Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 7:46:50 μμ
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2009 07:18

Μοιράζουν γάλα Ζητούν στήριξη οι κτηνοτρόφοι

Γάλα, το πολύτιμο αγαθό της ζωής, θα μοιράσουν στους πολίτες του Κιλκίς οι κτηνοτρόφοι του νομού για να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τις απαράδεκτες - καταπιεστικές συνθήκες οι οποίες τους επιβάλλονται από τις εταιρείες με την ανοχή ή και τη συννοχή του κράτους.
Οι εξευτειστικές τιμές στο γάλα και στα αμνοερίφια, στο κρέας, την ίδια ώρα που οι καταναλωτές πληρώνουν πανάκριβα, έχουν φέρει σε απόγωνση τον κλάδο των κτηνοτρόφων που απειλέιται πλέον με αφανισμό.


Η κάποτε ακμάζουσα κτηνοτροφία αποτελεί πλέον ανάμνηση καθώς κάθε χρόνο φθίνει ο αριθμός των κτηνοτρόφων. Και πως να διατηρηθεί άλλωστε όταν οι τμές παραγωγού σήμερα κυμαίνονται στα όρια του 1995! όπως αποδείξαμε σε πρόσφατα ρεπορτάζ της εφημερίδαςμας.
Ενόψει της κινητοποίησης τω κτηνοτρόφων την Τετάρτη 8 Απριλίου μπροστά από τη Νομαρχία Κιλκίς, ο σύλλογος αγροτοκτηνοτρόφων “Το Κιλκίς” εξηγεί τους λόγους που τους ωθούν στην κινητοποίηση:

“1. Για τις απαράδεκτες αποφάσεις των εταιριών να σταματήσουν την παραλαβή γάλακτος από ορισμένους παραγωγούς, αγελαδοτρόφους, δημιουργώντας ανασφάλεια και απογοήτευση σε όλους.
2. Για τις προκλητικές μειώσεις τιμών αγελαδινού γάλακτος που φθάνουν έως και τα 15 λεπτά ανά κιλό, αλλά και τις χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, φέρνοντας τους παραγωγούς στο χείλος του γκρεμού.
3. Για τη συνέχιση αλλά και διόγκωση του φαινομένου των ελληνοποιημένων κρεάτων αλλά και γάλακτος, ενόψει Πάσχα καλούμε όλες τις υπηρεσίες να προστατέψουν τους παραγωγούς αμνοεριφίων, και να προχωρήσουν σε εντατικούς ελέγχους από το στάβλο έως και το τσιγκέλι.
4. Για το ότι οι κτηνοτρόφοι δεν συμπεριελήφθησαν στο πακέτο στήριξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην πρώτη ανακοίνωση του Υπουργείου υπήρχε κονδύλιο 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Ένας κλάδος που υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσε την βαριά βιομηχανία της χώρας οδηγείται σε καταστροφή και ταυτόχρονα ολόκληρες περιοχές της υπαίθρου σε ερήμωση. Ένας τομέας που έπρεπε να εξάγει προϊόντα και να εισρέει στη χώρα συνάλλαγμα, δυστυχώς, κάνει εισαγωγές που η αξία τους ξεπερνά ακόμα και τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων.

Συμπαρίσταται
η αγορά
Στον αγώνα δηλώνουν ότι συμπαρίστανται ι:
“- Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πολυκάστρου
- Ο εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Γουμένισσας
- Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Αξιούπολης
Συμπαρίστανται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού μας και παρακαλούμε και εμείς σαν σύλλογοι την γρήγορη και σωστή επίλυση των προβλημάτων τους.”