Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, 8:26:41 πμ
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 01:06

Καταρροϊκός στα πρόβατα. Κατάρρευση των κτηνοτρόφων

Με κατάρρευση ενός εκ των πλέον παραγωγικών τομέων της κιλκισιακής οικονομίας, της αιγοπροβατοτροφίας, απειλεί ο καταρροϊκός πυρετός που εμφανίστηκε και στο νομό το τελευταίο 20ήμερο.  Σε καθημερινή βάση αναφέρονται νέα κρούσματα της ασθένειας που προσλαμβάνει διαστάσεις πανδημίας και εκατοντάδες αιγοπρόβατα οδηγούνται σε σφαγή (Αγ. Κυριακή, Ειρηνικό, Θεοδωράκια, Γρίβα, Πυργωτό…) με τους κτηνοτρόφους να ζητούν απεγνωσμένα από την Πολιτεία να λάβει μέτρα ανακούφισης.


«Καθυστέρησε φέτος ο ψεκασμός και τα αποτελέσματα τα εισπράττουμε εμείς. Τουλάχιστον τώρα ας  επιταχυνθεί διότι με τις βροχές και την καλοκαιρία τα κουνούπια θα ξεπαστρέψουν όλα τα κοπάδια μας» διαμαρτύρεται ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Χρήστος Σολομωνίδης. «Αν η Πολιτεία επιδείξει την ίδια αδιαφορία θα καταστραφούν τα 2/3 της  φετινής παραγωγής» προειδοποιεί ο κ. Σολομωνίδης και εξειδικεύει σε ορισμένα παράδοξα που συμβαίνουν: «Πως γίνεται και από την αγορά λείπουν ακόμα και τα φάρμακα (αντιβιοτικά, εντομοαπωθητικά, παρασιτοκτόνα) ; Να υποθέσουμε ότι πρόκειται για μεθόδευση με σκοπό την αύξηση της τιμής τους και την αισχροκέρδεια σε βάρος μας;» διερωτάται.
Ο πρόεδρος και το μέλος του συλλόγου Στέργιος Ορφανίδης εξ ονόματος όλων των πληττόμενων παραγωγών ζητούν:
Άμεσο ψεκασμό
Κονδύλια για το κόστος των φαρμάκων, αφού τώρα οι κτηνοτρόφοι καλ΄πυπτουν εξ ιδίων το κόστος αγοράς.
Κανονική αποζημίωση για το ζωικό κεφάλαιο που χάνουν

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη
Ο Σύλλογος Αιγοπροβατοτρόφων ν. Κιλκίς καλεί όλους τους κτηνοτρόφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την προσεχή Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου (ώρα 11 π.μ.)  μπροστά από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για τις καταστροφικές συνέπειες του καταρροϊκού πυρετού στα κοπάδια τους.