Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 9:05:34 μμ
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 01:50

Μείωσαν τα βοσκοτόπια «κόβουν» την εξισωτική!

kthnotrofia-kilkis
Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων σε σχέση με τα δηλωμένα βοσκοτόπια  και η εξισωτική αποζημίωση αποτελούν τους πυλώνες που επιτρέπουν ακόμα την κτηνοτροφία να επιβιώνει στο νομό.Όμως μια νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία καθορίζονται οι εκτάσεις των βοσκότοπων, διαχωρισμένες από τις δασικές, βάζει κυριολεκτικά «μπουρλότο» στην οικονομία του νομού.
Οι βοσκότοποι στο ν. Κιλκίς από 32.000 εκτάρια που ήταν μέχρι και πέρυσι, μειώνονται σε 14.000 (εκτάριο=10 στρέμματα) και συνακόλουθα το εισόδημα των κτηνοτρόφων δέχεται συντριπτικό πλήγμα.
Αν η απόφαση αυτή ισχύσει,  τότε περισσότερο από το 50% του κτηνοτροφικού κεφαλαίου παραμένει ακάλυπτο από βοσκοτόπια και οι κτηνοτρόφοι χάνουν την εξισωτική αποζημίωση, ενώ προβληματική καθίσταται και η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους ως προς τις λοιπές επιδοτήσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι ανά 7 αιγοπρόβατα η βοσκήσιμη έκταση που απαιτείται είναι 10 στρέμμα, ενώ ανά μια αγελάδα απαιτούνται επίσης 10 στρέμματα βοσκής.  Μάλιστα επειδή σε πολλούς καποδιστριακούς δήμους  οι εκτάσεις δεν ήταν επαρκείς, υπήρχε πάντα η δυνατότητα να δηλωθούν εκτάσεις σε δήμους που περίσσευαν και εν προκειμένω  ο πρώην Δήμος Κρουσσών λόγω της τεράστιας έκτασής του χρησίμευε για την κάλυψη των αναγκών κτηνοτρόφων σε βοσκή από ολόκληρο το νομό.
Οι επιδοτήσεις που απειλούνται υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ στο ν. Κιλκίς και τη είδηση που κοινοποιήθηκε στους κτηνοτρόφους από το Δήμο Κιλκίς προκαλεί ήδη αναστάτωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση του συλλόγου γεωργοκτηνοτρόφων «Το Κιλκίς» ζήτησε ήδη συνάντηση με τους κ. Βενιζέλο και Τσαυτάρη την Κυριακή στο Κιλκίς, ενώ και στο Δήμο Κιλκίς ο Δήμαρχος Ευάγγελος Μπαλάσκας  με επαφές και συνεργασίες εντός και εκτός Κιλκίς αναζητεί διέξοδο για να μην απωλεσθούν τόσα χρήματα.
Πάντως και επειδή το θέμα είναι πανελλαδικό, στις πρώτες αντιδράσεις κτηνοτρόφων από την πολιτική ηγεσία και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος χωρίς μείωση των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους. Όπως δεσμεύτηκαν κυβερνητικοί παράγοντες «ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσανατολίζεται στη λύση της αύξησης της μοναδιαίας αξίας, ώστε και αν υπάρξει μείωση εκταρίων, να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων».