Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 7:39:09 πμ
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2008 10:07

Ύστατο Χαίρε στο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

 Στιγμές πένθους και περισυλλογής για χιλιάδες ανθρώπων που προσήλθαν στη Μητρόπολη Αθηνών για να αποχαιρετήσουν το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
Στις 10 το πρωί -αμέσως μετά την άφιξη στο ναό του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια- άρχισε η εξόδιος ακολουθία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η οποία διήρκησε δύο περίπου ώρες.
Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.
Μετά την εκφώνηση των επικήδειων λόγων σχηματίστηκε η νεκρώσιμη πομπή η οποία κατευθύνεται προς το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, όπου ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος θα κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους.
Πιστοί άρχισαν από νωρίς το πρωί να σχηματίζουν κλοιό γύρω από το Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών για να παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία και να συνοδέψουν τον Αρχιεπίσκοπο στην τελευταία του κατοικία.
Στο ναό καταφθάνουν κατέφθασαν και οι Προκαθήμενοι απ' όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, αντιπρόσωποι πρεσβειών και φορείς της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας.
Κατά δεκάδες προσήλθαν από τις 9.00 στο χώρο έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στην οδό Πανδρόσου και οι απλοί κληρικοί προκειμένου να ετοιμαστούν για τη νεκρώσιμη πομπή μέχρι το Α' νεκροταφείο Αθηνών.
Κατά το εκκλησιαστικό πρωτόκολλο οι ιερείς έμειναν έξω από το ναό προκειμένου να συνοδεύσουν τον κιλλίβαντα με το σκήνωμα του ιεράρχη, ενώ μέσα, για την εξόδιο ακολουθία, βρίσκονταν μόνον αρχιερείς ντυμένοι με επίσημα άμφια.