Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 4:25:08 μμ
Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 23:43

Μπατζελή: Πληρώνουμε τώρα

mpatzeli


Αναμενόμενη ήταν η εκδήλωση τόσης οργής κατά των διοικήσεων των δυο Ενώσεων Συνεταιρισμών. Απλήρωτοι οι αγρότες της Παονίας, αλλά και τμήματος του Κιλκίς, εξαιτίας της μη ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων τους σε μια εργασία που όφειλε να διεκπεραιώσει η ΕΑΣ Κιλκίς, ανέβασαν τους τόνους της διαμαρτυρίας τους ενώπιον της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή που επισκέφθηκε το νομό την Κυριακή και στον Ευρωπό οργανώθηκε διάλογος με τους αγρότες.
Κυριολεκτικά οι αγρότες έψαλαν τον εξάψαλμο στις διοικήσεις των δυο ενώσεων, απαιτώντας να πληρωθούν. Και το αίτημά τους έγινε δεκτό από την κ. Μπατζελή που ανακοίνωσε ότι μέχρι 15 Μαίου οι αγρότες θα εξοφληθούν με βάση τις δηλώσεις  του  2008, αλλά με την προειδοποίηση ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση που ο έλεγχος των δηλώσεων 2009 (ψηφιοποίηση) που θα ολοκληρωθεί αποδείξει πως στις δηλώσεις περιέχονται πλασματικά στοιχεία.
Η είδηση βέβαια δεν είναι μόνο οι πληρωμές. Απηυδισμένη και η κ. Υπουργός από το αλαλούμ με τη ψηφιοποίηση, όπως καρκινοβατεί στο ν. Κιλκίς (τελευταίος νομός πανελλαδικά που η ψηφιοποίηση δεν λέει να τελειώσει),  ανακοίνωσε ότι αφαιρεί ουσιαστικά από την ΕΑΣ Κιλκίς την εργασία αυτή και θα την διεκπεραιώσει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ!
Κατά τα άλλα ο διάλογος με τους αγρότες ξεκίνησε στραβά καθώς οι διοργανωτές εξεπλάγησαν και οι ίδιοι από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε και η μικρή αίθουσα του παλιού Δημοτικού Σχολείου Ευρωπού (αίθουσα συνεδρίασης Δημ. Συμβουλίου)  αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τους αγρότες που έσπευσαν ώστε πολλοί να διαμαρτύρ5ονται ενώ δεν ήταν λίγοι και όσοι αποχώρησαν πριν καν αρχίσει η ομιλία της κ. Υπουργού και ο διάλογος.
Αρτζάν και καλλιέργειες
Πριν τον Ευρωπό η κ. Μπατζελή επισκέφθηκε για ένα καφέ κι έναν σύντομο διάλογο με τους αγρότες του Βαφειοχωρίου και τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Χρ. Αγγελάκη. Δεσμεύτηκε μάλιστα να ενταχθούν σε καθεστώς αποζημίωσης οι παραγωγοί 500 στρεμμάτων περί τη λιμνοδεξαμενή που πέρυσι πλημμύρισαν, αλλά τα υπηρεσιακά στελέχη έκριναν ότι οι καταστροφές δεν οφειλόταν στις πλημμύρες!
Αμέσως μετά η συνοδεία με την κ. Υπουργό καθ’ οδόν προς τον Ευρωπό, έκανε στάση και επιθεώρησε από παρακείμενο λόφο το μεγάλο έργο της Αρτζάν (λιμνοδεξαμενή και αρδευτικό δίκτυο). Το μείζον θέμα που εξετάστηκε ήταν η αντιπλημμυρική προστασία της πεδιάδας και ιδιαίτερα της έκτασης βόρεια της Σιταριάς μέχρι τη λιμνοδεξαμενή.
Η κ. Μπατζελή, σύμφωνα με πληροφορίες μας ενημερώθηκε για την αναγκαιότητα κατασκευής ενός αντλιοστασίου βορειότερα από τον επαρχιακό δρόμο Κιλκίς- Πολυκάστρου ώστε να αποστραγγίζονται τα βρόχινα δια μέσου του καναλιού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κ. Υπουργός που ενημερώθηκε και για το ύψος της δαπάνης του  έργου (4 εκατ. Ευρώ) εξέφρασε τη βούληση να το εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουρ4γείου.
Παρότι δεν ήταν στο πρόγραμμα,  η κ. Μπατζελή σταμάτησε και στο Πολύκαστρο όπου έγινε δεκτή από το Δήμαρχο Δημ. Σμυδάκη. Σε διάλογο που συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ, των αγροτικών συλλόγων και του κτηνοτροφικού συλλόγου η συζήτηση περιστράφηκε στα παραγωγικά θέματα του χώρου ευθύνης του δήμου. Κυριάρχησε η ανάγκη αποζημίωσης των παραγωγών των εκτάσεων (περί τα 16.000 στρέμματα) που λόγω των πλημμυρών δεν κατέστη δυνατόν να καλλιεργηθούν.
Συμφωνήθηκε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία με την κ. Μπατζελή να δεσμεύεται ότι θα την παρακολουθεί.
Στη συνέχεια η αποστολή έφτασε στον Ευρωπό όπου την υποδέχτηκε ο φιλοξενών δήμαρχος Ευθύμιος Κουρτζανίδης και πολλοί αγρότες, όπως προαναφέραμε.
Την κ. Μπατζελή συνόδευσε σε όλη την περιοδεία της ο βουλευτής Γιώργος Φλωρίδης – μια εβδομάδα νωρίτερα άλλωστε είχε επισκεφθεί τα χωριά του κάμπου της Παιονίας και συζήτησε διεξοδικά το πρόβλημα της μη καταβολής των ενισχύσεων- ο βουλευτής Θ. Παραστατίδης, το μέλος του εθνικού συμβουλίου Σάββας Τσολάκης, ο γραμματέας της Ν.Ε. Λεωνίδας Δημητριάδης, το μέλος του Περιφ. Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ  Κ. Μακεδονίας Γ. Ζώτος, στελέχη του Κινήματος (Γιώργος Φραγγίδης, Ν. Αμοιρίδης,κ.α)
Παρέστησαν επίσης ο δήμαρχος Δοϊράνης Γ. Καλπακίδης, ο πρώην δήμαρχος Αξιούπολης Ι. Πολυχρονίδης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αξιούπολης Λαζ. Ελευθεριάδης, αγροτοσυνδικαλιστές Αλ. Σημαιοφορίδης, ο παλαίμαχος συνεταιριστής Αλ. Νικολαϊδης κα.α