Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 12:33:37 μμ
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009 04:25

Επιτυχημένα παραδείγματα αγροτοοικονομικής ανάπτυξης & δυνατότητες χρηματοδότησης

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι η αναφορά σε δύο επιτυχημένα παραδείγματα αγροτοοικονομικής ανάπτυξης που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων, και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης.
Τα παραδείγματα αγροτοοικονομικής ανάπτυξης τα οποία θα αναφέρουμε είναι τα παρακάτω :
1. Ο γυναικείος αγροτικός συνεταιρισμός (Γ.Α.Σ) παραδοσιακών προϊόντων του Αγ. Αντωνίου στη Θεσσαλονίκη.
2. Η επιχείρηση των Αδελφών Βαρδαξή στα Φίλια της Λέσβου.


Όσον αφορά τον Γ.Α.Σ του Αγ. Αντωνίου, η αιτία για την δημιουργία του ήταν η έλλειψη αμειβόμενης απασχόλησης και η ανάγκη αύξησης του οικογενειακού εισοδήματος, αυτή τη στιγμή και μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας, σκοπός του Γ.Α.Σ του Αγ. Αντωνίου είναι η απασχόληση των αγροτισσών γυναικών, η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος τους, η ανάπτυξη του τόπου, η διατήρηση και η διάδοση της παράδοσης.
Ο Γ.Α.Σ Αγ. Αντωνίου παράγει χειροποίητα προϊόντα  με συνταγές που αντανακλούν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου, επιπλέον ο συνεταιρισμός συμμετείχε στα Ο.Π.Α.Α.Χ και εκσυγχρόνισε τις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου του, πιστοποίησε την παραγωγική διαδικασία με σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων, ίδρυσε το καφεγλυκοπωλείο στην είσοδο του χωριού, ενώ προσφέρει και υπηρεσίες όπως η αγορά των προϊόντων μέσω internet, catering.
Το δεύτερο παράδειγμα το οποίο θα αναφέρουμε είναι η ιστορία των τριών αδελφών Βαρδαξή και λαμβάνει χώρα σε ένα όμορφο αλλά υπερβολικά άγονο τόπο, στα Φίλια της Λέσβου.
Τα δύο αδέλφια Βαρδαξή ζούσαν και εργάζονταν στην Αμερική, ενώ ο τρίτος αδελφός είχε τελειώσει την Γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων και ζούσε στην Ελλάδα.
Κάποια στιγμή τα δύο αδέλφια μαζί με τις συζύγους των οι οποίες έχουν Αμερικάνική εθνικότητα και υπηκοότητα  πήραν την απόφαση να επιστρέψουν στο χωριό τους και να ασχοληθούν με την Κτηνοτροφία.
Ταυτόχρονα ο τρίτος αδελφός συμμετείχε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης (Ο.Π.Α.Α.Χ) και δημιούργησε μία μικρή αλλά πλήρως εξοπλισμένη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος με σκοπό τη παραγωγή προϊόντων από το γάλα το οποίο παρήγαγαν τα δύο του αδέλφια, εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι στη συγκεκριμένη μονάδα εργάζονται και οι σύζυγοι τους, με αποτέλεσμα όλα τα ενήλικα μέλη των οικογενειών τους να έχουν εργασία και η επιχείρηση να πηγαίνει πολύ καλά.
Όσον αφορά τις ήδη υπάρχουσες δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων είναι οι παρακάτω:
1. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων και των γυναικών με ποσοστό επιχορήγησης από 50 – 60 %.
2. Ο αναπτυξιακός νόμος.
Ενώ οι προγραμματισμένες δράσεις ΕΠΑΝ ΙΙ για το έτος 2009 είναι οι κάτωθι :
1. Η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών και στον τουρισμό με ποσοστό επιχορήγησης από 55-65 %.
2. Εξελίσσομαι 2009 για μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
3. Σύγχρονη επιχείρηση 2009.
4. Μετεγκατάσταση 2009 (Ποσοστό επιχορήγησης 50% έως 60%).
5. Πράσινη Επιχείρηση 2009 (Ποσοστό επιχορήγησης 50% έως 60%).
6. Στηρίζω 2009 (Ποσοστό επιχορήγησης 50% έως 60%).
7. Εξελίσσομαι 2009(Ποσοστό επιχορήγησης 30% έως 50%).
8. Μετοικώ 2009 (Ποσοστό επιχορήγησης 50% έως 60%).
Με βάση λοιπόν τα παραδείγματα τα οποία αναφέραμε παραπάνω, και την προσωπική εμπειρία, αυτό το οποίο έχουμε να προτείνουμε προς τους υποψήφιους επενδυτές είναι η δημιουργία συγκριτικού πλεονεκτήματος μέσω της διαφοροποίησης των παραγόμενων αγαθών έτσι ώστε να καλυφθούν ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες των καταναλωτών.
Για αυτό το λόγο θα πρέπει όταν σκεφτόμαστε την δημιουργία μίας επιχείρησης να εξετάζουμε τη δύναμη και τις δυνατότητες των τωρινών ανταγωνιστών, των συμμάχων, των πελατών, των προμηθευτών ,των δυνητικών ανταγωνιστών αλλά και την δυνατότητα να κάνει διαφορετικά μία επιχείρηση αυτό που ήδη κάνει.
Ολοκληρώνοντας το άρθρο μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα. Ιωαννίδου από τον Γ.Α.Σ Αγ. Αντωνίου και τον κ. Β. Βαρδαξή.
Για πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Ευάγγελο Τασιούλη (κιν: 6937444254), ενώ για πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία τροφίμων, μπορείτε να απευθυνθείτε στην επιχείρηση FOODTEC, υπόψη κ. Δημοσθένη Τριανταφυλλίδη (κιν: 6944324715).