Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021, 12:51:55 πμ
etpa

Αγροτικά νέα

Με ερωτήσεις μας από τις 6.10.2020 έχουμε θέσει τα ερωτήματα σχετικά με τον υπαρκτό κίνδυνο να μείνουν εκτός της νέας ΚΑΠ σημαντικές εκτάσεις βοσκοτόπων που η χώρα μας έπρεπε από το 2020 να τις έχει ενσωματώσει στις επιλέξιμες εκτάσεις.

Διπλασιάζεται στα 12.325.290 ευρώ ο προϋπολογισμός του Ελληνικού Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος για καθένα από τα έτη 2021 και 2022, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Ελπιδοφόρα και πολύ καλή ήταν η οινοποιητική χρονιά του 2020 για τα κρασιά της Γουμένισσας που ανήκουν στην κατηγορία Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάταξης οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα για το 2020, στην οποία έξι κρασιά από ισάριθμα οινοποιεία με ετερογένεια στη σύνθεση και από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα πέρασαν όλα από τον οργανοληπτικό έλεγχο, κατακτώντας μεγαλύτερο του μέσου όρου της βαθμολογίας.

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 15:47

Κιλτίδης: Για την Ύπαιθρο, ή τώρα ή ποτέ

Συντάκτης: Eidisis.gr

Εισήγηση του κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη, Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και π. Υφυπουργού ΥΠΑΑΤ, στην διαδικτυακή ημερίδα, στις 15 Ιουλίου 2021, με θέμα «Έξυπνα Χωριά και καινοτόμα οικοσυστήματα για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου».

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 10:31

Ανάδειξη των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα

Συντάκτης: Eidisis.gr

Θετική ήταν η ανταπόκριση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην πρωτοβουλία σύστασης ομάδας εργασίας για τη μελέτη της Ζώνης Παραγωγής Ονομασίας Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» η οποία ελήφθη τον Ιούνιο του 2021 από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στη διάρκεια συνάντησης με κλιμάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πολλές φορές αναφερθήκαμε στα παράδοξα και τις στρεβλώσεις της αγοράς εργασίας στην δεινώς πληγείσα από την κρίση χώρα μας. Και μπορεί η ανεργία να βρίσκεται ένα δυο σκαλιά κάτω από το 20% αλλά η αλήθεια είναι πως στις εργασίες δεύτερης και τρίτης ποιότητας (εργάτες γης για τη συλλογή των καρπών και τη φροντίδα καλλιεργειών, βοσκοί σε στάνες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις) η ανεργία είναι μηδενική.

Δημοσιεύθηκε η υπ’αριθμ. 106/2021 απόφαση του Ειρηνοδικείου Κιλκίς , η οποία επιτρέπει στον υπό εκκαθάριση Αγροτικό Συνεταιρισμό με την επωνυμία «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ Ν. ΚΙΛΚΙΣ» με τον διακριτικό τίτλο «Η ΕΝΩΣΗ», την με ελεύθερη εκποίηση πώληση των ακινήτων του Αγροτικού Συνεταιρισμού, και ορίζει τόπο διενέργειας όλων των πράξεων της ελεύθερης εκποίησης τα γραφεία του υπό εκκαθάριση συνεταιρισμού. Τα προς εκποίηση ακίνητα είναι:

Εκείνο το δίμηνο από τις αρχές Απριλίου έως και τα τέλη του Μάη, όπου αντί να πέσει μια βροχή της προκοπής, ο τόπος ξεράθηκε από την ανομβρία και τα σπαρτά υπέφεραν κι από τους πρώιμους μαγιάτικους καύσωνες είναι η αιτία της φετινής κακοδαιμονίας. Και σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθαν και οι μπόρες του Ιουνίου και το κακό παράγινε.

Ετούτες οι βροχές, οι αχρείαστες αρχομένου του θερισμού, αν έπεφταν στις αρχές Μάη φέτος θα γέμιζαν οι τσέπες του αγροτών. Αλλά ας ξεκινήσει με το καλό ο θερισμός στο νομό Κιλκίς και βλέπουμε που θα σταθεί η ζημιά.
Τα πρώτα δείγματα της φετινής σιτοδείας, στα κριθάρια, είναι ενθαρρυντικά έως λίαν ικανοποιητικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr.

Η σύσταση ομάδας εργασίας από τους οινοποιούς- που παραλαμβάνουν κρασιά από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς -με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Κιλκίς και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) -η οποία θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και οργάνωση μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών με θέματα που αφορούν τη Ζώνη Παραγωγής Ονομασίας Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» και τις ιδιαιτερότητες που την χαρακτηρίζουν, αποφασίστηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με στελέχη της ΔΑΟΚ ΠΕ Κιλκίς και οινοποιούς στην Π.Ε. Κιλκίς.

Σελίδα 1 από 101