Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 10:37:00 μμ
Πέμπτη, 27 Μαϊος 2010 23:19

Ζητείται φιλότιμο και από το κράτος

akropotamia


Οι κάτοικοι της Ακροποταμιάς αναστατώθηκαν την Κυριακή όταν το ποτάμι τους βρώμισε με απόβλητα κτηνοτροφικής μονάδας που ξεχείλισαν από πρόχειρη δεξαμενή σε αγροτική περιοχή του Επταλόφου.  Το ποτάμι τους, παραπόταμος του Γαλλικού από όπου, υπενθυμίζουμε, υδρεύεται το Κιλκίς αλλά και η δυτική Θεσσαλονίκη, έγινε αγνώριστο. Τα ψάρια ψόφησαν, η ευρύτερη περιοχή κατακλύστηκε από ανυπόφορη δυσοσμία. Το δίκιο τους βουνό, καθώς μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που απόβλητα της ίδιας μονάδας ρυπαίνουν το ποτάμι τους.  Το πρωί της Τετάρτης λοιπόν αντιπροσωπεία κατοίκων του χωριού έκαναν ωριαία συμβολική κατάληψη στο γραφείο του Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχίας.
Ήταν εκεί ο προϊστάμενος του Τμήματος Νίκος Ράπτης, πήγε και ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας και στη συζήτηση που ακολούθησε δόθηκε η ευκαιρία και στους κατοίκους να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, αλλά συνάμα να ενημερωθούν για τις μέχρι τώρα ενέργειες του Τμήματος σε βάρους του γνωστού – αγροτοσυνδικαλιστή μάλιστα- κτηνοτρόφου.
Είχε τα δίκια του κι ο Νίκος Ράπτης, ο προϊστάμενος του Τμήγματος: «Μηνύσεις κάναμε, πρόστιμα υποβάλλαμε, στο αυτόφωρο τον πήγαμε… τι άλλο να κάνουμε...;» αναρωτιόταν όταν τον ρωτήσαμε τι απάντησε στις διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Τα απόβλητα ξεχείλισαν από την  πρόχειρη δεξαμενή του κτηνοτρόφου λόγω των βροχοπτώσεων των ημερών και της θέσης της δεξαμενής. Διότι δίκιο έχει κι ο κτηνοτρόφος. Και αυτό διεκτραγωδεί κάθε φορά που στέκεται μπροστά στο δικαστή που τον ρωτά γιατί ρυπαίνει το ποτάμι.
«Δεν θέλω να ρυπάνω, για εμένα η κοπριά έχει αξία γιατί την χρησιμοποιώ για τη λίπανση των χωραφιών και των λιβαδιών. Έχω καταθέσει πλήρη φάκελο για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας των αποβλήτων και τρία χρόνια τώρα περιμένω έγκριση από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας…»
Αναμφίβολα η διαρροή μπορούσε να προληφθεί με το άδειασμα της δεξαμενής πριν την βροχή. Επομένως ακέραιη η ευθύνη του. Αλλά τις ευθύνες του κράτους που καθυστερεί τρία χρόνια τώρα τη δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας που θα σέβεται και το περιβάλλον ποιος και σε ποιον θα τις καταλογίσει;