Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020, 11:48:32 μμ
Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 20:59

Επιτέλους: Κατάλαβαν το αυτονόητο!

Συντάκτης:

"Μάλλιασε η γλώσσα" των κτηνοτρόφων του Κιλκίς να φωνάζουν πως η αγορά γάλακτος διαστρέφεται σε βάρος τους από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές. Να ζητούν το αυτονόητο: την εφαρμογή όσων διαλαμβάνονται στο Ισοζύγιο Γάλακτος. Τον έλεγχο της λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων γάλακτος που έχουν οδηγήσει τον κλάδο της κτηνοτροφίας σε αφανισμό με τις τιμές να κατρακυλούν και να βρίσκονται ήδη σε συγκρίσιμα επίπεδα με τις τιμές Βουλγαρίας.


Κι έπειτα από καιρό η κυβέρνηση είδε το φως το αληθινό: Η ΕΛΓΟ Δήμητρα προχώρησε σε ελέγχους από τους οποίους αποκαλύφθηκε η παραβατικότητα πολλών μεταποιητικών επιχειρήσεων γάλακτος, παραβατικότητα που εξηγεί πολλά από τα δεινά που υφίστανται οι παραγωβγοί.
Σε κάθε περίπτωση και παρά την καθυστέρηση, η σωρεία προστίμων που επέβαλλε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για παραβάσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα προϊόντα του γάλακτος και του κρέατος αναμένεται να λειτουργήσει προς όφελος τω παραγωγών, εξισορροπώντας τη λειτουργία της αγοράς. Ήδη μάλιστα οι υγιείς δυνάμεις της κτηνοτροφίας, μεταξύ των οποίων και μεταποιητικές επιχειρήσεις που δεν υπέκυψαν στον πειρασμό της παραβατικότητας, έχουν ξεκινήσει να εκφράζουν την ικανοποίησή για τις εξελίξεις αυτές, με πρώτους και σημαντικότερους βεβαίως τους κτηνοτρόφους.
Η αποκάλυψη της ευρείας παραβατικότητας προσμετράται στα θετικά, αλλάκαι συνάμα εκθέτει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία δια στόματος του υπουργού κ. Αποστόλου στις επανειλημμένες εκκλήσεις των κτηνοτρόφων για εφαρμογή του ισοζυγίου γάλακτος απαντούσε - και στο Κιλκίς σχετικά πρόσφατα- πως με βάση των στοιχεία - ποιας άραγε υπηρεσίας;- το πρόβειο γάλα είναι πλεονασματικό στην χώρα μας!
Και είναι καιρός να εκκαθαριστεί “η κόπρος του Αυγεία” που έχει σωρευτεί στις κατ΄όνομα ελεγκτικές υπηρεσίες.

Ιδού όμως αυτούσια η ανακοίνωση του ΕΛΓΟ Δήμητρα
Η Διοίκηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού κατά τη συνεδρίαση του στις 12 Ιουλίου 2018 ομόφωνα αποφάσισε τα ακόλουθα:
• Την αποστολή στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τις νόμιμες ενέργειες αναφοράς και έκθεσης ελέγχου, που πραγματοποιήθηκε στις 07.05.2018 από μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών – ελεγκτών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Β. Ελλάδος σε εταιρεία «Σφαγείο – Εμπορία Κρέατος», που εδρεύει στη Θεσσαλία και φέρεται ότι την περίοδο από 14.03.2018 έως 7.05.2018 διέθεσε στην αγορά επτακόσια τριάντα τέσσερα (734) αρνιά προέλευσης «Ρουμανίας» ως «Ελληνικά».
• Την βεβαίωση προστίμων προς είσπραξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), που έχουν επιβληθεί σε δεκαεννέα (19) επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίες καθυστέρησαν ή δεν υπέβαλαν τη «Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος» για το έτος 2016 και τα οποία πρόστιμα έχουν καταστεί οριστκά.
• Την επιβολή προστίμου σε σαρανταμία (41) επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που δεν υπέβαλαν έγκαιρα ή καθόλου τη «Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος» για μέρος ή όλο το έτος 2017.
• Την εισήγηση και αποστολή πίνακα είκοσι τεσσάρων (24) επιχειρήσεων αγοραστών γάλακτος στη Δ/νση Αξιοποίησης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος & Γαλακτοκομικών Προϊόντων του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να τους επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΚΥΑ 2038/133890/2.12.2015 (ΦΕΚ 2711Β). Οι επιχειρήσεις αυτές δεν δήλωσαν, ως όφειλαν στοιχεία εισκομίσεων αγελαδινού, πρόβειου ή/& γίδινου γάλακτος κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017.