Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 10:26:44 μμ
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 22:17

Ένας στους πέντε δεν έσπειρε, οι μισοί δεν θα θερίσουν κι όλοι θα πεινάσουν

Η κακή χρονιά φάνηκε από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις σε όλη την περίοδο από το περσινό φθινόπωρο έως και τις αρχές της Άνοιξης. Ένα στα πέντε χωράφια του Κιλκίς δεν καλλιεργήθηκε με τα σιτηρά, ενώ οι πληγές επεκτάθηκαν και σε άλλες καλλιέργειες κυρίως λόγω πλημμυρών.
Κατά οξύμωρο σχήμα όμως οι πολλές βροχές της περιόδου αυτής έκαναν τη μικρότερη ζημιά, ενώ η ανομβρία από τα μέσα του Μαρτίου και εντεύθεν κατέστρεψε κι εκείνα τα χωράφια με σιτηρά που σπάρθηκαν, αλλά δεν θα θεριστούν!


Δυστυχώς και σύμφωνα με εκτιμήσεις όλων των ειδικών περί το θέμα η φετινή καλλιεργητική περίοδος μέλλει να αποδειχθεί η χειρότερη των τελευταίων 40 ετών.
Χωράφι με παραγωγή πάνω από 100 κιλά/στρέμμα θα είναι …συλλεκτικό, το 20% δεν σπάρθηκε και τουλάχιστον το 40% δεν πρόκειται να θεριστεί. Κι αυτό επειδή η παραγωγή δεν αναμένεται μεγαλύτερη των 50-60 κιλών / στρέμμα η αξία της οποίας δεν αρκεί ούτε για τη δαπάνη του θερισμού που ανέρχεται στα 9-10 ευρώ /στρέμμα. Στο υπόλοιπο 40% των χωραφιών που θα θεριστεί οι αγρότες δεν αναμένουν αποδόσεις μεγαλύτερες των 100-1200 κιλών/στρέμμα. Δηλαδή κι όπου θα θερίσουν η αξία της παραγωγής τους θα καλύπτει ούτε καν το μισό κόστος παραγωγής!
Συμπληρώνεται έτσι η εικόνα απόγνωσης των αγροτών του νομού που ελπίζουν μόνο στο μη χείρον – κι όμως υπάρχει. Να μην  υπάρξουν  συνέπειες στο ύψος των κοινοτικών επιδοτήσεων. Διότι κακά τα ψέματα: Οι επιδοτήσεις είναι που συντηρούν ακόμα – όσο συντηρούν- τα αγροτικά νοικοκυριά του νομού. Δυστυχώς, δυστυχέστατα …αλλά αυτή είναι η αποκαρδιωτική εικόνα της ισχυρής Ελλάδας.