Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, 3:22:13 μμ
etpa
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 16:08

Γιώργος Στύλιος: Ηλθε, είδε, και άφησε προίκα τρία έργα και ισάριθμες μελέτες για το ν. Κιλκίς

Συντάκτης:

Αν η χρησιμότητα της επίσκεψης ενός υπουργού μετριέται με το ύψος της χρηματοδότησης  έργων που ενέκρινε τότε η επίσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στύλιου σε λεκανοπέδιο Μουριών και περιοχή Γουμένισσας κρίνεται απολύτως θετική. Προς τούτο συνετέλεσε τα μέγιστα και η παρουσία στο κυβερνητικό κλιμάκιο του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά καθώς φρόντισε για την «πολιτική ωρίμανση» των αιτημάτων χρηματοδότησης των έργων, προσκαλώντας προς τούτο τον συνάδελφό του υφυπουργό του αρμόδιου για τα αγροτικά θέματα υπουργείου.

 

Ποια έργα χρηματοδοτούνται και των οποίων την κατασκευή εξήγγειλε ο κ. Στύλιος;

Α. Την αντικατάσταση του υπόγειου δικτύου άρδευσης στο Σταθμό Μουρών , σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του οικείου ΤΟΕΒ με 500.000 ευρώ

Β. Την κατασκευή «Λιμνοδεξαμενής εξισορρόπησης – αποθήκευσης» 17.000 κ.μ. στη τοπική κοινότητα Λιβαδίων. Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 493.000 ευρώ, είναι ώριμο  για  ένταξη από τις 29 Αυγούστου 2014 όταν και εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου και έτσι ολοκληρώθηκε η προετοιμασία ωρίμανσης (τεχνικές μελέτες   – τεχνικό δελτίο – έγκριση περιβαλλοντικών όρων).

Το κυβερνητικό κλιμάκιο ξεκίνησε την περιοδεία του από το λεκανοπέδιο όπου βρισκόταν ο Δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης και τοπικά αυτοδιοικητικά στελέχη. Έγινε αυτοψία στη λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 40.000κ.μ. και αργότερα σύσκεψη στο δημαρχιακό μέγαρο.

Το αποτέλεσμα;

Η χρηματοδότηση και άλλων  μελετών για το συνολικό αρδευτικό δίκτυο του λεκανοπεδίου. Ειδικότερα η χρηματοδότηση μελέτης για κατασκευή β’ λιμνοδεξαμενής στο Σ. Μουριών, β’ λιμνοδεξαμενής στην Αγία Παρασκευή και επιπρόσθετα η μελέτη αναβάθμισης του υπόγειου δικτύου Αγίας Παρασκευής.

 

Στη Γουμένισσα

Ο  Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος,  συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά  και από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής Κώστα Μπαγινέτα, επισκέφθηκαν στη συνέχεια τη Γουμένισσα Στο πολιτιστικό κέντρο Γουμένισσας, τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Παιονίας   Κώστας Σιωνίδης , Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι της δημοτικής ενότητας Γουμένισσας,  Πρόεδροι και Μέλη των τοπικών συμβουλίων κοινοτήτων της δημοτικής ενότητας Γουμένισσας, Εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών,    παραγωγικών φορέων και Εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ.

Η συζήτηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου,  επικεντρώθηκε σε δύο μεγάλα έργα υποδομής:

  • Την μελέτη κατασκευής του φράγματος Γουμένισσας πλησίον της Γρίβας, ενός έργου που έχει ανάγκη και ζητά η τοπική κοινωνία εδώ και δεκαετίες και το οποίο θα εξασφαλίσει μελλοντικά τις ανάγκες άρδευσης των αγροτών της περιοχής που αυξάνονται συνεχώς. Οι μελέτες και  η κατασκευή του έργου είναι πολύ μεγάλου κόστους και μπορούν να υλοποιηθούν μόνο αν το έργο   το εντάξει στον προγραμματισμό του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
  • Κατασκευή «Λιμνοδεξαμενής εξισορρόπησης – αποθήκευσης» 17.000 κ.μ. στη τοπική κοινότητα Λιβαδίων. Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 493.000 ευρώ, είναι ώριμο για ένταξη από τις 29 Αυγούστου 2014 όταν και εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου και έτσι ολοκληρώθηκε η προετοιμασία ωρίμανσης ( τεχνικές μελέτες   – τεχνικό δελτίο – έγκριση περιβαλλοντικών όρων).

Ο κ. Στύλιος αφού άκουσε με προσοχή τους συμμετέχοντες, δεσμεύτηκε ότι το έργο των Λιβαδίων θα ενταχθεί σε πρόσκληση που θα ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα και το Υπουργείο θα εντάξει άμεσα στο πρόγραμμα «Γέφυρα» την μελέτη του φράγματος της Γουμένισσας. Επίσης, ενημέρωσε τους παριστάμενους για την νέα ΚΑΠ, για τα προγράμματα νέων αγροτών, για τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας, αγροτικής οδοποιίας, το πρόγραμμα  βιογεωπόνων και το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα.