Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 4:48:54 μμ
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008 08:04

Μεγάλη μέρα για τους αγρότες

 Να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση! Αυτή ήταν η παραίνεση που εξέφρασαν σχεδόν όλοι εκ των ομιλητών κατά την τελετή εγκαινίων της λειτουργίας του αρδευτικού δικτύου της Αρτζάν το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Οκτωβρίου.. Ένα από τα όνειρα του αγροτικού κόσμου έγινε πραγματικότητα κατά το ήμισυ και πλέον, αφού παραδίνεται προς χρήση αρδευτικό δίκτυο 12.000 στρεμμάτων, της 2Ζ φάσης, στα οποία θα προστεθούν άλλα 4.000 στρέμματα με επέκταση της εργολαβίας κατά 3 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης.
Το υπολειπόμενο έργο της 1Ζ φάσης θα ποτίσει 11.000 στρέμματα και παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζουν οι τεχνοκράτες και σχετίζονται με την δυνατότητα της λιμνοδεξαμενής να παρέχει επαρκές νερό, φαίνεται πως θα βρεθεί τρόπος και θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ όπως ανέφεραν τόσο ο κ. Κιλτίδης, όσο και ο γενικός γραμματέας της Κ. Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας.
Πάντως σχετική παραίνεση απηύθυναν τόσο ο παριστάμενος Νομάρχης Ευάγ. Μπαλάσκας στο χαιρετισμό του, όσο και ο απών πρώην υπουργός, βουλευτής Σ. Τσιτουρίδης σε μήνυμά του προς τους διοργανωτές Κ. Κιλτίδη και Παπαγιαννίδη.
Το αρδευτικό δίκτυο της 2ζ φάσης των 12.000 στρεμμάτων που παραδίδεται στους αγρότες είχε μελέτη προϋπολογισμού 31.152.000 ευρώ και μετά τη δημοπράτησή του ο συμβατικός προϋπολογισμός (ύστερα από την έκπτωση) κατήλθε στα 22.400.000 ευρώ. Σημειώνουμε ότι η λιμνοδεξαμενή είναι έτοιμη από το τέλος της δεκαετίας του ’90 με πιστώσεις που εξασφαλίστηκαν από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας κατά το 1994 Σταύρο Μαρινίδη.

Χαιρετισμός Δημάρχου Δ. Σμυδάκη
Μετά τον αγιασμό ο Δήμαρχος Πολυκάστρου Δημ. Σμυδάκης χαιρέτισε και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου.
Ειδικότερα ο κ. Σμυδάκης, τόνισε μεταξύ άλλων:
“Σε μια εποχή που οι προβλέψεις των επιστημόνων για τις καλλιέργειες στη χώρα μας είναι δυσοίωνες λόγω του έντονου φαινομένου της λειψυδρίας που απειλεί χιλιάδες νοικοκυριά αγροτών, η κατασκευή της μεγάλης Υδατοδεξαμενής, του αρδευτικού δικτύου της Αρτζάν και των καναλιών δίνει πνοή και αισθήματα αισιοδοξίας στους κατοίκους της περιοχής που σε μεγάλο ποσοστό η κυρίως  ενασχόληση είναι η γεωργία. Ταυτόχρονα δημιουργείται ένας νέος υδροβιότοπος
που σε συνδυασμό με τον Αξιό ποταμό καθιστά την περιοχή μας έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους υδροβιότοπους της πατρίδας μας.
Από τη σημερινή εκδήλωση δεν θα μπορούσαμε να μην μνημονεύσουμε τα ονόματα των εκάστοτε εκπροσώπων του Νομού μας στο Κοινοβούλιο που συνέβαλαν ο καθένας από τη σκοπιά του ώστε σήμερα η έναρξη λειτουργίας του έργου να αποτελεί γεγονός. Αναφέρομαι με χρονολογική σειρά στους κ. Στ. Μαρινίδη και Γιωργ. Φλωρίδη, Βουλευτές  ΠΑ.ΣΟ.Κ., στον κ. Σάβ. Τσιτουρίδη βουλευτή Ν.Δ. και στον νυν Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κων. Κιλτίδη, ο οποίος  με επιμονή αγκάλιασε και διεύρυνε το έργο προσαρτώντας και επιπλέον 4.000 στρέμματα στο αρχικό σχέδιο.
 Να ευχαριστήσω ακολούθως το Γ.Γ. Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Τσιότρα , το Διευθυντή Μελετών και Κατασκευών κ. Αναστόπουλο  του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης και φυσικά τον προϊστάμενο Εγγείων Βελτιώσεων της περιφέρειας  μας  κ. Φράγγου και όλους τους  υπηρεσιακούς παράγοντες.”

Κ. Κιλτίδης:
Και η 1Ζ φάση
«Παραδίδουμε αυτό το σημαντικό έργο στους αγρότες του εύφορου κάμπου του Πολυκάστρου με την πεποίθηση ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης των καλλιεργειών τους» τόνισε κατά το χαιρετισμό του ο κ. Υφυπουργός ενώ σημείωσε ότι το αρδευτικό δίκτυο θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο με ορθολογική διαχείριση του νερού και ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ένας θαυμάσιος υγροβιότοπος.
Ο κ. Κιλτίδης ευχαρίστησε όλους αυτούς που συνεισέφεραν για την υλοποίηση του έργου και παρότρυνε τους καλλιεργητές μελλοντικά να στραφούν σε νέες καλλιέργειες που θα τους εξασφαλίσουν  υψηλότερα εισοδήματα. Το επόμενο βήμα που θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό άρδευσης της περιοχής, όπως προανήγγειλε, είναι η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου της ζώνης 1Ζ, έργου που έχει ενταχθεί στη Δ’ Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013.

Χαιρετισμοί
Ο κ. Φράγκου ενημέρωσε για τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του έργου και ζήτησε από τους αγρότες και εν γένει τους φορείς που θα το λειτουργήσουν «να το αγαπήσετε, να το συντηρείτε, να το βελτιώνετε».
Χαιρέτισαν επίσης ο κ. Αναστόπουλος που υπενθύμισε, όπως και ο κ. Κιλτίδης άλλωστε, το συμπληρωματικό έργο του αντιπλημμυρικού φράγματος στην Πλατανιά.(φράγμα Σελιμλή) και  ο περιφερειάρχης Γ. Τσιότρας
Στη συνέχεια ο κ. Κιλτίδης έκοψε τη συμβολική κορδέλα και πάτησε το κουμπί για να τεθεί σε λειτουργία το αντλιοστάσιο ώστε να μπει νερό από την κεντρική διώρυγα στη λιμνοδεξαμενή. Η λίμνη θα γεμίζει τους χειμερινούς μήνες με νερό από το Αξιό και θα αποδίδεται το καλοκαίρι στους παραγωγούς μέσω του αρδευτικού δικτύου 65 χιλιομέτρων που έχει κατασκευαστεί από τις εταιρείες ΕΡΓΑΣ και ΕΔΡΑΙΟΣ.