Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021, 3:18:59 μμ
etpa
Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009 11:44

Οι αγρότες στους δρόμους και τα παιδία …παίζει

Συντάκτης:

- Πότε τελειώνεις την ψηφιοποίηση; ρωτήθηκε από τους βουλευτές ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Κιλκίς Χαράλαμπος Παυλίδης, στη σύσκεψη που συγκάλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Νομάρχης Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας με θέμ
-  Κάπου τον Μάιο, απάντησε ο κ. Παυλίδης. Και με δεδομένη της θέση της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή ότι και προκαταβολές να δώσει πρέπει να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση, οι αγρότες του Κιλκίς φαίνεται πως δεν θα πληρωθούν μέχρι τις γιορτές. Του Πάσχα εννοείται, διότι τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν τις προλαβαίνουν ούτως ή άλλως με τα μέχρι τώρα ισχύοντα. α την τύχη των επιδοτήσεων.


Η σύσκεψη με τους βουλευτές Γιώργο Φλωρίδη, Κώστα Κιλτίδη και Θόδωρο Παραστατίδη, τον αναπληρωτή νομάρχη Χρ. Γκουντενούδη  και τους προέδρους των ενώσεων Κιλκίς και Αξιούπολης Λαζ. Ελευθεριάδη δεν κατάληξε σε συμφωνία περί του πρακτέου.
Η «πληγή» της πληρωμής το κόστους των δηλώσεων ΟΣΔΕ στις σχέσεις των δυο Ενώσεων εξακολουθεί να σκιάζει όχι πια τις σχέσεις των δυο προέδρων, αλλά τινάζει στον αέρα κάθε συνεννόηση. Είναι χαρακτηριστικό του αδιεξόδου η ανακοίνωση που εξέδωσε η νομαρχία Κιλκίς, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται:  « Ειδικότερα συζητήθηκε το ζήτημα της διένεξης των δύο ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών του νομού μας, εξαιτίας της οποίας υφίσταται σοβαρός κίνδυνος να μην καταβληθούν οι προβλεπόμενες επιδοτήσεις στους αγρότες της Αξιούπολης.
Επιπροσθέτως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε εκτενής διάλογος ως προς τα θέματα της καταβολής των εξισωτικών αποζημιώσεων, του αγροτικού εξηλεκτρισμού και του προγράμματος των νέων αγροτών.». 

Ακατανόητη εμμονή
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Κατ. Μπατζελή υπό το βάρος του αδιεξόδου θα ανακοινώσει εντός των ημερών και μετά τις επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κομισιόν, την απόφαση να δώσει προκαταβολές 70% σε όσες ενώσεις σχεδόν ολοκληρώνουν την ψηφιοποίηση και 50% σε όσες βρίσκονται ακόμα μακριά, όπως του Κιλκίς (βρίσκεται στο 42%). Αλλά για να καταβληθεί η προκαταβολή του 50%  απαιτείται η καταχώρηση του συνόλου των δηλώσεων των παραγωγών. Και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιλκίς αρνείται την καταχώρηση, επικαλούμενος την οικονομική διένεξη με την ΕΑΣ Αξιούπολης. Αλλά με την εμμονή αυτή τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο η πληρωμή των επιδοτήσεων, αλλά και τα ίδια τα δικαιώματα των παραγωγών της Παιονίας (μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για τους οποίους απαιτείται η οικονομική κάλυψη της ψηφιοποίησης εξ ιδίων πόρων).
Στη σύσκεψη καταδείχτηκε το άθλιο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των κ. Παυλίδη και Ελευθεριάδη, ενώ στις εκκλήσεις των βουλευτών και του νομάρχη να προχωρήσει η καταχώρηση των δηλώσεων και να απομονωθεί το θέμα αυτό από τη διαδικασία ψηφιοποίησης  ο κ. Παυλίδης πεισματικά επέμεινε να αρνείται.
Η σύσκεψη λοιπόν έληξε άδοξα και από τις μέχρι τώρα ενδείξεις η μόνη οδός για να καταβληθεί έστω η προκαταβολή του 50% είναι να προσφύγει στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων κατά της διοίκησης της ΕΑΣ Κιλκίς  η ΕΑΣ Αξιούπολης εξ ονόματος των παραγωγών της που θίγονται από τη μη καταχώρηση των δηλώσεών τους στο σύστημα ΟΑΣΔΕ.