Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021, 6:52:30 μμ
etpa
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 22:00

Αύριο Παρασκευή σύσκεψη κτηνοτρόφων για τα βοσκοτόπια στην Π.Ε. Κιλκίς

Συντάκτης:

Η δεινή θέση στην οποία περιήλθαν οι κτηνοτρόφοι του Κιλκίς από την αλόγιστη και προκλητική συμπεριφορά της κεντρικής διοίκησης να παραχωρεί κοινόχρηστες εκτάσεις με χαριστικές τιμές σε «επενδυτές» παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάρκα, στερώντας τις εκτάσεις αυτές από τους κτηνοτρόφους προκαλεί αγανάκτηση στους παραγωγούς του νομού οι οποίοι αποφάσισαν να αντιδράσουν.


Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων ν. Κιλκίς συγκαλείται σύσκεψη στην Π.Ε. Κιλκίς σήμερα Παρασκευή, ώρα 13.30 και στην οποία προσκλήθηκαν πέραν του οικοδεσπότη αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη, οι βουλευτές και οι δήμαρχοι του νομού.
Προφανώς πέραν των βοσκότοπων θα συζητηθούν και τα άλλα προβλήματα αιχμής των κτηνοτρόφων, αλλά σίγουρα τα βοσκοτόπια είναι που απασχολούν εντονότερα.
Θυμίζουμε ότι επί του θέματος οι εφημερίδες μας έχουν ασχοληθεί συστηματικά κι έχουν αναδείξει την πέραν πάσης λογικής και οικονομικής ηθικής συμπεριφορά της διοίκησης.
Με την αλόγιστη παραχώρηση κοινόχρηστων εκτάσεων σε χαριστικές τιμές ουσιαστικά αποστερούνται οι κτηνοτρόφοι εκτάσεις επί των οποίων «χτίζουν» δικαιώματα επιδότησης.
Μάλιστα σε μια εποχή που η χειμαζόμενη κτηνοτροφία έχει ανάγκη στήριξης εμφανίζεται το κράτος να δίνει την χαριστική βολή, στερώντας τους ενισχύσεις.
Με τη συμπεριφορά αυτή όμως, όπως με την πρόσφατη περίπτωση παραχώρησης περίπου 2000 στρεμμάτων κοινόχρηστης γης σε Μαυρονέρι, Λεβεντοχώρι και Καστανιές, σε ένα επενδυτικό σχήμα αγνώστου προελεύσεως και πάντα σε χαριστικές τιμές, ουσιαστικά πλήττεται και η αρχή της ισονομίας και του υγιούς ανταγωνισμού. ¨όταν άλλοι επενδυτές φωτοβολταϊκών δαπανούν για την ενοικίαση ιδιωτικών εκτάσεων μέχρι και 230 ευρώ/ στρέμμα προκειμένουν να εγκαταστήσουν Φ/Π, η διοίκηση δια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συνέργεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, παραχωρεί για τον ίδιο σκοπό εκτάσεις με ενοίκιο που κυμαίνεται στα 20 ευρώ/ στρέμμα.
Αν αυτός λέγεται καπιταλισμός, η ωμή εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων πως λέγεται;