Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 3:59:13 πμ
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 13:39

Αλωνισμός σιτηρών στο ν. Κιλκίς: Μέτρια παραγωγή ο ξηρικός κάμπος - Καλύτερες αποδόσεις σε Παιονία - Λεκανοπέδιο

Να ξεκινήσουμε από τα καλά νέα: Ύστερα από πολλά χρόνια ο Ιούνιος φέρεται στοργικά στους αγρότες μας και οι καθημερινές μπόρες του παρελθόντος αποτελούν …παρελθόν. Τα σιτάρια μας έχουν τιμή 12 στις πρωτεΐνες, και το νούμερο αυτό αποτελεί διαβατήριο ποιότητας και καλής τιμής οψέποτε ανοίξει η αγορά.

Δεύτερο καλό νέο: Στα καλά χωράφια – όρα Παιονία, λεκανοπέδιο Μουριών- τα οποία δέχθηκαν τη σωστή καλλιεργητική φροντίδα η απόδοση στα σκληρά στάρια άγγιξε αν δεν ξεπέρασε και τα 400 κιλά.

Οίκοθεν νοείται πως όποιος …ξέχασε να σπείρει με τη σωστή ποσότητα και ποιότητα σπόρου ή λησμόνησε να ρίξει λιπάσματα βλέπει τη μισή απόδοση – κι αν την βλέπει κι αυτήν.

Πάμε στο τρίτο καλό  νέο. Η τιμή στο σκληρό ξέφυγε από τα 30 λεπτά και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών σύντομα θα βρίσκεται και στα 35 λεπτά. Οι αγρότες παρέδωσαν με το σύστημα της ανοιχτής τιμής και αναμένουν. Αυτό κάνουν εξάλλου τα πολλά τελευταία χρόνια.

Σημειώνουμε ότι στον κάμπο του νομού ο θερισμός-αλωνισμός ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα. Στα Κρούσια οσονούπω αρχίζει και απομένουν μόνο τα ορεινά της Παιονίας.

Και κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά νέα κι αρχίζουν τα συνήθη στο σιτοπαραγωγικό νομό μας.

Ο κάμπος της επαρχίας Κιλκίς κινείται αναφορικά με τις αποδόσεις σε μέτρια έως πολύ μέτρια επίπεδα. Κοινώς: Τα χωράφια με απόδοση έως 200 κιλά ανά στρέμμα στο σκληρό αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία.

Καλύτερη είναι η εικόνα στα μαλακό και στα κριθάρια: Αποδόσεις έως 300 κιλά στο μαλακό και έως 400 κιλά στο κριθάρι είναι συνηθισμένες.

Δεύτερο κακό:  Η τιμή στα κριθάρια και το μαλακό είναι για τ’ ανάθεμα. Κάπου μεταξύ 20 και 22 λεπτών κινείται κι άντε να δουν προκοπή οι αγρότες μ’ αυτές τις τιμές.

Θα μπορούσε να πάει καλύτερα ο κάμπος, ο ξηρικός κάμπος, αν έβρεχε λίγο νωρίτερα. Θα μπορούσε όμως και να καταστραφεί πλήρως η φετινή παραγωγή αν αργούσαν λίγο ακόμα οι βροχές.

Μέτρια χρονιά λοιπόν ή τ’ είχες Γιάννη μ’ τ’ είχα πάντα.