Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021, 2:33:36 μμ
etpa
Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 15:53

Ερώτηση Φραγγίδη για αποζημιώσεις σε παραγωγούς σκληρού σίτου του ν. Κιλκίς

Συντάκτης:

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη (αρ. πρωτ.  10226/30.9.2020), κατέθεσε ο κ. Γιώργος Φραγγίδης, βουλευτής νομού Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής, με την οποία θέτει το θέμα της καθυστέρησης της πληρωμής των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ- ΠΣΕΑ) 2017 στους πληγέντες παραγωγούς του νομού Κιλκίς, που αφορούν στην ξηρασία των δημητριακών (σκληρός σίτος).

 

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν νομοί που έχουν ήδη αποζημιωθεί, όπως ο όμορος νομός Σερρών, ρωτά τον Υπουργό: 1) Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία πληρωμής των ΚΟΕ-ΠΣΕΑ ΤΟΥ 2017 και 2) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αποζημιώσεων για το νομό Κιλκίς.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη

Θέμα: «Πληρωμή Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ- ΠΣΕΑ) 2017»

Ο ΕΛΓΑ, κατόπιν σχετικής ανάθεσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  το έτος 2018 ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2017»: «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (ανεμοστρόβι- λους, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, ξηρασία, παγετό, υπερβολικές βροχοπτώσεις, υψηλές  θερμοκρασί- ες, χαλαζόπτωση, χιονοπτώσεις) κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2017».

Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν ως επιλέξιμες ενίσχυσης:

Α. Ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο,  πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολίσθηση, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθή κες (ανεμοθύελλες, παγετός, υπερβολικές βροχοπτώσεις, χαλάζι, χιονοπτώσεις).

Β. Ζημιές απώλειας παραγωγής από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, διακυμάνσεις θερμοκρασίας) σε καλλιέργειες, που σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΥΠΑΑΤ το κατώτατο όριο απωλειών της παραγωγής κατά το έτος ζημιάς (2017) υπερβαίνει το 30%, σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή των προηγούμενων τριών ετών, σε επίπεδο Π. Ενότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι πληγέντες παραγωγοί υπέβαλλαν ηλεκτρονικά στους Δήμους που ανήκαν οι ζημιωθείσες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, μέσω των εξουσιοδοτημένων ανταποκριτών του ΕΛ.Γ.Α, τις  σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης .

Οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί και οι διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων, ορίζονταν στις διατάξεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΦΕΚ 4562/Β/2016) και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του προγράμματος.  

Δύο περίπου χρόνια μετά από την κατάθεση των αιτήσεων, οι παραγωγοί του νομού Κιλκίς δεν έχουν πληρωθεί τις αποζημιώσεις τους, που αφορούν στην ξηρασία δημητριακών (σκληρός σίτος) για το έτος 2017, ενώ έχουν πληρωθεί επιλεκτικά ορισμένοι νομοί, όπως ο όμορος νομός Σερρών. Η συγκεκριμένη πληροφόρηση έχει επιφέρει ανησυχία στους αγρότες του νομού Κιλκίς, που  θεωρούν  τον εαυτό τους αδικημένο από τη μεγάλη διάρκεια αναμονής. Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1) Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία πληρωμής των ΚΟΕ-ΠΣΕΑ ΤΟΥ 2017;

2) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αποζημιώσεων για το νομό Κιλκίς;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος Φραγγίδης