Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, 10:27:32 μμ
etpa
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 21:57

Ο Ανδρέας Βεργίδης για τις εναλλακτικές καλλιέργειες στο ν. Κιλκίς

Συντάκτης:

Τη δυναμική των εναλλακτικών καλλιεργειών στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Κιλκίς, η οποία “αποτυπώνεται” στο ενδιαφέρον των αγροτών προς αυτές, υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, κ. Ανδρέας Βεργίδης, στη διάρκεια της συνέντευξής του στην εκπομπή “Αγροτική Ζώνη” στο “EUROPE ONE” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Δήμπαλα.

 

«Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς παρέχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης των εναλλακτικών καλλιεργειών, στο πλαίσιο και της αναδιαμόρφωσης του αγροτικού μοντέλου ανάπτυξης, πάντα  στη βάση των αρχών της βιωσιμότητας και της αειφορίας» , ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο μπορεί να αποτελέσει και το έναυσμα για την περαιτέρω προώθηση των εναλλακτικών καλλιεργειών στην ΠΕ Κιλκίς και, παράλληλα, να δώσει επαγγελματική κατεύθυνση σε όσους αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης, είναι ο τομέας της αμπελουργίας, στον οποίο τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αλλαγή του καλλιεργητικού “χαρακτήρα”, καθώς όλο και περισσότεροι παραγωγοί στράφηκαν στην πετυχημένη ποικιλία Crimson.

Πρόκειται  - όπως επισήμανε ο κ. Βεργίδης - «για μία ποικιλία της οποίας η καλλιέργεια εντοπίζεται στις Μουριές, στο Χέρσο, στο Πεδινό, στην Τέρπυλλο».

Εκτός της αμπελουργίας, τα τελευταία χρόνια στον αγροδιατροφικό “χάρτη” της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς καλλιέργειες αρωματικών φυτών (όπως λεβάντα, ρίγανη κ.ά), αλλά και ελαιοκράμβη, έχουν δυναμική παρουσία, δίνοντας στους αγρότες την ευκαιρία να στραφούν σε νέες καλλιέργειες με μικρότερα κόστη και μεγαλύτερες αποδόσεις.

Σε ό,τι αφορά στις “παραδοσιακές” καλλιέργειες - οι οποίες για δεκαετίες αποτέλεσαν τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας απασχολώντας μεγάλο ποσοστό εργατικού δυναμικού και προσφέροντας μεγάλο ποσοστό του Ακαθάριστου Προϊόντος της ΠΕ – ο κ. Βεργίδης είπε ότι, σε γενικές γραμμές επικρατεί μία ικανοποιητική εικόνα, ιδίως για μία κυρίαρχη καλλιέργεια, αυτή των σιτηρών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κιλκίς, κ. Ανδρέας Βεργίδης σημείωσε επίσης, την ανάγκη έμπρακτης στήριξης των αγροτών, των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, τονίζοντας πως η αγροτική οικονομία διαθέτει δυνατότητες συμβολής στην ανάπτυξη της τοπικής και- κατά συνέπεια-  της εθνικής οικονομίας.