλύει προβλήματα και να ικανοποιεί μικρές ανάγκες καθαρά δημοτικού χαρακτήρα με τα διαβόητα 45άρια, σε βαθμό που να συγχαίρουν εαυτούς και αλλήλους οι κορυφαίοι παράγοντες της Ν.Α. στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.