Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, 11:50:15 πμ
Κυριακή, 09 Μαρτίου 2014 22:28

Ν.Δ.: Επιτυχημένη η αγροτική ενημερωτική ημερίδα

 agrotes-kilkis
Με μεγάλη συμμετοχή του αγροτικού κόσμου του Κιλκίς ολοκληρώθηκε η ημερίδα της ΝΟΔΕ/ΝΔ Κιλκίς (τομέας Αγροτικού) την 6-3-2014.
Προσκεκλημένοι εισηγητές ο κ. Κων/νος Σκιαδάς, πρώην Γεν. Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και ο κ. Γιώργος Ανέστης , Υπεύθυνος Αγροτικών Φορέων Νέας Δημοκρατίας - Γεν. Γραμματέας ΠΑΣΕΓΕΣ οι οποίοι σχολίασαν διεξοδικά την αγροτική επικαιρότητα και την νέα ΚΑΠ , ενώ στην συζήτηση που ακολούθησε με τοποθετήσεις αγροτών διασαφήνισαν πολλά αιωρούμενα ζητήματα.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΗΔΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΑ
Eκπιπτόμενες δαπάνες για όσους αγρότες τηρούν στοιχεία αποτελεί το σύνολο των δαπανών που αφορά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και αποτελούν πραγματική συναλλαγή.
1.    Αποσβέσεις παγίων, επισφάλειες, ζημίες (μόνο για κανονικό καθεστώς)
2.    Ασφαλιστικές εισφορές (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ)
3.    Ενεργειακά κόστη (ΔΕΗ, ΚΑΥΣΙΜΑ)
4.    Αγορές αναλώσιμων, σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, κτηνοτροφικών φαρμάκων κτλ.
5.    Καταβολή ημερομισθίων στους εργάτες γης και εργόσημα
6.    Έξοδα μίσθωσης αγροτικής γης.
7.    Το σύνολο των τόκων και των εξόδων των τραπεζικών δανείων που αφορούν την παραγωγική δραστηριότητα.
8.    Έξοδα μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών.
9.    Δαπάνες υπηρεσιών κτηνιάτρων, γεωπόνων κτλ.
10.    Δαπάνες συντήρησης μηχανημάτων και εξοπλισμού.
11.    Μισθωτήρια έως 1200 ευρώ (100 ευρώ το μήνα) εάν θεωρήθηκαν έως 31/12/2014 από ΚΕΠ ή έχουν υποβληθεί στη ΔΟΥ ισχύουν ως έχουν. Άλλως, από 1/1/2014 υποβάλλονται ηλεκτρονικά ανεξαρτήτως ποσού.
12.    Δήλωση αποθεμάτων πρέπει να κατατεθεί έως 31/04 .

Ενώ τόνισαν πως ήδη ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ και ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ή ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ θέματα είναι:

1. Σε περίπτωση που η φορολόγηση γίνεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης τότε να ισχύσει ο συντελεστής 13%.
2. De minimis ενισχύσεις, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις ΠΣΕΑ να μην αποτελούν φορολογητέο εισόδημα.
3. Να διασαφηνιστεί πλήρως ότι και η ενιαία ενίσχυση και η συνδεδεμένη και οι εξισωτικές αποζημιώσεις δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα.
4. Να μην είναι εμπορική δραστηριότητα η πώληση στις Λαϊκές Αγορές εφόσον οι παραγωγοί πωλούν κατά ποσότητα και είδος το δικό τους παραγόμενο προϊόν.
5. Να διασαφηνιστεί ότι οι αποσβέσεις, ζημίες, επισφαλείς απαιτήσεις είναι εκπιπτόμενες δαπάνες και στην περίπτωση του κανονικού καθεστώτος με υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων και όχι τήρηση απλογραφικών βιβλίων (άνω των 15000 ευρώ ακαθάριστα έσοδα και άνω των 5000 ευρώ επιδότηση).
6. Στο θέμα των ιδιωτικών συμφωνητικών για να διευκολυνθεί ο μεγάλος σε ηλικία εκμισθωτής ή αυτός που δεν έχει πρόσβαση στο Internet ή τα κοινά και αδιαίρετα αγροτεμάχια, προτείνουμε να λύνεται με μονομερή δήλωση με πλήρη στοιχεία ταυτότητας, ΑΦΜ και φορολογικά και των δύο συμβαλλομένων κατά την περίοδο εφαρμογής για το 2014 και να μην υπάρχουν πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις.
Επίσης προτείνουμε να δηλώνονται στο ΟΣΔΕ όλα τα μισθωμένα αγροτεμάχια με χαρτογραφικό υπόβαθρο. Λείπει το πεδίο μίσθωμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνεται διασταύρωση με ΓΓΠΣ.
7. Οι διαδικασίες ένταξης να μετατεθούν από 20/03 έως 30/06 με την επισήμανση ότι οι θέλοντες να υποβάλλουν ανά τρίμηνο συγκεντρωτικές ΦΠΑ να κάνουν έναρξη έως 31/03.
8. Η υποβολή του Ε9 του 2014 ή η διόρθωση του 2013 να λάβει παράταση έως 31/05.