Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 3:17:55 πμ
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2007 10:45

Ζητείται (επιτέλους) υπευθυνότητα

Αν η καταπόνηση εκατοντάδων πολιτών και δεκάδων δικαστικών και νομικών καθημερινά δεν είναι ένα τόσο σοβαρό θέμα, θα μπορούσαμε  χωρίς κανένα ενδοιασμό να ισχυριστούμε ότι στο νομό και στην πόλη μας διαδραματίζεται μια αξεπέραστη σε πλοκή και σε …πλάκα φαρσοκωμωδία.  
Φαρσοκωμωδία και υπό τις δυο εκδοχές της. Είτε με Δικαστικό Μέγαρο στις δίδυμες καπναποθήκες, είτε με Δικαστικό Μέγαρο στην  Μεραρχία.


Για τα πάμπολλα επεισόδια της πρώτης εκδοχής η ενημέρωση κρατάει χρόνια. Θα υπενθυμίσουμε μόνο πως μετά το 2004, με την άνοδο της Ν.Δ. στην κυβέρνηση, η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου επανήλθε στη λύση των δίδυμων και έκτοτε αγωνίζεται για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αγνοώντας την προειδοποίηση του Δημάρχου Δ. Τερζίδη πως η όλη διαδικασία θα ήταν χρονοβόρα και πιθανότατα ατελέσφορη. Δεν γνωρίζουμε αν ύστερα από τρία χρόνια έχει προχωρήσει η διαδικασία της τροποποίησης. Αλλά σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον η πρόβλεψη για το χρονοβόρο της επιλογής αυτής επαληθεύτηκε.
Μικρό το κακό θα ισχυριζόμασταν, αν και η δεύτερη επιλογή, αυτή της παραχώρησης έκτασης από το τεράστιο οικόπεδο  της Μεραρχίας προχωρούσε ταχύτερα.
Πριν δυο χρόνια εμφανίστηκε η δυνατότητα- επιλογή αυτή. Ιδού πως εξελίχθηκε. Πέρασαν μήνες έως ότου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας συμφώνησε να παραχωρήσει απευθείας τμήμα του οικοπέδου που δικαιούται ο Δήμος Κιλκίς στο ΤΑΧΔΙΚ ώστε να ξεκινήσει η ΘΕΜΙΣ την κατασκευή
Οι μήνες περνούσαν και πάλι μέχρι που στο υπουργείο Άμυνας άλλαξαν γνώμη. Να λάβετε στο Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση που να ζητάτε την παραχώρηση του οικοπέδου σε εσάς και εσείς να το παραχωρήσετε στο ΤΑΧΔΙΚ, ήταν ο νέος φετφάς του υπουργείου.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι έλαβαν και πάλι την απόφαση που τους όρισε ο γραφειοκράτης της Άμυνας. Πέραν κι άλλοι μήνες και συνολικά δυο χρόνια από την επιλογή της Μεραρχίας, η οποία προκρίθηκε από το Δήμο Κιλκίς  ως δήθεν ταχύτερη.
Και στις αρχές Αυγούστου ήρθε το τελειωτικό χτύπημα. Το υπουργείο τώρα ζητά μελέτες επί μελετών και εγκρίσεις επί εγκρίσεων για να κινηθεί η διαδικασία κατασκευής.
Δηλαδή μερικά χρόνια ακόμα! Κι αν θεωρείτε υπερβολική την εκτίμηση, δημοσιεύουμε αυτολεξεί το νέο έγγραφο του Υπουργείου Άμυνας.
Τελικά και η γραφειοκρατία, πέραν της βλακείας,  αποδεικνύεται σε αυτόν τον τόπο ακατανίκητη.

Υπουργείο Άμυνας: Φέρτε μελέτες και εγκρίσεις

 Ιδού τι αναφέρει στο από 2 Αυγούστου έγγραφό του το Υπουργείο Άμυνας.
“Αφού λάβαμε υπόψη τα (α) και (β) σχετικά, τον Ν. 2745/99 και προκειμένου να προχωρήσει η αποδέσμευση-αξιοποίηση των στρatοπέδων του θέματος, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
α. Το ΥΠ.ΕΘ.Α. κινούμενο πάντοτε στα πλαίσια πνεύματος καλής συνεργασίας με τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και τους λοιπούς Φορείς συμβάλλει αποφασιστικά στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών και προσπαθεί πάντοτε να βοηθήσει στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων.
β. Σύμφωνα με το πνεύμα αυτό θα πρέπει να κινούνται και οι Ο.Τ.Α. και να αξιοποιούν τα αποδεσμευόμενα στρατόπεδα, από κοινού με την Υ .Α.Μ.Σ. και σύμφωνα με τον Ν. 2745/99. Έτσι εξυπηρετούνται κατ’ αρχή οι ίδιοι αλλά και το Τ.Ε.Θ.Α. με τις πολεοδομημένες εκτάσεις που του απομένουν.
γ. Ο Δήμος Κιλκίς θα πρέπει με νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίοy να προχωρήσει στην ανάθεση σύνταξης των απαραίτητων, για την αξιοποίηση των στρατοπέδων, Μελετών.
δ. Ο Μελετητής θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία, τόσο με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου όσο και με την Υ.Α.ΜΣ.
ε. Η τελική πρόταση πολεοδόμησης των στρατοπέδων που θα επιλέγει, θα πρέπει να ικανοποιεί τόσο το Δήμο, με τις κοινωφελείς (πχ Δικαστικό Μέγαρο) και τις κοινόχρηστες εκτάσεις που θα αναλογούν σ’ αυτόν, όσο και το Τ.Ε.Θ.Α. με την αξιοποίηση των πολεοδομούμενων εκτάσεων, είτε και στα δύο (2) στρατόπεδα είτε συνολικά σε ένα από αυτά.
στ. Οι Μελέτες θα πρέπει να εγκριθούν τόσο από το ΥΠ.ΕΘ.Α. όσο και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
ζ. Μετά την  έγκριση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., θα γίνουν ενέργειες παραχώρησης κατά κυριότητα από το Τ.ΕΘ.Α. στο Δήμο, σύμφωνα με τον Ν. 2745/99, του αναλογούντος ποσοστού της έκτασης των στρατοπέδων.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και την ανάλογη ενημέρωσή μας.”