Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020, 12:19:36 πμ
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 22:14

Δεκέμβρη θα πληρωθούν την επιδότηση και οι καστανοπαραγωγοί του Πάικου

Συντάκτης:

Η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς άφησε κάμποσες εκκρεμότητες στο νομό με σημαντικότερες εκείνες που αφορούν στα καστανοτεμάχια και στους δασικούς χάρτες.
Έτσι οι περισσότεροι παραγωγοί της Παιονίας (Γρίβα, Καστανερή, Κούπα και Κάρπη) που είχαν δηλώσει και καστανοτεμάχια στον ΟΣΔΕ βρέθηκαν εκτός ...ταμείου στις 26 Οκτωβρίου ημέρα που πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των δικαιούχων επιδότησης.


Πρόκειται για μερικές εκατοντάδες παραγωγών των χωριών αυτών που φέτος, παρότι άλλες χρονιές εισέπρατταν κανονικά την επιδότηση, βρέθηκαν προ εκπλήξεως.
Απευθυνθήκαμε στον αρμοδιότερο γνώστη του θέματος, τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Γιαννόπουλο, διευθυντικό στέλεχος της Πύλης ΓΑΙΑ στο Κιλκίς.
Ο κ. Γιαννόπουλος με δήλωσή του σε λίγες γραμμές περιέγραψε και το πρόβλημα και την περαιτέρω εξέλιξη του θέματος:
"Στο ν. Κιλκίς έχει γίνει επικαιροποίηση του χαρτογραφικού υποβάθρου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποια καστανοτεμάχια που πέρυσι ήταν επιλέξιμα προς επιδότηση, προς το παρόν να φαίνονται ως μη επιλέξιμα.
Ήδη στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν υποβληθεί αιτήματα για τα τεμάχια αυτά από τις Πύλες εισόδου στις οποίες οι παραγωγοί έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις καλλιέργειάς τους.
Σύμφωνα με προερχόμενες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμήσεις τα εν λόγω αιτήματα θα παράξουν αποτέλεσμα εντός του Νοεμβρίου, με στόχο οι παραγωγοί να πληρωθούν χωρίς προβλήματα κατά την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, στα μέσα Δεκεμβρίου."
Όταν ρωτήσαμε τον κ. Γιαννόπουλο κατά πόσο είναι βάσιμη η εκτίμηση αυτή απάντησε ότι και ο ίδιος εκτιμά ότι η όλη διαδικασία που ξεκίνησε θα τελεσφορήσει, τα όποια προβλήματα που ανέκυψαν θα αντιμετωπιστούν ώστε οι καστανοπαραγωγοί να πληρωθούν κανονικά με την εξόφληση των επιδοτήσεων.
Σημειώνουμε πάντως ότι πέραν των λίγων εκατοντάδων αγροτών που λόγω καστανοτεμαχίων δεν πληρώθηκαν κανονικά το 70% της βασικής ενίσχυσης, αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισαν στο νομό και άλλοι δικαιούχοι αγρότες λόγω κυρίως της διαδικασίας αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες του νομού, οι οποίοι ως γνωστόν δεν έχουν κυρωθεί ακόμα.
Είναι μια ταλαιπωρία γραφειοκρατική που αντιμετωπίζουν για όσο καιρό δεν θα έχουν κυρωθεί οι χάρτες.
Τέλος, κι αυτή ας είναι μια χρήσιμη υπόμνηση: Στο ν. Κιλκίς υπάρχουν κάμποσες δεκάδες παραγωγών που δεν πληρώθηκαν για έναν απλούστερο λόγο. Δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις για το 2017. Επειδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ πριν πληρώσει και την εξόφληση του Δεκεμβρίου θα ζητήσει στοιχεία από το ΚΕΠΠΥΟ, είναι φρόνιμο για τους παραγωγούς αυτούς να σπεύσουν υποβάλλοντας τη δήλωση. Αλλιώς θα αναμένουν μάταια.