Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 9:55:11 πμ
etpa
Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 12:06

Ισχυρά ονόματα της οινοποιίας στην παραγωγή του ΠΟΠ Γουμένισσα

Συντάκτης:

Την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Αϊδαρίνη στην Γουμένισσα ο οργανοληπτικός έλεγχος των οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» για τις εσοδείες 2017, 2018 και 2019.

 

Η διαδικασία ελέγχου των ονομαστών κρασιών ολοκληρώθηκε μετά από τις εργαστηριακές αναλύσεις του οίνου «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» και για τις τρείς χρονιές, τον έλεγχο των ποικιλιών και των ποσοτήτων σταφυλιών που παρήχθησαν ανά αμπελοτεμάχιο που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του οίνου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Η επιτροπή καλωσόρισε τα δύο οινοποιεία που απέκτησαν το δικαίωμα παραγωγής  οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ», το οινοποιείο ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ των Στέλιου και Μιχάλη Μπουτάρη και το οινοποιείο ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ των Βασίλη Τσακτσαρλή και Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

Τα νέα οινοποιεία προστέθηκαν στο δυναμικό παραγωγής της «Γουμένισσας» μαζί με τα οινοποιεία που είχαν το δικαίωμα παραγωγής μέχρι σήμερα (Αϊδαρίνης Χρήστος, Τάτσης Στέργιος και Τάτσης Περικλής και το Κτήμα Χατζηβαρύτη του Βαγγέλη Χατζηβαρύτη).

Για την εσοδεία 2017 κατατάχθηκαν στην κατηγορία των κορυφαίων οίνων 48 τόνοι κρασιού(65.000 φιάλες) ενώ για το 2018 και το 2019 με την εισαγωγή των νέων οινοποιείων η ποσότητα του οίνου που κατατάχθηκε έφτασε τους 68τόνους (90.000 φιάλες) για κάθε έτος.

Τα κρασιά που έφτασαν τελικά στην διαδικασία του οργανοληπτικού ελέγχου χαρακτηρίστηκαν από τους οινολόγους, μέλη της επιτροπής ως τεχνικά άρτια. Οι οινολόγοι στα οινοποιεία του Κιλκίς κατάφεραν να δημιουργήσουν νέες σύγχρονες προτάσεις «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ» εμφανώς διαφοροποιημένες από τους αυστηρούς τύπους των προηγούμενων δεκαετιών.

Οι νέες οινικές προτάσεις διακρίνονται καθαρά στην εσοδεία του 2018 και του 2019 ενώ τα κρασιά του 2017 διατηρούν ακόμη τα αυστηρά χαρακτηριστικά των προηγούμενων ετών.

Η γενική εντύπωση των κρασιών χαρακτηρίζεται από αρμονία των επιμέρους χαρακτηριστικών με πλούσια δομή, αυξημένη διάρκεια, φρουτώδη χαρακτήρα και τυπική  ένταση χρώματος.

Στην διαδικασία συμμετείχαν εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ.Α.Ο.Κ Κιλκίς και οι Οινοποιοί της Γουμένισσας.

Στις προτάσεις που κατατέθηκαν κατά την συζήτηση στο τέλος της κατάταξης τέθηκε το ζήτημα ευρύτερης συμμετοχής από οινόφιλους του Κιλκίς και όχι μόνο, ούτως ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η διαδικασία της κατάταξης.