Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 7:22:37 μμ
Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010 15:35

Υπό ομηρεία διοίκηση και νομαρχία

nea_pteriga


Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 σχεδιάστηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και διοίκησης Κιλτίδη. Τότε ως επέκταση και νέα πτέρυγα του νοσοκομείου. Μετά το 1993 το σχέδιο ταπεινώθηκε, καθότι κρίθηκε ως υπερφίαλο, και περιβλήθηκε τη μορφή της επέκτασης των χειρουργείων. Για τη μελέτη και την έγκρισή της απαιτήθηκαν τουλάχιστον πέντε έξι χρόνια, αρχές της δεκαετίας του 2000 μπήκε μπρος, επί Σημίτη το 2003  θεμελιώθηκε και έκτοτε παραμένει γιαπί αν και εγκαινιάστηκε η λειτουργία του (σ.σ.: !!!) το 2006 από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.
Εδώ και δυο χρόνια το έργο είναι σταματημένο, ο εργολάβος παίζει τα δικά του παιχνίδια καθώς ένας κατάλογος ελλείψεων και κακοτεχνιών που του παραδόθηκε πέρυσι τέτοιο καιρό δεν συγκίνησε επαρκώς. Η λύση της έκπτωσης αποτελούσε δίκοπο μαχαίρι και δεν  προκρίθηκε όταν θα υπήρχε χρόνος ώστε να είναι η εφικτή η αποπεράτωση του έργου και κάπως έτσι ύστερα από 20 χρόνια κατέληξαν η νέα διοίκηση του νοσοκομείου  και η νομαρχία να είναι όμηροι του εργολάβου.
Διότι εντός του 2010 το έργο πρέπει να παραληφθεί, αλλιώς θα υπάρξουν επιπτώσεις λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας με υποχρέωση επιστροφής των πιστώσεων στα ευρωπαϊκά ταμεία.
«Με την ανάληψη των καθηκόντων μου ασχολήθηκα με το πρόβλημα. Συγκροτήσαμε τεχνική επιτροπή και καταγράψαμε τα δομικά λάθη, τις κακοτεχνίες κ.ο.κ. Τα δομικά λάθη όντως διορθώθηκαν. Απομένουν όμως μια σειρά εργασιών μέσα στο κτήριο. Παραδώσαμε πλήρη φάκελο στη νομαρχία για να ζητήσει τη συμμόρφωση του εργολάβου.
Ξέρω ότι και πέρσι είχε δοθεί στον εργολάβο ένας κατάλογος με τις ελλείψεις και τις κακοτεχνίες, αλλά ο χρόνος πέρασε άπρακτος. Ίσως πέρυσι υπήρχαν περιθώρια περαιτέρω κινήσεων που δεν εξαντλήθηκαν.  Τώρα μας πιέζει ο χρόνος, πιέζει η διαχειριστική αρχή, πιέζουν οι προθεσμίες και αισθανόμαστε όλοι υπό πίεση. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια ελιγμών και εναλλακτικών κινήσεων.
Η νομαρχία απέστειλε έγγραφο και ζητά να δοθεί στον εργολάβο ένα ποσό 50.000 ευρώ για να προχωρήσει στις αιτούμενες  εργασίες. Θα τα δώσουμε με την ελπίδα ότι το φθινόπωρο θα παραλάβουμε το έργο…» τονίζει ο κ. Χατζηκρανιώτης και η πίεση που νοιώθει για το έργο αυτό είναι εμφανής και στα λόγια του.

Άμεση λειτουργία
Άμεση θα είναι η εγκατάσταση στη νέα πτέρυγα, σύμφωνα με τον διοικητή Αλ. Χατζηκρανιώτη.
«Οι προδιαγραφές είναι έτοιμες και θα προχωρήσουμε στην προμήθειά του εξοπλισμού, ωστόσο θα εκλογικεύσουμε τις ανάγκες μας. Έγιναν λάθη κατά το σχεδιασμό και είναι εύλογο να μην συνεχίσουμε ένα λάθος που έγινε. Παραδείγματος χάριν δεν είναι δυνβατόν να εξοπλίσουμε 12 χειρουργικά κρεβάτια που προβλέπονται από τη μελέτη του έργου. Πέντε είναι απολύτως επαρκή. Αλλά δεν θα περιμένουμε την προμήθεια και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού για να λειτουργήσουμε την πτέρυγα, Όσος και όποιος εξοπλισμός από το υφιστάμενο κτήριο προβλέπεται θα μεταφερθεί άμεσα ώστε αμέσως να λειτουργήσει και να αποσυμφορήσει την όλη λειτουργία του νοσοκομείου.
Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και μέσα στο Φθινόπωρο να έχουν γίνει οι εργασίες ώστε να παραλάβουμε το έργο…»
Ελπίζουμε κι εμείς και οι πολίτες του Κιλκίς να μην αποδειχθούν φρούδες οι ελπίδες του νέου διοικητή. Κι ύστερα από 20 χρόνια να τελειώσει- έστω χωρίς χάπι έντ- ένα ακόμα από τα σίριαλ που ταλαιπώρησαν το νομό.