Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 11:56:51 πμ
Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023 13:35

Η Τράπεζα Πειραιώς προ-χρηματοδοτεί το 100% της επιδότησης για αντιχαλαζικά δίχτυα

Τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ως συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται συνεχώς και επηρεάζουν αρνητικά την αγροτική παραγωγή και το γεωργικό εισόδημα. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, επιδιώκοντας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών έχει ειδικό Μέτρο στήριξης επενδύσεων ενεργητικής προστασίας, που προβλέπει επιχορήγηση του 80% του κόστους εγκατάστασης συστημάτων αντιχαλαζικών διχτυών.

 

Ο σύγχρονος αγρότης, πέραν της προσπάθειάς του να εξασφαλίσει την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων καλείται να διαχειριστεί έκτακτους κινδύνους όπως από μια χαλαζόπτωση μέχρι μια ανεπιθύμητη χρονικά έντονη βροχή ή ένα παγετό. Η Ελλάδα όντας μία χώρα που έχει πληγεί επανειλημμένα από τέτοια φαινόμενα καλείται να προστατεύσει τις καλλιέργειες της και την παραγωγή της. Σήμερα, περισσότεροι από 1.000 γεωργοί, που εντάχθηκαν στη 2η πρόσκληση της δράσης 5.1.1 «Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων στο φυτικό κεφάλαιο (ιδιωτικές παρεμβάσεις)» μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων τους.

Οι συγκεκριμένοι αγρότες έχοντας ήδη την απόφαση ένταξης, η οποία έχει εκδοθεί από τον ΕΛΓΑ, θα πρέπει μέσα στην προβλεπόμενη χρονική περίοδο να βρουν τα χρήματα για την υλοποίηση των έργων, που αφορούν σε προμήθεια καινούργιων συστημάτων προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι, τη βροχή, ηλεκτρικών αντιπαγετικών ανεμιστήρων προστασίας από παγετό κ.ά. Στη συνέχεια υποβάλλουν το αίτημα πληρωμής στην αρμόδια αρχή για να λάβουν την προβλεπόμενη επιχορήγηση.

Η Τράπεζα Πειραιώς, επιδιώκοντας να διευκολύνει την υλοποίηση των έργων αυτών, ιδιαίτερα για αγρότες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το σύνολο της δαπάνης της επένδυσης με δικά τους χρήματα, έρχεται να προχρηματοδοτήσει σήμερα το σύνολο της επιδότησης που φθάνει στο 80% της συνολικής δαπάνης εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτυών, με το υπόλοιπο 20% του προϋπολογισμού εγκατάστασης να υλοποιείται μέσω ιδίων κεφαλαίων. Στη συνέχεια, με την υποβολή του αιτήματος πληρωμής, τα χρήματα της επιχορήγησης οδηγούνται στην αποπληρωμή του δανείου.

Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση φθάνει στο 80% για αντιχαλαζικές επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και στο 100% για Συλλογικά Σχήματα Γεωργών, με συνολικό προϋπολογισμό μέχρι 400.000€ ή 1 εκατ.€, αντίστοιχα.